Fazla çalışma saatleri

Arkadaşlar öncelikle merhaba. Sizlere bir kaç birşeyler sorucam aydınlatırsanız sevinirim.12 saat çalışıyorum fazla çalışdığım saatlerin parasını alamıyorum saat olarak veriyorlar ama ben bunuda istemiyorum işe giriş çıkış saatini sabah 10:00 çıkış saatini 19:00 olarak baskı ve tehtit altında atıyorum 3 aya yakın bir süre attım ama dahada atmadım iş verene karşı geldim imza atmıyorum serbest zaman mukavatnamesi mi ne onu imzalatmaya çalışıyorlar çalıştığım saatlerin ücretinin işe geç gelerek kullan diye avukatla görüşsem sizce sonuç ne olur şim diden teşşkrler

Ynt: Fazla çalışma saatleri

ozkan_4870 ' Alıntı:
Arkadaşlar öncelikle merhaba. Sizlere bir kaç birşeyler sorucam aydınlatırsanız sevinirim.12 saat çalışıyorum fazla çalışdığım saatlerin parasını alamıyorum saat olarak veriyorlar ama ben bunuda istemiyorum işe giriş çıkış saatini sabah 10:00 çıkış saatini 19:00 olarak baskı ve tehtit altında atıyorum 3 aya yakın bir süre attım ama dahada atmadım iş verene karşı geldim imza atmıyorum serbest zaman mukavatnamesi mi ne onu imzalatmaya çalışıyorlar çalıştığım saatlerin ücretinin işe geç gelerek kullan diye avukatla görüşsem sizce sonuç ne olur şim diden teşşkrler
Talebiniz doğrultusunda,işe geç gelerek kullanacağınız bu süreler de fazla çalışma karşılığı "serbest zaman"niteliğindedir.
("serbest zaman muvafakatname simi ne"dediğiniz belgesini imzalamnızı işveren talep etse de işci imzalamak zorunda değil.Zira, ilgili madde(41)hükmünde"....işci isterse..."ifadesi sözkonusudur,ama dediğim gibi isteğiniz üzerine işe geç gelmekle yine serbest zaman izni kullanmış olacaksınız.)

Hmm anladım teşekkürler peki birşey daha sorsam fazla çalıştığım saatleri işçi mahmekesine taşısam sonucu sizce ne olur çünki çalışma bakanlığından teftişe geldiler ve incelemeye aldılar tüm personeli gurup gurup unkapanına götürceni söylediler 2 arkadaşım gitti ve 12 saat fazla çaıştığımızı söylediler mesailerini alamadıklarını söylediler altıya yakın arkadaşım da ifadeye çağırıldıkları zaman onlarda 12 saat çalışıcağını söyleyecek iş verene ceza gelecek mi ve biz 1 seneden beri fazla çalıştığımız fazla saatleri alacakmıyız şimdiden teşekkürler

İşveren öderse, alacaksınız, ödemezse;eskiye dönük bu alacaklarınızın ödenmesi için dava açarak almayı deneyebilirsiniz, fazla çalışma ücretleriniz ödenmediği için fazla çalışma yapmayı kabul etmeyebilirsiniz.

Fazla çalışma saatlerinin büyük mağdurlarından biriyim. 12 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. 3600 iş gününü doldurduğuma dair yazımı yolladım. Şuan kıdem tazminatımı bekliyorum. Şirket tabiki bir çok alacağımı kesti.
Fakat benim asıl derdim fazla çalışma sürelerim, gebzede yaşıyorum ve burada hangi avukata gitseniz eksik bilgi, birbiriyle anlaşma, şirketlerle anlaşma var. Güvenebileceğim bir kaynak yok. Bu yüzden sizlerden yardım rica ediyorum.
sabah 08.30 işbaşı - 18.30 paydos. Cumartesi günü sabah 08.30 iş başı - 13.00 paydos
Hafa içi günlerde sadece yarım saatlik yemek molamız var bunun dışında hiç bir iznimiz yok, cumartesi günleri yemek yok tam 4,5 saat çalışma. Brüt maaşım 2053 TL buna göre 5 yıllık alabileceğim fazla mesaim ne olur. Ben hesaplamaya çalıştım bir rakam buldum, bir avukata gittim benim bulduğum rakamın yarısını buldu, firma avukatı anlaşalım size 3.000 tl verelim mahkeme olmasın dedi. Tamamen aklım karıştı benim 5 yıllık fazla mesai alacağım ne olur, bu konuda hesaplama şeklini bilen yada yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa lütfen bana bilgi verebilir mi. Ayrıca fazla mesai konusunda 2 şahidim var, son 3 aylık mesailerimi gösteren dökümüm var elimde. Mahkeme mi, anlaşmamı önerirsiniz. Ve mesai alacağım ne kadar size göre. Yardımlarınızı rica ediyorum.

İşverenle anlaşmak mı- Dava açıp almak mı?
İşverenle anlaşıp almak hemen- dava ile almak temyiziydi falandı filandı derken ortalama 3 yıl.
Elbette derim ki dava açın, nasılsa çalışma saatlerinizi ıspatlama sorununuz yoksa, alırsınız fazla çalışma ücretlerinizi, ama karar sizin .

Yazılı belge ile ıspat elbette çok önemli, işyerinde aynı dönemde birlikte çalışan kişilerin şahitliği de faydalı olacaktır.

Net ücretiniz kabaca hesapla 1500TL ise,
((1500/30)/7,5)= 6,666 tl saat ücretiniz olur.
Fazla çalışma ücreti ise saat ücretinin 1,5 katıdır.
(18:30-08:30)- 30dk = 9,5 saat günlük çalışma
(9,5x5)+4,5 saat c.tesi=52 saat Haftalık çalışma süreniz var demektir.
52,5-45= 7,5 saat haftalık fazla çalışma çalışma süreniz var demektir.
5 yıl için her haftanın bu şekilde geçtiğini hesaplarsanız, ( ki arada mutlaka daha az süreler olacaktır bayramdı izindi vs nedeniyle)
5 yıl eder 60 ay= 260 hafta :) kabaca
haftalık 7,5 saat fazla çalışma X 260hafta= 1950 saat fazla çalışma 5 yıl için
(1950 X 6,66) X1,5= 19400TL :)
bu hesap kabaca rakamlarla , örnek olarak yapılmıştır.
Mahkeme durumunda çeşitli kabullerle , hakkaniyet indirimleriyle, süreler düşecek, ait oldukları dönemlere ait saat ücretleri daha düşük olacak, dava tarihinizden geriye dönük 5 yıl için hak iddia edebileceğinizden fazla çalışma hesabına dahil olacak süreler kısalacak, o rakamda ciddi düşüşler olacaktır elbette ama gene de 10.000tl nin altına düşmez diye tahmin ediyorum.
Ben olsam, 3.000TL hemen yerine 3 yıl sonra 10.000tl ihtimalini seçerdim. ;)

Bilgi için çok teşekkürler. SMMM ler brüt rakam üzerinden bu hesaplamayı yapıyor, avukatlar ner rakam üzerinden. Bir smmm 26 bin tl yaklaşık rakam çıkardı, başka biri 24 bin civarı, çok tecrubeli olduğunu iddia eden bir avukat 15.000 tl çıkardı ve işyerine 9.000 tl yi kabul ederiz diyelim onlar 3 yada 5 bin verir kabul et % 5 benim ama dedi. Başka bir avukat hesapladı ve 22.000 civarı alırsınız dedi. İnanılmaz kafam karıştı. Çalıştığım süre boyunca hep iş mahkemeleri işçiden tarafa diye şikayet alırdım işverenlerden. Şimdi kendim memur olarak iş mahkemesine başvurmak üzereyim ama herşey aleyhime :) Ben bu ülkede çalışandan yana hiç birşey göremedim inanın. Her zaman güçlü olan hep kazanıyor haklı olanın dürüstce kazanması bu ülkede çokk zor.
Benim için bu konu paradan çok gurur meselesi haline dönüştü o yüzden anlaşmak yerine haklarımı tam olarak almayı seçmeyi düşünüyorum. Yardımlarınız için teşekkürler

Şu anda mağdur hissetiğiniz için duygularınızla hareket ediyor olabilirisiniz.
Öncelikle hala iş mahkemelerinde çalışanların 1-0 önde başladığını belirtmek isterim. Tabi bu da rahmetli Ecevit zamanında çıkarılan iş yasası sonucu .
İkinci olarak malesef avukatların genellikle hesaplamayı doğru yapmadığını da belirtmek isterim.
Son olarak da eğer isterseniz iş hukuku konusunda uzman , dürüst ve güvenilir bir avukat arkadaşımı önerebilirim.

nguroy ' Alıntı:
Öncelikle hala iş mahkemelerinde çalışanların 1-0 önde başladığını belirtmek isterim. Tabi bu da rahmetli Ecevit zamanında çıkarılan iş yasası sonucu .
İkinci olarak malesef avukatların genellikle hesaplamayı doğru yapmadığını da belirtmek isterim.
Son olarak da eğer isterseniz iş hukuku konusunda uzman , dürüst ve güvenilir bir avukat arkadaşımı önerebilirim.
Her ne hesap çıkarsa çıksın, hakkaniyet indirimi, hayatın akışına ters gibi ifadelerle, hesapla bulacağınız herhangi bir rakamın altında bir rakam bulunacağını da unutmamak gerekir :)

nguroy ' Alıntı:
Sayın yönetici aynen dediğiniz gibi fazla mesai hesaplamaları avukatlarda çok farklı. Avukatlar net ücret üstünden hesaplıyor smmm ler brüt ücret üzerinden. Emeklerimin çöpe gitmesini istemiyorum, çünkü uzun yıllar emeklerim zaten maddi manevi yok sayıldı. Gebzede avukatlar hala fazlal mesai netten mi bürüttenmi hesaplanır bilmiyorlar. Bu konuda bilgili ve güvenilir bir avukatın yardımına gerçekten ihtiyarcım var. Avukat arkadaş önerebilirim demişsiniz eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.

avukatların yada smmm lerin net ya da brüt hesaplama yapması durumunda dikkat edilmesi gereken,kişiye ödenen ücretin netten mi yoksa brüt ücret üzerinden mi olduğu hususudur diye düşünüyorum.