Fatura Kaydı

Üyelik
2 Ara 2006
Mesajlar
65
Konum
ankara
Arkadaşlar,
telefon faturalarının kaydında vergiyle ilgi kayıtlar nereye ve nasıl kayıtlanır.Örnek.100ytl telefon faturasının kaydı nasıl olacaktır yanıtlarsanız sevinirim .Teşekkürler..
 
Ynt: Fatura kaydı

matrah 770
öiv kkeg
kdv 191
ödenen 100 veya 102

ag
smmm
 
Ynt: Fatura Kaydı

özel iletişim vergisi gider yazılamaz.
yapılması gereken kayıt:
770.01 matrah
191.01 ind.kdv
770.02 ö.i.v.
100/102 kasa-banka
----------------/----------------
950.01 ö.i.v.
951 ö.i.v.
----------------/----------------
bir taraftan gider yazarken,diğer taraftan kkeg ye atınca birbirini götürür.yani gidere atıp,beyannamedede kkeg olarak ilave edince birbirini sıfırlar.
 
Ynt: Fatura Kaydı

Eğerki bu fatura öiv kullanan bir firmaya yani bu telefon firmaları olabilir yada beko arçelik gibi öiv yi kullanan firmalar olabilir. bunlarda gider yazılmaz ama siz tekstil firması iseniz yada gıda sektörü yada v.s v.s iseniz giderleştirebilirsiniz
 
Ynt: Fatura Kaydı

öiv kkeg'dir. bu konuda daha öncede yazmış ve bankanlığın son görüşünü aktarmıştım.
 
Ynt: Fatura Kaydı

bazı arkadaşlar tebliği biraz daha dikkatli okumalıdır.
 
Ynt: Fatura Kaydı

.http://www.alomaliye.com/husamettin_nursoy_ozel_iletisim.htm http://www.alomaliye.com/ozel_iletisim_karinca.htm http://www.alomaliye.com/husamettin_nursoy_ozel_iletisim_1.htm

Bilindiği üzere 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 39 uncu maddesinde, özel iletişim vergisinin; konusu, kapsamı ve uygulamaya yönelik esaslar açıklanmış bulunmaktadır.

Buna göre;

406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin;

a) Her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri % 25,

b) Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri % 15,

c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girmeyen diğer telekomünikasyon hizmetleri % 15,
oranında özel iletişim vergisine tâbi bulunmaktadır.

Bakanlar Kurulu, % 25 oranını % 10'a, % 15 oranlarını ise ayrı ayrı veya birlikte % 5'e kadar indirmeye ve bu oranları kanunî oranlarına kadar artırmaya yetkili kılınmıştır.


Verginin mükellefi; Telekomünikasyon Kurumu'yla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerdir. Verginin matrahı, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül etmektedir.

Özel iletişim vergisi, düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilmekte, ancak katma değer vergisi matrahına dahil edilmemektedir.

Madde hükmüne göre özel iletişim vergisi , gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmemekte ve hiçbir vergiden mahsup edilmemektedir. Bu hükme göre, bugüne kadarki uygulamalarda gelir ve kurumlar vergisi yükümlüsü bulunan ticari işletmelerle kurumların ödemiş bulundukları özel iletişim vergisi " Kanunen Kabul Edilmeyen Gider " niteliğinde bir gider olarak kabul edilmiş ve vergi matrahlarına ilave edilmiştir.

Ancak, Bakanlık tarafından verilen muktezada;

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinde, Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin özel iletişim vergisi mükellefi olduğu, verginin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği, ve bu verginin katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği, gelir ve kurumlar uygulamasında gider kaydedilemeyeceği ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir.

Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere,

Bu verginin mükellefi, Telekomünikasyon Kurumundan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerdir.

Dolayısıyla, adı geçen Kanunun 39 uncu maddesinin altıncı fıkrası hükmünün muhatapları telekomünikasyon hizmeti veren işletmelerdir.

Buna göre, özel iletişim vergisi mükellefleri tarafından verilen telekomünikasyon hizmeti nedeniyle Şirketiniz adına düzenlenen faturalarda yer alan hizmet bedeli üzerinden hesaplanan özel iletişim vergisinin tarafınızca gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. denilmiştir.



Sözkonusu muktezaya göre bu tür mükelleflerin ödedikleri özel iletişim vergilerinin gider yazılabilmesi mümkün görünmektedir. Ancak konuya ilişkin farklı görüşlerin varlığı nedeniyle mükelleflerin bu tür ödemelerini gider yazabilmeleri için Bakanlık'tan görüş almasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.
 
Ynt: Fatura Kaydı

sehmus Kurumlar Vergisi Sirküleri/19 okudun mu?
 
Ynt: Fatura Kaydı

nane ' Alıntı:
sehmus Kurumlar Vergisi Sirküleri/19 okudun mu?
Sayın nane okudum tabiki ama bu sirkülerden sonra çıkan mahkeme kararları var lehte benim anlatmak istedğm bu ama bence en doğrusu vergi dairesinden yazı almak...

saygılar...
 
Üst