Fatura Düzenleme Süresi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tura
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tura

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2006
Mesajlar
350
Arkadaşlar fatura düzenleme süresi 15 gün olduğuna dair tebliği arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: fatura düzenleme süresi

tebliğ değil,yasada yazıyor.vuk
FATURANIN NİZAMI

Madde 231- [1] Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:

1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.

2. Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.

3. Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.

4. Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.

5. [2] Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami [3] yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
6. [4] Bu Kanunun 232. maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2. fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.
 
Ynt: fatura düzenleme süresi

Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.

Bu süre içerisinde düzenlenmemiş faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. vuk 231/5
 
Ynt: fatura düzenleme süresi

ardahan75 ' Alıntı:
Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.

Bu süre içerisinde düzenlenmemiş faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. vuk 231/5

:o
 
Ynt: Fatura Düzenleme Süresi

SİSTEM ' Alıntı:
Ayrıca ay atlamaması gerekiyor...
30 Ocak ta satılan ürünün en geç 31 Ocak ta fatura edilmesi mi gerekiyor? Ben böyle bir şeyi hiç duymadım, dayanağını yazar mısınız?
 
Ynt: Fatura Düzenleme Süresi

Sanırım durum KDV açısından değerlendirilmiş.

_________________________________________________

Vergilendirme Dönemi

Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 39
Kapsam
1. Katma Değer Vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı mükelleflerin yıllık gayri safi hâsılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkilidir.
.........
_________________________________________________

Teslim

Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 2
Kapsam
1. Teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci veya sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir.
2. Bir mal üzerindeki tasarruf hakkının iki veya daha fazla kimse tarafından zincirleme âkit yapılmak suretiyle, malın bu arada el değiştirmeden doğrudan sonuncu kişiye devredilmesi halinde, aradaki safhaların her biri ayrı bir teslimdir.

3. Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri şekillerdeki dağıtımlar da mal teslimidir.

4. (3297 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen bent) Kap ve ambalajlar ile döküntü ve tali maddelerin geri verilmesinin mutat olduğu hallerde teslim, bunlar dışında kalan maddeler itibariyle yapılmış sayılır. Bunların yerine aynı cins ve mahiyette kap ve ambalajlar ile döküntü tali maddelerin geri verilmesinde de aynı hüküm uygulanır.

5. Trampa iki ayrı teslim hükmündedir.

_________________________________________________

Teslim Sayılan Haller

Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 3
Kapsam
Aşağıdaki haller teslim sayılır:
a) Vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi,

b) Vergiye tabi malların, üretilip teslimi vergiden istisna edilmiş olan mallar için her ne suretle olursa olsun kullanılması veya sarfı,

c) Mülkiyeti muhafaza kaydıyla yapılan satışlarda zilyedliğin devri,

d) (4369 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük; 1.1.1999)(*)
(*) d) (Kaldırılmadan önceki şekli) Amortismana tabi iktisadî kıymetlerin işletmede kullanılmak üzere imal veya inşa edilmesi halinde, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu kıymetlerin aktife alınması veya kullanılmaya başlanması.

_________________________________________________
14 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 18794
Resmi Gazete Tarihi 27/06/1985
Kapsam
.....
B. Katma Değer Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 3 seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde birer aylık vergilendirme dönemine tabi olacak mükellefler belirlenmişti. Söz konusu yetkiye istinaden gerçek usulde katma değer vergisine tabi mükelleflerin tamamının 1 Ekim 1985 tarihinden itibaren birer aylık vergilendirme dönemine tabi olması uygun görülmüştür.

--------------------------
http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=1150.msg5392#msg5392
-----------------------------

Faturanın nizamı

Madde 231 - (2365 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle değişen madde) Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:

....
5. (3239 sayılı Kanunun 20 inci maddesiyle değişen bent) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami on gün (5035 Sayılı Kanunun 48 inci maddesiyle değişen ibare, Yürürlük: 2.1.2004; Geçerlilik:1.1.2004) (yedi gün) içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

_________________________________________________
 
Ynt: Fatura Düzenleme Süresi

Tşk. ederim sn Ogün Güneş.
Şu anda bir yandan kdv yetiştirmeye çalışıyorum bir yandan forumda yazı yazıyorum ama sanırım kısa kesmişim biraz. Siz ayrıntılandırmışsınız. örnekte ve verdiğiniz linkte de belirtildiği gibi KDV kanunu açısından ay atlanmaması ft kesilmese dahi o ay beyan edilecek matraha dahil edilmesi gerekiyor. İyi çalışmalar.
 
Ynt: Fatura Düzenleme Süresi

Teşekkürler Sayın Güneş,

Sonuçta faturanın düzenlenme süresi ayı atlayabilir, ancak 7 günü geçmemek şartıyla...

Ancak malın nakliyeciye teslimi de dahil, işletmeden çıktığı anda kdv beyanına dahil edilmesi gerekir, diye özetlenebilir, anladığım kadarıyla. Ayrıca malın nakliyeci tarafından sevke başlanması da işletmeye ulaşmış sayılır, bu durumda da alıcı tarafından indirim konusu da yapılabilir. Hatalıysam lütfen düzeltin.
 
Ynt: Fatura Düzenleme Süresi

Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi
Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 10

Kapsam
Vergiyi Doğuran Olay:

a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,

b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,

c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,

d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda, malların alıcıya teslimi,

e) Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci veya sürücüye tevdii,

f) (4369 sayılı Kanunun 82'nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük; 1.1.1999)(*)

g) Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtım veya kullanımlarında bunların bedellerinin tahakkuk ettirilmesi,

h) (3316 sayılı Kanunun 2'inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)

ı) İthalatta, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise (4369 sayılı Kanunun 81'inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük: 1.8.1998)(**)gümrük beyannamesinin tescili,

j) İkametgâhı, işyeri, kanunî merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar tarafından yabancı ülkeler ile Türkiye arasında yapılan taşımacılık ile transit taşımacılıkta (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 5.2.2000) gümrük bölgesine girilmesi veya gümrük bölgesinden çıkılması,(***)

Anında meydana gelir.

(*) f) Kaldırılmadan önceki şekli) Amortismana tabi menkul veya gayrimenkul malların işletmede kullanılmak üzere imal veya inşa edilmesi halinde, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu kıymetlerin aktife alınması veya kullanılmaya başlanması,
(**) ı) (Değişmeden önceki şekli) İthalatta, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise fiili ithalin yapılması,
(***) (Değişmeden önceki ibare) gümrük hattından geçilmesi,


_________________________________________________

Yukarıdaki şartların oluşması halinde KDV doğmuş olur, fatura ise sadece bir ispat aracıdır ancak malın tesliminden önce düzenlemesi halinde yine KDV doğmuş sayılır.

_________________________________________________
VUK

Fatura ve fatura yerine geçen vesikalar

Faturanın Tarifi
Madde 229-Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

_________________________________________________

KDV yönünden vergilendirme dönemi aylıktır bu nedenlerle 7 günlük sürenin ay atlamaması gerekmektedir.
 
Üst