Fazla Çalışma Onayı

😕 Belli sureli iş sözleşmemde çalışma sureleri kısmında çalışan işin gereginden dolayi fazla calisma yapmayi pesinen kabul eder diye bir cumle var.
Calisma şartlari ile ilgili bolumde ise isverenin talebi halinde sureli veya suresiz sekilde isverenin gosterecegi diger gorev ve isleri calisanin muvaffakati aranmaksizin calisacaktir diye bir cumle daha var.
Bu kapsamda benden surekli 24 saat calisma yapmam isteniyor.Yani sabah 8.00 dan diger sabah 8.00 a kadar.Fakat bu calisma sekli hayatimi olumsuz etkilemekte.Ocak ayindan bugune kadar gunduz mesaisinde yani 8.00 18.00 calisiyordum.Bugunden itibaren calisma bolumumun degistigini ve 24 saatlik nobet yazildigini pazar gunu ise gelmem gerektigini soylediler.Bende gelemeyecegimi gunduz calismasina devam etmek istedigimi ,bu sekilde bir calisma istemedigimi,fazla calisma yapmak istemedigimi ve gece calismasininda aile duzenimi bozdugunu belirten birde dilekce verdim.
1.Benim onayim olmadan beni istedikleri gibi 24 saatlik nobete cagirdilar ben gitmedim sonuc ne olur??
2.Sozlesmede fazla calismayi pesinen kabul eder maddesi bulunmasina ragmen yinede isyerinin her yilin basinda benden fazla calisma onayi almasi gerekiyor mu ?
3.Surekli yani yil boyunca 24 saatlik bir calisma sekli uygun mudur?

Sözleşmedeki fazla çalışma onayı 1 yıl için geçerlidir, sonrasında her yıl için onay alınmamışsa fazla çalışma yapmayı kabul etmeme hakkınız var. ( elbette bu durum işverene sıkıntı yaratacağından size de geri dönüşü baskı ve sözleşme feshine kadar varabilecek durumlar olarak geri dönecektir)

Sözleşmenizde belirtilen ve imzalayarak kabul ettiğiniz başka bölüm-işyeri - görevde çalışma konusunda yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok, kabul etmiş olduğunuz şeyi yapmanız beklenir doğal olarak, yapmazsanız da sonuçlarına katlanmanız gerekecektir.

Sözleşmenizde veya yeni görevlendirildiğiniz işte / yerde çalışma düzenini bilmek gerekir. Denkleştirme yapılması mümkün. 24 saatlik görev sonrası dinlenme süresi, tekrar ne zaman çalışmaya başlandığı , haftalık - 2 aylık çalışma süresi içindeki çalışma- dinlenme süreleri önem teşkil eder.

Yeni görev yerinizdeki o nöbete katılmamak ve herhngi bir itirazda bulunmamakla hata etmişsiniz.

Beni nobete cagiran ve gorev degisikligini soyleyen yonetim degil benim pozisyonumda bulunan calisan.Nasil bir itirazda bulunmam gerekirdi.Sadece bir dilekce yazip verdim fazla calisma ve gece calisma yapmak istemedigimle ilgili

Yeni gorevlendirildigm yerdeki calisma duzeni surekli 24 saatlik calisma sabah 8.00 da baslayip diger gun sabah 8.00 de biten ve 2 gun dinlenme seklinde fakat personel sayisini eksik tutmalarindan dolayi günasiri nobetlerde gelebilmekte bu yuzden fazla calisma yapmak istemiyorum.Duzenli bir calisma sistemimiz olsa bende itiraz etmeyecegim ama 2014 yilindan beri calisiyorum halen duzen saglayamadilar.

Kuvvetle muhtemele hkkınızda tutanak tutulacak , savunmanız istenecek ve sonucunda yazılı uyarı alacaksınız ve bir sonraki seferde aynı şekilde davrandığınızda tutank sonrası işinize son verilecektir.
24 saat görev yerinde bulunmanız 24 saat çalıştığınız anlamına gelmiyor ne yazık ki.
24 saatlik nöbetten sonraki 2 gün dinlenme ve tekrar 24 saatlik nöbet ve tekrar 2 gün dinlenme şeklindeki çalışmada fazla çalışma çıkar mı bilemiyorum, ama net olarak söyleyebileceğim; haftalık 45 saati aşan süreler fazla çalışmadır, günlük çalışma süresini aşan çalışmalar değil.
İşinize son verildiğinde, tazminatlarınız ödenmezse iş mahkemesinde dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz, yada 30 dan fazla çalışan varsa işe iade davası açabilirsiniz dilerseniz.
Tavsiyem, davanızı bir avukat desteğiyle takip etmeniz olur.

Peki keremcem bey gunduz mesaisinden 24 saatlik calisma duzenine gecmek calisma duzeninde esasli degisiklik anlamina gelmiyor mu veya 24 saat calismak veya nobet fazla calismayi kapsamiyor mu?Yani dediginiz gibi benden her yil onay alinmamissa sozlesmemdeki tarih 2014 yili icin gecerli ise su anda 24 saatlik calisma ile benden fazla calisma yapmami talep ediyor isveren ama benim onay vermiyorum fazla calismaya

İş Kanununda Fazla çalışmanın tarifine bakarsanız, sadece 24 saatlik çalışmanın fazla çalışma demek olmadığını göreceksinizdir.

sn.Keremcem beye katılıyorum ve olayın sonuçları itibariyle yine keremcem beyin dediği noktaya gelinecek ama küçük bir ayrıntı ilave isterim ki,madem işcimizden fazla çalışma onayı alınmamış,buna rağmen f.çalışma yapması isteniyor,buna karşın işcide çalışmak istemiyor olmasına istinaden,
malum haftalık 45 saat aşılmasa da, gece 7.5 saat ve gün içersinde 11 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılacağından,olayımızda ki çalışanın, gündüz 11 saat den fazla,gece 7.5 saatin üzerinde çalışmama hakkı olamaz mı?

Bende bunu ifade etmek istedim benim amacim duzensiz calisma sartlari olustugundan fazla calisma yapmak istemiyorum.İstedigim gunduz mesai saatleri icersinde isime devam etmek.Diger durumda kucuk cocuklarimi evde yalniz birakmak zorunda kalirim ve bende bunu istemedigimden fazla calismaya onay vermedigimi dilekce yazarak bildirdim yonetime.

24 saatlik calisma sonunda 2 gun dinlenme oldugunu dusunursek keremcem beyin dedigi haftada 45 saat durumu olusmuyor ve ben fazla mesai yapmamis oluyorum.😂 Yani 1nci ve 4 haft 3 gun 2nci ve 3 ncu hafta 2 gun 24 saatlik nobete geliyorum.Buda yargitaya gore 14 saatlik mesai yapiyor ve 1 ve 4 ncu hafta 42 saat 2 ve 3 ncu hafta 28 saatlik mesai yaptigindan haftalik 45 saati ben hic dolduramiyorum.😂😂😱😱
Ne olacak benim durumum sastim kaldim isveren hep hakli calisan gariban.Ama aslinda her ne kadar yargitay 14 saat desede durum bu degil haftada 3 gun 24 saat demek uyku duzeninin bozulmasi aile duzeninin bozulmasi ile sonuclaniyor.Bu durum 2 3 hafta surmuyor ki 1.5 yildir boyle ve boylede devam edecek.

sn.Keremcem beye katılıyorum ve olayın sonuçları itibariyle yine keremcem beyin dediği noktaya gelinecek ama küçük bir ayrıntı ilave isterim ki,madem işcimizden fazla çalışma onayı alınmamış,buna rağmen f.çalışma yapması isteniyor,buna karşın işcide çalışmak istemiyor olmasına istinaden,
malum haftalık 45 saat aşılmasa da, gece 7.5 saat ve gün içersinde 11 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılacağından,olayımızda ki çalışanın, gündüz 11 saat den fazla,gece 7.5 saatin üzerinde çalışmama hakkı olamaz mı?
şeref bey bence bir noktayı karıştırıyorsunuz, gece 7,5 saati aşan çalışma süresi fazla çalışma sayılmaz, ücretlendirilmesi fazla çalışma ücreti gibi %50 fazla ödenir.

24 saatlik calisma sonunda 2 gun dinlenme oldugunu dusunursek keremcem beyin dedigi haftada 45 saat durumu olusmuyor ve ben fazla mesai yapmamis oluyorum.😂 Yani 1nci ve 4 haft 3 gun 2nci ve 3 ncu hafta 2 gun 24 saatlik nobete geliyorum.Buda yargitaya gore 14 saatlik mesai yapiyor ve 1 ve 4 ncu hafta 42 saat 2 ve 3 ncu hafta 28 saatlik mesai yaptigindan haftalik 45 saati ben hic dolduramiyorum.😂😂😱😱
Aynen dediğiniz gibi, siz hiç fazla çalışma yapmıyorsunuz.
Ancak günlük çalışma sürelerinin uzunluğu ve vardiya değişimlerinin düzensizliği nedeniyle hayatınızın olumsuz etkilenmesi noktasından hareket ederseniz bir şey yakalama ihtimaliniz '' belki '' olabilecektir.

24 saatlik calisma sonunda 2 gun dinlenme oldugunu dusunursek keremcem beyin dedigi haftada 45 saat durumu olusmuyor ve ben fazla mesai yapmamis oluyorum.ğŸËœ‚ Yani 1nci ve 4 haft 3 gun 2nci ve 3 ncu hafta 2 gun 24 saatlik nobete geliyorum.Buda yargitaya gore 14 saatlik mesai yapiyor ve 1 ve 4 ncu hafta 42 saat 2 ve 3 ncu hafta 28 saatlik mesai yaptigindan haftalik 45 saati ben hic dolduramiyorum.ğŸËœ‚ğŸËœ‚ğŸËÅ“±ğŸËÅ“±
Ancak günlük çalışma sürelerinin uzunluğu ve vardiya değişimlerinin düzensizliği nedeniyle hayatınızın olumsuz etkilenmesi noktasından hareket ederseniz bir şey yakalama ihtimaliniz '' belki '' olabilecektir.

Gene dediğim gibi, fazla çalışmanın tanımı çok net; haftalık yasal çalışma süresini aşan sürelerle çalışmadır. Sİz haftalık 45 saati aşmadığınız için, verdiğiniz dilekçenin bir önemi olmuyor. Olmayan bir duruma itiraz etmiş oluyorsunuz o dilekçeyle.

şeref bey bence bir noktayı karıştırıyorsunuz, gece 7,5 saati aşan çalışma süresi fazla çalışma sayılmaz, ücretlendirilmesi fazla çalışma ücreti gibi %50 fazla ödenir.
evet hemde iyi karıştırmışım...

evet .
çalışma saatlerinin/sürelerinin uzunluğu,çalışma koşullarını/şartlarını işci aleyhine ağırlaştırıyor olabilir...

Son düzenleme:
Sn.Lider07,
günlük çalışma süresi en çok 11 saat,
gece çalışma süresi 7,5 saati geçemez,
haftalık çalışma süresi 45 saat
yıllık fazla çalışma süresi 270 saattir deniyor zaten iş kanununda çalışma sürelerini belirleyen maddelerinde.
gece çalışma süresi 7,5 saati geçemez denmesine rağmen, 7,5 saatten fazla süren gece çalışma süresinin fesih için haklı sebep olduğuna dair bir kanun maddesi veya yargı kararı benim bildiğim yok, ücreti zamlı ödenir diyor yargı 7,5 saati aşarsa;

aynı şekilde 45 saati aşarsa işçinin fazla çalışma onayını arıyor, onayı varsa 45 saati aşarsa , fazlasını çalışmışsa fazlasının ücreti ödenir diyor, fazla çalışma onayı vermiş olan çalışan, 45 saati aşan çalışma süresi istenirse fesih hakkı kazanır demiyor her hangi bir yerde,

fazla çalışma onayı verilmiş olsa dahi yıllık 270 saatlik üst sınır vardır diyor yasa, 270 saati aşarsa onay vermiş işçi fazla çalışma yapmayabilir diyor, ama ücreti ödeniyorsa, çalışan da sorun yapmıyorsa herhangi bir cezai yaptırım öngörülmüş değil yıllık fazla çalışma süresinin aşılmasına,

günlük çalışma süresi en fazla 11 saattir demiş yasa , ama yargıtay 24 saattlik nöbetler halindeki çalışmalarda ara dinlenme sürelerini fazlaca düşmüş yapılan işin türüne göre, nöbetteki kişi sayısına göre ,24 saatlik sürenin sonrasındaki dinlenme sürelerine bakarak örtülü denkleştirme demiş bazen.

Yani 11 saati aşan nöbet süresi yasal mı sorunuzun yanıtı, her zaman yasal değildir demek mümkün değil,
bazen yasaya uygun , bazen yasaya uygun olmayabilir.
Düzenin bozulması konusunda diyebileceğim ise,
örneğin kredi alabilmek için her türlü şartın yazdığını çokça sayfalardan oluşan kredi sözleşmesini hiç okumadan imzalarken yaptığımız gibi,
işe bir an önce başlamak için sayfalarca şartlar içeren iş sözleşlerini de hiç okumadan imzalayan, aceleci bir toplumun bireyleriyiz.
Sonrasında rahatsız eden noktalar doğduğunda , bu durum yasal değil diyebilmek için yasaların düzenlemesi yanında o iş sözleşmesindeki özel maddelere de bakmak gerekir.

Çok basit bir örnek, her çalışan 1 yılı geçirdiğinde ücretine zam bekler doğal olarak.
O çalışanın iş sözleşmesinde çalışanın ücreti asgari ücret + 1tl dir, her yıl belirlenen asgari ücret,in 1 tl fazlası o yıl çalışana ödenecek ücrettir şeklinde bir madde koyarsanız, o çalışan o sözleşmeyi imzalamışsa, 20 yıldır asgari ücretle çalışıyorum herkese zam yapıldı, bana asgari ücrette yapılan düzenleme dışında zam yapılmadı , eşitsizlik var, sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı alabilirim DİYEMEZ.

Bu konuda da öyle,
en başta imzalanan sözleşme şartlarında belirtilmiş, işverenin diğer işlerinde de çalışmayı peşinen kabul edildiği. Diğer iş kişinini iş tecrübesine, iş eğitimine , sağlık durumuna uygunsuz düşmüyorsa, yapılacak bir şey yok, ya paşa paşa en başta verilen o söz yerine getirilecek ve yeni işe devam edilecek, yada kusura bakma arkadaş denilip ihbar süresine uymak suretiyle işten ayrılınacak.

Son düzenleme: