Fazla Çalışma

Üyelik
21 Ağu 2015
Mesajlar
3
Konum
Ankara
Arkadaşlar merhaba,
Fazla çalışma ile ilgili kafama takılan bir şey vardı, işyerinde pazartesi - cuma günlük 9saat çalışma yapılarak haftalık 45 saat dolduruluyor ve haftasonu çalışmaları cumartesi %50 pazar %100 olarak puantaj kayıtlarına işleniyor ancak işçi hafta içi rapor alırsa haftalık 45saat dolmamış oluyor bu durumda yaptığı cumartesi çalışmasını yine %50 olarak işlemeli miyiz?
 
4857 sayılı Yasanın 63.maddesinde “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.” Denilmektedir.

işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırk beş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş (270) saatten fazla olamaz.

daha detaylı bilgi için aşağıdaki linkteki makaleye bakılabilir.

Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma - iskanunu.com
 
Yine kanunda fazla çalışma ile fazla sürelerle çalışmanın tanımı yapılmış

Madde 3 —Bu Yönetmelikte geçen:
a) Fazla çalışma: İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları,
b) Fazla sürelerle çalışma: Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları
ifade eder.
denilmiş

ücretlendirme
Madde 4 —Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
 
Fazla çalışma , 45 saati aşan çalışma süresidir, cumartesi günü çalışması veya pazar günü çalışması değildir.
45 saat aşılmıyorsa, cumartesi günü çalışması için arttırılmış ücret ödemeniz gerekmiyor.
 

Benzer konular

Üst