Faturayı Kim Kesecek?

Üyelik
23 Nis 2006
Mesajlar
2
İnşaat işi yapan bir mükellefim, Bir mütahhit ile anlaşarak belirli bir bedel karşılığı inşaatın yapımını üstlendi(noterden). Arsa sahibi ile hiç bir bağlantısı yok iken Yapı ruhsatını kendi adına çıkartmış. ama sözleşmeyi mütahhit yapmış. bunun için daire satış faturası kesmiyor. sadece hizmet faturası kesecek fakat parayı alamadığı için bu faturada kesilmedi.
Gelir idaresi Yapı ruhsatına bakarak mükelleften Satışlara ilişkin bilgi istiyor. Faturayı kim kesecek, mütahitmi, yapı ruhsatını alan mı?
 
arsa sahibinden hariç olarak yapı ruhsatını üzerine alan kişi kimse, resmiyette o inşaatın komple sahibi dururmundadır. bu sebepten dolayı söz konusu daire satışlarına ilişkin faturayı yapı ruhsatı kimin üstine ise o kesecektir. gelir idaresi bu faturanın karşılığında bu kişiden hizmet faturasını da sorabilir.

hizmet faturasının kesilmesi olayında ücretin alınıp veya alınmaması bağlayıcı hüküm değildir. kdv kanununa göre hizmet işi bittiği anda ücret ister alınsın ister alınmasın fatura kesme mecburiyeti vardır. dolayısıyla gelir idaresi hizmet faturasını ister ve karşılığında bu fatura ibraz edilmez ise faturayı kesmesi gereken mükellefe cezai işlem uygulanabilir.
 
Üst