fonradar

Fazla Çalışma İmzası

Üyelik
4 Mar 2010
Mesajlar
1
slm çalıştıgım işyerinde fazla mesaiyeye kalmak için kagıt imzalatmak isitiyorlar içeriginde işçinin işverenin kalınan fazla mesailer karşılıgında iş olmadıgı zamanlarda işverenin uygun gördügü zamanda izin olarak kullanabılırım diye kagıt imzalatmak isityorlar bunu imzalayan arkadaslarımız oldu imzalamayanda benim sorum ben imza atmadıgım halde beni mesaiyeye bırakabılırmı bırakırsa fazla mesaileriminin parasını vermek zorundamı cunku bu ay fazla mesaiye kaldıgım halde imza atan ve atmayanların mesai parasını yatırmamışlar bu parayı alabılırmıyım.
 
Ynt: Fazla Çalışma İmzası

Merhaba;


Çalışanın fazla mesaiye kalması işçinin rızası olması halinde mümkündür ve bu rıza gerek çalışanın iş akdinde gerekse her yıl imzalatılması işveren açısından gerekli olabilecek fazla mesai kabul ve taahhüt belgesi ile mümküdür. Özlük dosyanızda bu hususların olduğu evrak olduğu halde fazla mesai yapmamanız işv. açısından haklı nedenle fesihe kadar gidebilir. Ve yok ise bu evraklar aynı şekilde zorla fazla mesaiye bırakılamazssınız. İşverenin imzalatmak istediği evrak hukuksal nitelikte olup akid değeri taşıdığından imza altına alındığında uygulamanın yapılması sorun olmayacaktır. Fakat fazla mesai sınırı çalışmalarınızda geçilmiştir. Sözleşmeler ne şekilde olursa olsun bir çalışan günde 3 saaten fazla mesaiye bıraktırılamaz. İşverenin hazırladığı evrakları imzalamamanız durumunda ve ispat ettiğiniz takdirde fazla mesai çalışmalarınız ödenmelidir.
 
Ynt: Fazla Çalışma İmzası

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NUN 41'NCİ MADDESİNDE 45 SAATİ AŞAN ÇALIŞMALAR FAZLA MESAİ OLARAK TANIMLANMIŞTIR. İŞVEREN BİR İŞÇİYE YILDA 270 SAAT FAZLA MESAİ YAPTIRABİLİR. YİNE İŞÇİYE FAZLA MESAİ YAPTIRABİLMEK İÇİN HER YIL OCAK AYINDA MUVAFAKAT ALINMASI GEREKMEKTEDİR.

BU ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMİŞ VE İŞÇİYE FAZLA MESAİ YAPTITILMIŞSA EĞER, BU MESAİ KARŞILIĞINDA SAAT ÜCRETİN %50 ZAMLI OLARAK ÖDENMESİ GEREKİR. ANCAK İŞÇİ EĞER İSTERSE FAZLA MESAİ ÜCRETİ YERİNE İZİN KULLANABİLİR. BU BAĞLAMDA HER BİR SAAT FAZLA MESAİ İÇİN 1,5 SAAT ÜCRETLİ İZİN VERİLİR. ANCAK BURADA ÖNEMLİ OLAN FAZLA MESAİ ÜCRETİ ALMAYIP İZİN KULLANMA TALEBİNİN İŞÇİDEN GELMESİ GEREKMEKTEDİR. İŞÇİ İZİN İSTEMEDİĞİ HALDE ZORLA YAZILI BİR KAĞIT İMZALATILIYORSA BU DURUM KANUNA AYKIRIDIR.

TAVSİYE : ÇALIŞMA BAKANLIĞINA DİLEKÇE İLE MÜRACAAT EDİLEREK KONU İLE İLGİLİ TEFTİŞ YAPILMASI TALEP EDİLEBİLİR. İŞ MÜFETTİŞİ GEREĞİNİ YAPACAKTIR.

Mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız.
 

Benzer konular

Üst