fonradar

Fazla Mesai İçin İşveren Tarafından Alınan Muvafakatname

Üyelik
7 May 2016
Mesajlar
26
Konum
Nevşehir
Merhaba;
İşveren tarafından 2000 yılından günümüze kadar yaptırılan tüm mesailerin ücretinin ödendiğine dair çalışanlardan belge almam istendi. Pilot yıl olarak 2005i açtım ve 270 saatlik kanuni sınırdan sonra yaptırılan tüm mesailerin prim olarak ödendiğini gördüm. Bu konuda nasıl bir muvafakatname yada taahhütname hazırlamam gerektiği konusunda görüşlerinizi ve bilginizi paylaşmanızı rica ederim.
İyi Günler,
Saygılarımla.
 
F.çalışma ücretleri ödenmiş ise,
çalışanlardan ödendiğine dair beyan almanın amacını anlamış değildim,bu noktada muvafakat veya tahhütname ne işe yarar bunuda anlamış değilim,zira ücretin ödendiğinin ispatı işverene ait,işverende Ödemiş ve ispat edebilecek durumda.
 
fazla mesai durumu

Çalışanlara ödenen fazla mesaiyi 270 saati aştığı durumlarda prim olarak ödemişler. Geçmiş kayıtları şimdi güncelleme gibi bir durumumuz olmayacağı için muvafakatname alarak işçi teyidini dosyaya yerleştirmemiz ve işverenin elini fazla mesai davalarında kuvvetlendirmemiz istenmekte. Bordroda pirim olarak gözükmesi şüpheye mahal bırakmakta ?
 
Bu konuda sözleşme hükümleri önem arzeder,hüküm yok ise;
-eğer işyerinde prim uygulaması varsa,f.çalışma ile prim ödemeleri ayrı ayrı değerlendirilmeli,
-prim uygulaması yok ise (ki sizde yok)bu durumda fazla çalışma ücretleri ile ödenen prim ücretleri karşılaştırılır,yapılan mukayese de eşitlik sağlanıyor ise(ki sağlanıyor)bu durumda sorun çıkmaz(eşitsizlik sözkonusu olduğunda da fark ödenir.)
-diğer taraftan sözleşme de fazla çalışmaların ücrete dahil olduğu belirtilmiş ise bu defa yıl da 270 saat üzeri çalışmaların yine mukayesesi yapılır,
-başkaca yönden işyerinde prim uygulaması yok ilken işveren prim ödemesi yapmış ise ilk etapta bu durumun yeni bir uygulama olduğu düşünülür,oysa işveren gerçekte prim uygulaması başlatmayıp,dediğiniz gibi 270 saati aşan f.mesailerin karşılığını ,prim adı altında Ödemiş,bu durumda işçilere f.çalışma adı altında ödeme yapılmış olsaydı da aynı miktarları almış olacaklardı ancak ne var ki aynı tutar ödemeler farklı(prim)adı altında ödenmiş,
-bu durumda işçilerin ileride fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği iddiasıyla talepte bulunabilecekleri veya olayı yargıya taşıyabilecekleri düşüncesiyle işveren kendini sağlama alma düşüncesinde ise,
-bu işçilerden sözkonusu dönem(ler)e ilişkin, ".../.../..... İla .../.../.... Tarihler arası ay bazında(ayların dökümü yapılarak)yapmış olduğum ....... Saat karşılığı f.çalışmalarımın karşılığını ...........tl.olarak prim adı altında aldım,sözkonusu dönem/yıl içinde başkaca f.çalışma ücretine ilişkin alacağım bulunmamaktadır."şeklinde beyanda alınabilir ki,bu beyan gerçekte ödemenin ne için yapılmış olduğuna delil teşkil eder,dolayısıyla ihtilafımda önler.
-bu konuya ilişkin Zaman aşımı süresine de bakmak lazım.
 
Not.zaman aşımı talep tarihinden geriye doğru beş yıl,bu durumda sorun kalmıyor ama yinede beyan alalım diyorsanız alabilirsiniz,işçiler davacı olurlar ise Zaman aşımı yönünden işveren itiraz eder ise mahkeme bu itirazı dikkate alacaktır.
 

Benzer konular

Üst