fonradar

FAZLA ÇALIŞMA İZNİ

Üyelik
23 Haz 2005
Mesajlar
17
PEKİ BEN İŞCİ İŞE ALINIRKEN ALIYORDUM VE İMZALATIYORDUM MUVAFAKATNAMELERİ. BUNDAN SONRAKİ UYGULAMALARDA NE YAPABİLİRİM YANİ BUGÜNDEN İTİBAREN DİYEYİM. AYNI İŞE GİRİŞLERDE İMZALATTIĞIM MUVAFAKATNAMELERDEN TEKRAR BİDAHA MI İMZALATMAM GEREK.SİZDE Bİ TASLAĞI VAR MI ALABİLİRMİYİM
 
İşe girerken fazla çalışmalarla ilgili muvafakatname imzalattım diyorsun,
o bir sene için geçerli sayılır- Sonraki yıl için yılbaşında da aynısını kullanabilirsin.
 
Merhaba,
10.06.2003 tarihinde yürürlükten kalkan 1475 sayılı İş Kanununun “Fazla Çalışma” ile ilgili hükümlerini içeren 35. maddesinin “d” bendi fazla çalışma yapmak için “Bölge Çalışma Müdürlüğünden” izin almayı, “e” bendi ise “İşçi Onayı” gerektiriyordu. Yine aynı konuyu düzenleyen 4875 sayılı İş Kanununun 41. maddesinde ise “Bölge Çalışma Müdürlüğü” izni kaldırılmış, “İşçi Onayı” hükmü korunarak 06.04.2004 tarih ve 25425 sayılı resmi gazetede yayımlanan “İŞ KANUNUNA İLİŞKİN FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ” ile “İşçi Onayının” her yılın başında yenilenerek “İşçi Özlük Dosyasına” konulması şartını getirmiştir.

Bu durumda, işin gereği yapılan fazla çalışmalar için Bölge Çalışma Müdürlüğü veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirim yükümlülüğünüz bulunmamakta, ama yapılacak bir denetimde ibraz etmek için fazla çalışma yapan her işçinin fazla çalışmanın yapıldığı yıla ait (Ocak ayında imzalatılması gerek) “Fazla Çalışma Onay Belgesi” bulundurulması gerekiyor. Tabi yıllık 270 saati aşmama koşulunu unutmamak şartıyla.

Yalnız 4857 sayılı İş Kanununun 42. maddesinde düzenlenen “Zorunlu Hallerde Fazla Çalışma” hükmü gereğince, eğer siz normalde fazla çalışma yapmıyorsunuz ama, bir zorunluluk nedeniyle (arıza veya arızanın çıkmasının muhtemel olması durumunda) fazla çalışma yapmak isterseniz “İşçi Onayı” almanıza gerek bulunmamaktadır.

Fakat 4857 sayılı kanunda hafta tatilinde çalışma ile ilgili herhangi bir açık hüküm bulunmamakta. Buradan çalışılamaz demediğinden kıyasla asıl olan dinlenilmesi olmasına rağmen çalışılabileceği ve yapılan çalışmanın (Haftalık 45 saati aşan bir çalışma olduğu için) “Fazla Çalışma” kapsamına girdiği yorumunu yapabiliriz. Yalnız ihtiyatlı davranarak bu çalışma ile ilgili olarak ayrıca “İşçi Onayı” almanızı öneririm.
 

Benzer konular

Üst