personel maaş programı

Faydalı Ömrü Dolmayan Demirbaşların Kayıtlardan Çıkartılması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lilac
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,

Çokça araştırdığım ama oldukça kararsız kaldığım bir konu hakkında sizlerin fikrini almak istiyorum.

Ofisimize zamanında ofis sandalyeleri, süpürge ve hava temizleyiciler alınmış. Tutar ve miktar olarak fazla değiller, toplamda 10 adet bile diyemeceğim kayıt var. Ama bunların faydalı ömrü henüz dolmamasına rağmen hepsi bozulmuş veya kırılmış durumdalar.
Biz bunları kayıtlardan çıkartamadığımız için atamıyoruz ve çok fazla yer kaplıyor ofisimizde.
Hurda satışı nasıl olur bilemiyorum açıkçası ve nasıl bulunur emin değilim.
Genel kurul kararı maalesef opsiyon olamıyor çünkü yabancı şirket olduğumuz için genel kurula dair kimse yok ofisimizde.
Kanunen kabul edilmeyen gider olarak çıkışı ve kdv düzeltmesi seçeneği var fakat burda da ispat yükümlülüğünden dolayı kafam oldukça karışık. Bu kırık ürünlerin fotoğraflarını çekip, arşivlememiz ve kkeg olarak kayıtlardan çıkarmamız ne kadar doğru?
Açıkçası benim muhasebe anlayışıma uymuyor fakat başka bir opsiyon bulmakta zorlanıyorum.
Önerilerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Herkese iyi haftalar

Merhabalar,

Çokça araştırdığım ama oldukça kararsız kaldığım bir konu hakkında sizlerin fikrini almak istiyorum.

Ofisimize zamanında ofis sandalyeleri, süpürge ve hava temizleyiciler alınmış. Tutar ve miktar olarak fazla değiller, toplamda 10 adet bile diyemeceğim kayıt var. Ama bunların faydalı ömrü henüz dolmamasına rağmen hepsi bozulmuş veya kırılmış durumdalar.
Biz bunları kayıtlardan çıkartamadığımız için atamıyoruz ve çok fazla yer kaplıyor ofisimizde.
Hurda satışı nasıl olur bilemiyorum açıkçası ve nasıl bulunur emin değilim.
Genel kurul kararı maalesef opsiyon olamıyor çünkü yabancı şirket olduğumuz için genel kurula dair kimse yok ofisimizde.
Kanunen kabul edilmeyen gider olarak çıkışı ve kdv düzeltmesi seçeneği var fakat burda da ispat yükümlülüğünden dolayı kafam oldukça karışık. Bu kırık ürünlerin fotoğraflarını çekip, arşivlememiz ve kkeg olarak kayıtlardan çıkarmamız ne kadar doğru?
Açıkçası benim muhasebe anlayışıma uymuyor fakat başka bir opsiyon bulmakta zorlanıyorum.
Önerilerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Herkese iyi haftalar
Faydalı ömrü dolmayan ama artık kullanılmayan demirbaşlar, fiziki durumu değerlendirilerek hurdaya ayrılır ve ilgili hesaplardan çıkarılır; hurdaya çıkış kaydı yapılırken, daha önceki tüm amortisman kayıtları kapatılır ve kalan amortisman süresine ilişkin indirim konusu yapılan KDV varsa düzeltilmesi gerekebilir (özellikle faydalı ömür tamamlanmadan çıkanlar için), bu işlem yapılırken ilgili vergisel ve muhasebesel düzenlemeler dikkatle uygulanmalıdır.
Kayıttan Çıkarma Süreci:
  1. Fiziki Durum Değerlendirmesi: Demirbaşın fiziksel olarak kullanılamaz hale gelip gelmediği, işletme için fayda sağlayıp sağlamadığına bakılır.
  2. Hurdaya Ayırma Kararı: Kullanımı sona eren ve hurdaya ayrılmasına karar verilen demirbaşlar için ilgili kayıt açılır.
294. Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar hesabina borc, 299. Birikmiş Amortismanlar (-) alacak kaydedilir.
  1. Muhasebe Kayıtları:
    • 255 no'lu Maddi Duran Varlık hesabı kapatılır (borçlandırılır).
    • 257 Birikmis Amortismanlar hesabı kapatılır (borçlandırılır).
    • Hurdaya ayrılan tutar (hurda değeri) ilgili gider hesabına alınır veya satılırsa gelir kaydedilir.
    • 294. Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar hesabina borc, 299. Birikmiş Amortismanlar (-) alacak kaydedilir.

• Eger yukaridaki islemler yapikmazsa o zaman
  2. Vergi ve KDV Düzeltmeleri:
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
  • Amortisman Süresi: Amortisman süresi dolmuş ancak hala kullanılabilecek varlıklar için yeniden değerleme veya iz bedeliyle takip seçeneği değerlendirilebilir.
  • Mükerrer Kayıtlar: Zorunlu düzeltme durumlarında geçmiş dönemlere ilişkin mükerrer amortisman kayıtlarının düzeltilmesi gerekebilir.
  • Faydalı Ömür: Farklı varlıklar için belirlenen faydalı ömür sürelerine göre işlem yapılır.

Yukaridaki aciklamalara gore amortisman suresi dolmadan cikarilan demirbaslar satis yada ortaklara satis yoluyla kayitlardan cikarilabilir, diger yol ise kayitlardan cikarilabilinir ancak KDV ve Anortisman kayitlarinin duzeltilmesi gerekir