Fatura Şekil şartları

Fatura üzerinde bulunması zorunlu olan unsurlar V.U.K 230 da tanımlanmıştır. Bunun yanında faturaya tabela unvanını bastırılamayacağına dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Eğer faturada tabela ünvanın da ayrı olarak yazılmasına herhangi bir engel bulunmadığına dair bir kanun,yönetmelik veya tüzük vb. bir madde bulabilirmiyim :cry:

Faturada en doğrusu Ticaret Ünvanı yazılmış olmalıdır.
V.U.K. 230 da neler olması gerektiği de açıkça yazılmıştır.
Eğer bir problemle karşılaştıysanız ki bu
üçüncü şahıslarda yanlış bir kanaatin meydana gelmesine yol açacak mahiyette veya gerçeğe aykırı ve kafa karışıklığına sebep verdiği için olmalıdır

Ticaret ünvanı yazılması zaten zorunlu V.U.K 230 da zorunlu şartlar arasında yazıyor. Ancak bunlara ek olarak tabela ünvanında faturaya basılmasında herhangi bir sakınca yok sanırım. Benim aradığım bununla ilgili yasal bir düzenlemenin mevcut olup olmadığı

Selam,

V.U.K.nda faturada bulunması gereken bilgilere yer verilmiş. Bu bilgilerin eksik olmaması gerekiyor. Bilginin fazlası için kimse birşey demez. Önemli olan faturanın açıklık ve netliğini koruması.
Hoşçakalın

serhatatalay' Alıntı:
Ticaret ünvanı .... Ancak ...tabela ünvanında ...

Merhaba,
Anlayamadığım bir şey var. İşyerinin tabelasında kendi ünvanı yazmıyormu. Yani işyerinin ünvanı "xxxx Ticaret" iken işyerinin tabelasında "yyyy Ticaret"'mi yazıyor.

Merhaba,
Anlayamadığım bir şey var. İşyerinin tabelasında kendi ünvanı yazmıyormu. Yani işyerinin ünvanı "xxxx Ticaret" iken işyerinin tabelasında "yyyy Ticaret"'mi yazıyor.[/quote]

Sayın Tamer Bey,
Serhatatalay bu durumu nedir bilmiyorum ama genellikle şahıs firmalarında rastlanıyor bu duruma. Vergi dairesinde görünen Ahmet X
Tabelada Güven Ticaret.

şahıslar işyerleri için koydukları ünvanları tabelalarına yazabilirler, bu ünvanı kullanabilirler, fakat bu ünvan ticaret sicilde tescil edilmemişse matbaalar bu ünvanı fatura vs belgelere yazmıyorlar galiba en doğrusu, ünvan kullanıyorsak bunu tescil ve ilan ettirmek dolayısyla ticaret odasına kayıt olmak.

Söyle bir örnek vereyim olay için bir sirket kuruk ve ticaret sicilde tescil ettirdik. Şirketin ismi ahmet ltd.şti. Daha sonra Polo ismi ile marka tescili yaptırdık. Dolayısıyla ben işyerime Polo isimli tabelayı asabilirim ticaret ünvanım ahmet ama marka ismim polo. Faturada ahmet ltd. şti. bulunmak kaydıyla polo isminide basabiliyorum ancak bunun yasal dayanağını bulamadım. Çünkü kanunda sadece faturanın zorunlu şekil şartları yazmakta. İhale makamı ise ihaleyi iptal etmek için bahane aramakta ve bu fatura konusunda benden yasal dayanak istemektedir. Saygılarımla

Sayın Atalay,

Fatura'yı tarif eden 213 saylı VUK.nun 230'ncu maddesi "Faturada EN AZ aşağıdaki bilgiler bulunur" cümlesi ile başlamaktadır.Yani faturada olmazsa olmaz bilgilerin yanında tesçilli tesçilsiz logoların,markaların,tanıtım bilgilerinin bulunmasına engel bir hüküm yoktur.Gerçek kişilerde isim soyisim tüzel kişilerde unvan'ın mutlaka bulunması ve sayın Jntopk'nın değindiği gibi diğer bilgilerin yanlış anlaşılmalara neden olmaması yani isim-soyisim ve ünvan gibi zaruri bilgilerin doğru anlaşılmasını engellememesi gereklidir.

İhale makamı şirketin resmi unvanı tam ve açık olarak ilgili belgede yer alıyorsa diğer bilgileri bahane edemez, kaldıki zaruri bilgilerde bir şekilde eksiklik varsa bu giderilir düzeltilir zira söz konusu olan mal veya hizmetin teslimi üzerine düzenlenen faturadır ihalenin alınması ile ilgili belge değildir.

Sayın Tamer Başkan,

Tabela ünvanı ile şirketin ünvanı genelde farklı olur
Giyim malzemesi aldığınızda aldığınız faturadaki ünvanla tabelada yazan aynı mı dikkat ediniz.Faturadaki ünvan ticaret ünvanıdır.Vergi dairesinde ve vergi levhasında geçen defterlere işlenmesi gereken ünvan Ticaret Ünvanıdır.

Merhaba,
Sanırım Sayın serhatatalay'ın son mesajında da belirttiği gibi Tabela Ünvanı derken "Marka" kastedilmiş. Eğer öyleyse sorun yok. İlk mesajımdada yazdığım gibi sorudan ünvan "x Ticaret" iken tabelaya "y Ticaret" yazıldığı şeklinde anlamıştım.

Sayın M.Kemal zaten tüm tereddütü giderecek açıklamayı yapmış.