uyumsoft

Faturada Kaşe Kullanılmaması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
müşterilerimize bol bol fatura kesip adreslerine yolladım kepside açık fatura ödemeleri çekle yapıyorlar ama çoğu bana dönüp fırça attı birde patrondan fırça yedik sen nasıl muhasebecisin diye neymiş efendimfatualarım üzerinde açık fatura olduğuna dair keşe ve imza yokmuşş hespi kargo yapıp yolluyor böyle giremezlermiş kayıt edemezlermiş haklılar mı acaba kanunm mu var bu yönde kaşe ve imza olmazsa ne olur ?
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

bir talimat yazarken nasıl kaşe ve imza gerekli ise faturalardada kaşe ve imza gereklidir
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

kaşenin gerekliliği hakkında v.u.k ta bir ibare geçmiyor.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

ticari teamüllere göre fatura üzerinde imzanın gösterilmesi gerek.
faturanın açık mı? yoksa kapalı fatura mı? olduğu..

kaşenin gerekliliği v.u.k da geçmese bile ticari teamüllere göre imza kaşe atılması gerekir.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

Faturanın Nizamı

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 231
Kapsam
(2365 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen madde) Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:
1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.

2. Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.

3. Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.

4. Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.
5. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle değişen bent) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî (5035 Sayılı Kanunun 48/1-b maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) yedi gün(*) içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

6. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle eklenen bent) Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorunda



Ayrıca kapalı ft açık ft diye birşey kanunda yoktur. Ticari hayatta kullanılır bu terimler öyle biliyorum.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

açık-kapalı fatura deyiminin ticari teamüllerde geçtiğini zaten belirttim..
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

imzasız fatura olmaz fakat kaşe anlamsız bence kaşenin resmi bir değeri yok neden verirsiniz 20 tl istediginiz kaşeyi yaptırırsınız.Birde eskiden faturaları noter onaylardı şimdi anlaşmalı matbalar yapıyor ft.başında net olarak kaşede olan bilgler mevcuttur. Demekki kaşe bir eski alışkanlık diye düşünüyorum.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

faturanın kapalı veya açık olması ödendiğinin veya ödenemediğinin kanıtı olamaz . ben faturayı kapalı kestim veya bilmiyerek açık veya kapalı bir şekilde düzenledim fatura bedelini tahsilinin kanıtlamam için karşılıgında yine imzalı bir belge alamak zorundayım . yani kapalı ve açık deyimini yine ek bir belge yani kanıtlayıcı bir belge ile belgelemek mümkün ki bunada kaşe atma zorunluluğu yok.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

eğer fatura karşılığı bedelin ödendiği başkaca bir yazılı belge ile desteklenmez ise açık faturanın ( kaşenin faturanın üst kısmına basılması) karşılığının ödenmediğinin, kapalı faturanın ( Kaşenin faturanın alt kısmına basılması anlamında) karşılığı olan bedelin nakit olarak ödendiği anlamında yerleşik taammül olarak kabul edilmektedir.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

sizin değininz olay 2 tarafında bilnço usulune göre deferter tutan mükellef için geçerli. 2. sınıf mükelleflerde itilaf durumunda ıspat gerekli faturayı şekil olarak açık veya kapalı düzenlemek yetmiyo.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

Sayın Avşar
Yargıtay,vermiş olduğu bir kararda özetle .......davalı satınalmış olduğu emtianın bedelinin ödendiğini savunmuştur. ...söz konusu davada başkaca bir yazılı delilin bulunmamaması durumunda.. faturaların kapalı olup olmadığı belirlenmelidir. Kapalı fatura ibrazı halinde, bu faturaların davalı alıcı tarafından ödendiğinin kabulü gerekir. Aksi halde, yani açık ise bu taktirde de satış bedelinin ödenmediğinin kabulü ile ispat ehliyetinin davalıya düştüğünün kabulü zorunlu olur . şeklinde ihtilafı sonuçlandırmıştır.
 
Ynt: Faturada Kaşe Kullanılmaması

ya aday bey,

sen ne komik adamsın ya öldürdün beni gülmekten,

sen çok yaşa emi.makara mı yapıyon yoksa.
 
Üst