Faturada Sorumluluk Kime Aittir ?

Üyelik
14 Tem 2014
Mesajlar
10
Konum
istanbul
Arkadaşlar merhaba ;

Şirkette çalışan bir arkadaşımın şöyle bir sorunu var, patronu kredi kuruluşlarında çekli kredi alacağı zaman fatura yoksa o firmaya bir fatura kestirtip sonra sildiriyormuş.
Burda fatura kesen ön muhasebe elemanın bir sorumluluğu var mıdır varsa nedir?

Not: Para şirket hesabına geliyor ve kredi sözleşmelerini direk patronun kendi imzalıyor ?
 
sorumluluk işletme yöneticisinde her hangi bir vesile ile kayıtlar incelenirse o iptal ettikleri gerçek satış olarak alını çünkü malın anbar girişi vardır.Ön muhasebe müdürünün sevk ve idaresinde çalışır gerçi idare yolsuzluk varsa ihbar et sonrada istifa et diyor ama yeni iş nerde.Fotokopiler alıp işini görüyor ve iptal ediyor.İptal fatura değil iade faturası olmalı iptal ancak fiatta va vadede anlaşmazlık olursa olabilir ardından biraz ucuz biraz pahalı yenisi aynı firmaya kesilirse izah edilebilir.Adam faturayı kesiyor zarfa koyup nakliyeciye veriyor mal müşteriye gidiyor fatura geri gelip iptal oluyor.Çok tehlikeli atraksiyonlardır bu böyle gitmez işletmeler alımlarına giderlerine verimliliklerine göre analiz ediliyor idare kesin mizan B Formu bilanço gibi delilleri boşuna almıyor değerleme analiz yapacak elemanı olduğu an bu tip firmalar denetimi yakındır.Kolay gelsin.
 
zaten benim anladığım kadar ile fatura kesilmemiş. kurşun kalemle düzenlenip finans kuruluşuna verilip tekrar silinmiş. Hepten kötü.
Böyle firmalar oldukça muhsabenin tadı kaçıyor. Firma sahipleri kredi temini için her yolu olur görüp inceleme yada ceza geldiğinde muhasebeciye saldırıyorlar.
Merak ettiğim ilerde inceleme olduğunda bu işe istemen de olsa aracılık edip faturayı düzenlemiş olan arkadaşın bir sorumluluğu varmı?
 
Mali şube ile başınız belaya girebilir. En az dolandırıcılıktan gözaltına alınabilirsiniz.
 
Şirket sahipleri için geçerli sanırım bu dedikleriniz. Zira krediyi alan onlar. Evet bence de içerden biri ihbar da edebilir çok riskli.
 
Faturasuz mal satmaktan daha büyük bir suç sahtecilik özel evrakta sahtecilik ceza kanunu kapsamındadır hapsi 2 yıldan başlar.Şirket ortağı sahte belge ile kredi açan bankalara çok güvenmesin gayeleri para kazanmaktır onlarında müfettişleri denetimleri var denetimde kredi dosyasındaki fotokopi satış görünecektir ve böyle satış yok diyemezler derlerse krediyi nasıl verdin diye hesap verirler kendilerini riske etmezler öterler.Çok cesur bir haraket.İdare verg payı ile işletmelerin ortağıdır şirket bilgilerine her an ulaşamayan tedarikçiler sgk ve diğer kuruluşlarda bir yerde işletmelerin sağlıklı veya sağlıksız idare edilmesinden etkilenirler.Meslek mensupları böyle akçalı işlere alet olmamalılar.Kolay gelsin.
 
Üst