Fazla Mesai Hesabı

Üyelik
10 Mar 2010
Mesajlar
66
Konum
Kayseri
Arkadaşlar çalıştığım iş yerinden askerlik nedeniyle yakında ayrılıyorum.
Sabah 8 akşam 7 Arası çalışıyoruz son 5 aydır.
İş sözleşmemiz yok.

Aylık 26 gün * 11 Saat = 286 Saatimiz iş yerinde geçiyor, Ayrıca ne kıl bir patrona denk geldiysem, sırf parekende mağazamız açık diye kurumsalda olan bizleride bayram tatili resmi tatil vs günlerde getirtiyor ve ek ödeme yapmıyor. Yakında askerim diye ses çıkartmadım.
Son yılbaşı tatilinde bile çalıştık ama ödeme yok.

Aylık 225 saat çalışma süresini baz alırsak
286-225 = 61 saat fazla mesaimiz var.

Şimdi aylık fazla mesaimiz kısmına kada rbir sorun varmı acaba hesap doğrumudur?

Diğer bir konu ise 1 yılımı doldurmadığım için ve askere gideceğimden işi ben burakacağım. Ama ihbarımıda almak istiyorum. Malum askeriz para lazım. Askerlik bahanesiyle işi bırakmak kıdeme hak veriyor ama ihbara hak vermiyor. Fazla mesai ücretlerinin ödenemdiğini bahane ederecek işi bıraksam ihbar alabilmem mümkün olurmu arkadaşlar... Mümkün nasıl bir yol izleriz?

Konu hakkında bilgilerinizi payaşırsanız sevinirim
Saygılarımla
 
Olur tabi, ama ne zaman alırsınız o ihbar tazminatını meçhul( ortala 3 yıl sürer dava ile)

Fazla çalışma hesabında,
işyerinde bulunduğunuz süreleri değil, çay kahve molaları-yemek molaları gibi ara dinlenme sürelerini çıktıktan sonra bulacağınız net çalışma süresi,
haftalık 45 saati aşan kısmı fazla çalışmadır.
 
Keremcem arkadaşım,
Aslına bakarsanız çirkeflike yapmak istemiyorum, düşünüyorumda ben ayrılıyorum hakkım olmayan parayı yani ihbarı talep etmek veya almaya çalışmak aslında bana yakışmaz :) ayrıca almaya kalksam zaten alırım ama sizinde dediğiniz gibi en iyi ihtimalle 1,5 yılda sonuçlanacak bir dava olur.

Fazla mesai için ise günde 45 dk saat yemek molasını düşeriz. 61 saat - (45*26= 19,5 saat) = 41,5 saat
Çay molası dediğiniz şey iş kanununa harfiyyen uyan yerlerde olan birşeydir. bizim işyerinde mutfak bile yok, Yemek parası multi karta yüklenir onla yeriz.
1538 TL bürütüm var

1538 / 225 = 6,83 TL / Saat
(6,83 TL * 1,50) * 41,5 = 425,16 TL fazla mesai hesaplıyorum ben. Sizcede hesap doğrumudur?

Ayrıca kanunun belirtmiş olduğu Günlük yemek ücretinin yarısını almaktayız. Oradanda hak kaybımız bulunmakta ve yemek ücreti Multi Kart aracılığı ile ödenediği için bodromuzada yansımamaktadır.

Şimdi Yapmış olduğum fazla mesai hesabını Çalışma Bölge Müdürlüğüne dilekçe vermem durumunda mahkemeye gerek kalmadan alırmıyım acaba. Bununla ilgili bir durumla karşılaştınız veya karşılaşılmış bir durum bilginiz varmıdır acaba?

Ayrıca yemek ücretleri konusundada yapabileceğimiz birşey varmı, ÇBM yemek ücretlerimizde eksik aldık desek onuda alabilirmyiz?

Saygılarımla
 
Vakti zamanında işcinin yaptığı f.çalışma ile bayram ve genel tatil ücretlerini zamanında ödemeyen/ödememiş olan işverenlikden,bu çalışmalarınız karşılığı ücretler talep edildiğinde veya şikayet etmeniz halinde,yapılacak inceleme sonucu bu durum işverene bildirildiğinde ödeneceğini sanmıyorum(keşke ödeseler)zira işverenin inceleme sonucu düzenlenen rapora itiraz hakkı var,bu takdirde yol yine mahkemeye çıkar,üstelik yaptığınızı iddia ettiğiniz bu çalışmaların ispatı size ait,temyiz aşaması vs. derken bu davanın süresi en az 2 yıl(en iyimser düşünce ile 1.5 yıl olsun)Askere gitsenizde bu davayı 5 yıl içinde tabiki yine açabilirsiniz.

Diğer tarafdan iş süreleri ile (fiili) çalışma sürelerini ayrı ayrı değerlendirmeliyiz.

Aylık iş süresi (225 saat)içinde h.tatili ,bayram ve genel tatil süreleri dahildir,çünkü sözkonusu edilen bu sürelerde işcinin çalışmaksızın ücreti ödenir
Asla iş süresi üzerinden giderek,fazla çalışma sürelerinin hesabını yapmayalım
Fazla çalışmadan bahsedebilmek için,haftalık çalışma süresinin tamamlanması gerekir ki bu süreyi(haftalık 45 saati) aşan çalışmalar f.çalışma dır.(denkleştirme olayında da bu böyledir,yani işci bir hafta 55 saat çalışır,diğer hafta 35 saat çalışır ise f.çalışma doğmaz,çünkü ortalaması yine 45 saat dir)Tam bu noktada 2 istisna var;birisi günlük 11 saati aşan,diğeri gece 7.5 saati aşan çalışmalar (haftalık 45 saat aşılmasa da )fazla çalışma niteliğindedir.
Buna göre olayımızda,günlük iş süresi 11 saat,hafta da 6 iş günü çalışma var ise;
İş süresi 11-ara dinlenme 1.5=günlük çalışma süresi 9.5 saatx 6 gün=57- 45=haftalık f.çalışma süresi 12 saat
Aylık ortalama 12x4hafta=48 saat f.çalışma doğar(tabi bu hesapda esas olan günlük toplam ara dinlenme sürelerinin ne kadar olduğu tam bilinmelidir,bu olayda olması gereken ara dinlenme süresi 1.5 saat,işci de 45dk.olarak kullanıyorsa,kalan sürede de çalışyorsa,haftalık 45 saat bu olayda aşılıyor olduğu için ,sözkonusu bu sürelerde f.çalışma sayılır,tabi ispatı yine işciye ait)
 
Yorumlara teşekkürler.
Fazla mesai olduğu kesindir. Tereddütte kaldığım kısım ne kadar zamnalı k yani aylık kaç saatlik bir fazla mesai olduğu idi. Oda az çok artık şekillendi.
İpat konusuda kolay,
Gerek yazışmalar, gerek maağazanın açık kaldığı 8-19 saatleri arası yıllardır değişmemiş hep böyle.
Esas ispat ise benle aynı dönem çalışmış ve işten ayrılmış olanlar ile, şuan işten hiç memnun olmayan ve ayrılacak olan halen çalışmakta olan arkadaşlar şahittdir. Aslına bakarsanız birlikte mahkemeye vermeye niyetimiz bile var...
Saygılarımla
 
Verilmesi gereken Yemek ucretinde hangi kanunda miktar belirtiliyor? Herhangi bir kanunda çalışana yemek veya yemek ücreti verilmesini zorunlu kılan bir düzenleme yok, karta her ay duzenli olarak 1tl yatırsa bile, yemek ücreti eksik ödeniyor deme şansınız yok.
 

Benzer konular

Üst