Fatura tarihi ??

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TURKUVAZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TURKUVAZ

Katkı Sunan Üye
merhaba arkadaşlar,
forumda merak ettiğim konu hakkında çok şey okudum ama hala tam olarak yanıt bulamadım.
irsaliyeli fatura üzerinde yer alan 'düzenleme tarihi' ve 'fiili sevk tarihi' nden hangisinin fatura tarihi olarak kayıtlara alınacağı konusunda tereddüte düştüm.örneğin 30.08 tarihli düzenleme, 01.09.10 tarihli fiili sevk tarihleri.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Ynt: Fatura tarihi ??

düzenlenme tarihi dir
sevk tarihi başka bişey malın sevk edildiği tarihi gösterir sevk tarihinden 7 gündür

bende aynı şekilde düşünüyorum fakat kafamı karıştıran vergiyi doğuran olay tanımında yer alan mal teslimi ve hizmet ifası.

Ynt: fatura tarihi ??

demiral ' Alıntı:
Sevk irsaliyesinde tanzim tarihi ile sevk tarihi arasındaki gün farkının ay değişikliğine sebep olması halinde de (düzenlenme tarihi: 31.1.1997 sevk tarihi: 4.2.1997) buna bağlı fatura düzenlenme süresi, sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihinden itibaren azami 10 gündür.

Fatura düzenleme süresi malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gündür.

TURKUVAZ ' Alıntı:
bende aynı şekilde düşünüyorum fakat kafamı karıştıran vergiyi doğuran olay tanımında yer alan mal teslimi ve hizmet ifası.

Fatura düzenleme tarihini baz almalısınız.

KDV kanunu 10. maddede vergiyi doğuran olaylar belirtilmiştir.

Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi
Madde 10 - Vergiyi Doğuran Olay:
..........
b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi

REVİZYON ' Alıntı:
demiral ' Alıntı:
Sevk irsaliyesinde tanzim tarihi ile sevk tarihi arasındaki gün farkının ay değişikliğine sebep olması halinde de (düzenlenme tarihi: 31.1.1997 sevk tarihi: 4.2.1997) buna bağlı fatura düzenlenme süresi, sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihinden itibaren azami 10 gündür.

Fatura düzenleme süresi malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gündür.

öncelikle ilginiz için çok teşekkürler sayın revizyon, fakat benim kafamı karıştıran esas faturada yer alan 'fiili sevk tarihi' ile kdv kanunun da yer alan verginin konusunu vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi, bunun da mal teslimi ve hizmet ifası şeklinde gerçekleşmesi arasındaki ilişki

TURKUVAZ ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar,
forumda merak ettiğim konu hakkında çok şey okudum ama hala tam olarak yanıt bulamadım.
irsaliyeli fatura üzerinde yer alan 'düzenleme tarihi' ve 'fiili sevk tarihi' nden hangisinin fatura tarihi olarak kayıtlara alınacağı konusunda tereddüte düştüm.örneğin 30.08 tarihli düzenleme, 01.09.10 tarihli fiili sevk tarihleri.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Yanlış anlamıyorsam fatura "irsaliyeli fatura" yani hem irsaliye hemde fatura .O zaman neyi tartışıyoruz ki?
İrsaliyeli fatura kesildiğ gün itibarıla hüküm ifade eder.
Fiili sevk tarihin daha sonra olması bişi değiştirmez. İrsaliye ve fatura aynı gündedir.

Ayrı irsaliye olsaydı bile ay atlamnası olmazdı.

TURKUVAZ ' Alıntı:
REVİZYON ' Alıntı:
demiral ' Alıntı:

öncelikle ilginiz için çok teşekkürler sayın revizyon, fakat benim kafamı karıştıran esas faturada yer alan 'fiili sevk tarihi' ile kdv kanunun da yer alan verginin konusunu vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi, bunun da mal teslimi ve hizmet ifası şeklinde gerçekleşmesi arasındaki ilişki

Sorunuzun cevabını bir önceki yazımda cevapladım. Kdv kanununda vergiyi doğuran olaylar arasında malın teslimi ve hizmetin ifası sayılırken

KDVK 10/b maddesinde Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi de vergiyi doğuran olay olarak sayılmıştır.

Dolayısıyla malın teslimi ve hizmet ifası gerçekleşmeden fatura düzenlenmiş olması halinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olur ve fatura düzenleme tarihine göre kayıtlara alınması gerekir.

Dolayısıyla malın teslimi ve hizmet ifası gerçekleşmeden fatura düzenlenmiş olması halinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olur ve fatura düzenleme tarihine göre kayıtlara alınması gerekir.

[/quote]

sayın revizyon tam da aradığım cevap bu, yorumlarını paylaşan diğer arkadaşlara da çok çok teşekkürler

İrsaliyeli faturada malın teslımı ve fıılı sevk tarıhlerı ayrı tarıhler olamaz. .zaten sevk edıyorsunuz ırsalıyelı fatura ıle , faturanın yarısını once kesıp bır kac gun sonra gerı kalan yarısını tamamlamak gıbı bır sey olur bu .

Sayın SMMM Aslı,
Siz yanlış anladınız kanaatimce, burada mal teslimi ve fiili sevki değilde, düzenleme tarihi ile fiili sevk tarihi sözkonusu, elbetteki irsaliyeli fatura bu gün düzenlenip yarın teslimi yapılabilir, bu durumda düzenleme tarihi bu gün, fiili sevk tarihi yarın olacaktır.

gelir olarak ta faturanın düzenlendiği tarihte yazılır

Merhaba arkadaşlar ,,
Bu konuyla ilgili benim de bir sıkıntım var , yardımcı olacağınızı düşünerek şimdiden teşekkür ederim ..
Bir AVM 'de mağazam var ve bu AVM nin muhasebe departmanı defalarca uyarmama rağmen geçmiş tarihli fatura düzenliyor ..
Örneğin , elektrik bedeli faturasını 11.02.2013 tarihinde , fatura tarihini 31.01.2013 yazarak düzenliyor ,, aynı gün ( 11.02.2013 ) mailime ve postaya veriyor. mailime düştüğü gün ( faturayı gerçek düzenlediği gün 11.02.2013 ) ödemesini yaptığım halde ,, örneğin 21.02.2013 tarihinde 31.01.2013 tarihli mutabakat yapıldığında borçlu görünüyorum..
Bu konuda me yapabilirim ..?

merhabalar seyis bey,

31.01.2013 tarihi itibariyle mutabakat, 31.01.2013 tarihindeki cari bakiyenizle yapılır. Yani faturayı 31.01.2013 tarihinde işlediğinizde, ödemeyi şubatta yapmışsanız, sizinde kendi kayıtlarında ,istenilen mutabakat tarihi olan, 31.01.2013 te AVM ye borçlu gözükürsünüz. mutabakatı yazılı yaparlar, yazılı belgenin üzerine ayrıca 21.02.2013 itibariyle cari hesabınız sıfır(o) bakiye vermektedir yazarsınız.

saygılar...