Fazla Mesai Ücretlerim ve İkramiyelerim

Üyelik
6 Mar 2013
Mesajlar
75
Konum
istanbul
Merhaba arkadaşlar

Sizlere 2 tane sorum olacak

1 - Yaklaşık 2 sene bir işyerinde çalıştım. İşe girerken önceden ikramiye olduğunu ancak yeni giren personele ikramiye verilmediğini eskiden alanların almaya devam ettiğini. Yeni girenlerin ise buna göre maaşlarının belirlendiği tarafıma söylendi.
Ama benden sonra diren personellerin çoğuna ikramiye ödendi. İkramiye bölümüde E-Bildirgede görünmekte ve çalıştığım sürelerin bildirgeleri tarafımda mevcut. Bu Konuda ne yapabilirim.

2 - Yine aynı işyerinde beyaz yakalı personel olarak çalıştım. Ancak beyaz yakalı olduğumuz için kart basmıyorduk. Girişte beyaz yakalıların girişlerini güvenlik günlük olarak giriş ve çıkışlarını yazıyordu. Sabah 8:00 Akşam 17:30 çalıştığımız için haftada 45 saat çalışma süremizi dolduruyorduk. Ancak işveren cumartesi günleride saat 08:00-16:00 saatlaeri arasında bizleri çalıştırıyordu. Ancak bunların herhangi bir ödemesini almadık. Ve benim elimde güvenlik tarafından tutulan bu fazla çalışma saatlerininde gösterildiği evrakların kopyası mevcut.

Şimdi benim sizlere sorum: 05.06.2012 tarihinde bu işyerinden ayrıldım. Geçmişe dönük olarak bu ödemelerimi almak için dava açabilirmiyim. Açarsam sonuçları olumlu mu olur sizce.

Şimdiden teşekkürler.
 
Ikramiye konusunda, bordro vs belgelerde odendigi goruluyorsa, imzaniz da varsa, yapabileceginiz bir sey yok gibi. Imzaniz yoksa, baskalarinin aldigini ispatlayabilirseniz acacaginiz dava ile alma sansiniz var elbette.

Fazla calisma konusunda, belirttiginiz 8-17:30 arasi calisma ile haftalik 45 saati tamamlamaniz mumkun degil, ara dinlenme sureleri calisma suresinden sayilmamaktadir.
Buna ragmen c.tesi 16 ya kadar calisma ile haftalik 45 saat asilmakta .
Sozlesmenizde, fazla calisma ucretlerinizin de aylik ucretin icinde oldugu yonunde bir madde yoksa, talep edebilir- acacaginiz davada ispatlayabilirseniz fazla calismalarinizi,
Elbette alabilirsiniz bu ucretleri.
Onerim ; once isverenle irtibata gecip talep etmeniz veya noter kanaliyla odenmesi ihtarinda bulunmaniz yonunde,
Odenmezse dava acarak sureci baslatabilirsiniz.
 
keremcem bey öncelikle teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden ötürü.
benim bordrom da ikramiyem falan görünmüyordu. ama başkalarının bordrolarında görünüyordu. atıyorum firmanın %95 ine ikramiye veriliyor bazı kişilerede verilmiyordu. aynı şekilde e-bildirgede de benim ismimin karşısında ikramiye görünmüyordu. ama o alan kişilerin hepsinin karşısında ikramiye yazılı bir rakam vardı. dolayısıyla bu konuda haklılığımı ispat edebilirm. Ayrıca sabah 08:00-17:30 arası 9,5 saat çalışma yapıyor bizim ise ara dinlenmemiz yarım saat kadardı. yani net 9 saat çalışıyorduk. tüm fabrika için geçerliydi bu yani herkesin günde yarım saat ara dinlenme hakkı vardı. bu şekilde haftanın 5 günü dolmuş olmuyormu 45 saat.
 
Sn.Keremcem beyin görüşlerine katılıyorum,ek olarak;

1-İkramiye(ücreti)geniş anlamda ücretin içindedir.İkramiye (ücreti)nin varlığı,uygulanıyor olması, dolayısıyle işcinin alacaklı olması durumu karşısında ödenmemesi,ödenmiyor olması, işciye haklı fesih imkanı dahi verir.(Yeni BK.nu(6098)de "işverenin boçları"-"ücret ödeme borcu"başlığı altında "ikramiye"ye ilişkin düzenleme de mevcuttur.(M.405)
İşyerinde düzenli olarak ikramiye ödemesi yapılıyor ise (bu durum iş sözleşmesi ve eki niteliğindeki kaynaklardan,yazılı olmasa da fiili işyeri uygulaması haline dönüşmüş ise bu durumdan,işverenin tek taraflı taahhüt etmesinden vs. doğabilir)böylesi bir durum karşısında, işveren çalışanlar(özellikle aynı pozisyon ve aynı işi yapanlar)arasında ayrım yapamaz,bir kısmına ödenmesi,bir kısmına ödenmemesi de korunmaz.Ödenmemesi,ödenmiyecek olması durumu da "çalışma koşullarında değişiklik"durumunu doğurur ki,işverenin tek taraflı olan bu uygulaması da korunmaz.Dolayısıyle,işveren bu ikramiyeyi,ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkca farklı şekilde uygulayamaz.
Tam bu noktada Sn.Keremcem beyin zikrettiği"bordro"noktası gündeme gelir ki,düşüncesine katılıyorum evet işiniz çok zor olur.İş Kanunu 5 nci maddenin son fıkrasından yola çıksak da süreç yine buraya gelir ama ispat açısından,anılan maddenin son fıkrası doğrultusunda(yani "...işci bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda..."koyarsa,bu duruma istinaden işveren "...böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur"(anlaşılan bu yol mahkemeye cıkacak yani sonuçta mahkeme karar verecek)
2-Beyaz yakalı çalışan ifadenizden,maktu aylık ücretli çalışan olabileceğinizi düşünüyorum.Şayet bu şekil ücretli çalışansanız,hafta da 45 saat aşılsa da ,yıl da toplam 270 saatin altındaki çalışmalarınızın karşılığı ödenmeyecek,ispatı halinde üzeri ödenecek,ödenmesine hükmedilecektir.Tabi burada da ispat-tespiti bağlamında "bordro"durumu gündeme gelecek.Bordrolarda fazla çalışma bölümünün boş olması veya imzanızın olmaması halinde bu durum lehinize,çünkü böylesi halde işci her türlü delille f.çalışma yaptığını kanıtlayabilir.Bordroda f.çalışma yapılmış olduğu görülüyor ve sizinde imzanız var,ihtirazı kayıt da düşmemişseniz işiniz daha da zor olacaktır(Bu noktanında etraflıca araştırılması gerekecek mahkeme tarafından)
Kısaca günlük,haftalık çalışma sürelerinede bakacak olursak;
-hafta içi günlük iş süresi......9.5 saat
a.ara dinlenme süresi 1 saat ise fiili süre günlük 8.5 saatx5=hafta da 42.5 saat
b.ara dinlenme 1.5 saat ise 8x5=40 saat
+cumartesi iş süresi 8 saat-ara 1 saat ise=fiili süre 7 saat
Buna göre;
-"a"halinde fiili çalışma 42.5+7=49.5 saat-45=haftalık f.çalışma 4.5 saat
-"b"halinde fiiliçalışma40+7= 47 saat-45=haftalık f.çalışma 2 saat
Net olmadığı için ara dinlenme sürelerine göre hesap farklı çıkabilecektir.Muhtemel işverenin kağıt üzerindeki yazılı olan ile işyerindeki fiili uygulama farklı.
Anlaşılan mahkeme karar verecek(takdir sizin)
 
Son düzenleme:
teşekkürler verdiğiniz bilgilerden ötürü

sn. şeref bey

1 - ilk yazımda bahsettiğim gibi. firmamızda daha önce ikramiye vardı ancak artık yeni girenlere ikramiye vermiyoruz maaşını ona göre düzenliyoruz dendi bana. ancak benden sonra girenlerin çoğuna ikramiye verildi. yine benden sonra giren bir kaç kişiye daha verilmedi. iş sözleşmemizde de personelin alacağı maaş ikramiye dahil maaştır diye bir ibare yok.
2 - bir de mesai durumlarında yıllık 270 saati dolduruncamı üstünü mesai alıyoruz onu pek fazla anlayamadım. yani yıllık 250 saat fazla mesai yapmışsam eğer bunun bir karşılığı yokmudur.
 
Sözleşmenizde, fazla çalışma ücretleri de aylık ücrete dahildir şeklinde bir madde varsa , yıl içinde toplam 270 saati aşmayan fazla çalışma sürelerinin ücretlerini alamazsınız demek oluyor sn.mrt1980. (yıl içinde 269 saat mesai yapmış ta olsanız alamazsınız bu durumda, 271 saat mesai yapmışsanız 1 saati alırsınız)
Sözleşmenizde bu yönde bir madde yoksa, elbette her saatin ücrtini alırsınız .
 
Sn.Mrt1980 niletisnin 1 nci şıkka istinaden;
Eşitlik ilkesi yönünden ,işyerinde ikramiye uygulaması var ise ,bu durum normalde tüm çalışanlar(özellikle aynı pozisyon ve aynı işi yapanlar)arasında ayrımı haklı kılan bir sebeb olmadıkca farklı şekilde uygulanmamalı.
Olayımızda bu farklılık durumu,şu şekilde ise;
"a"çalışanın net ücreti 1000tl+ikramiye=1.200(toplamda ödenen)
"b"çalışanın net ücreti 1.200 tl ise(ödenen)
Bu tür ödeme şekli aleyhde bir durum teşkil etmiyor(ücret yönünden aynı derecede olan bu durum)ve adaletsizlik bulunmuyorsa eşitlik ilkesine aykırılık sözkonusu olmaz,bu ücret sistemi tersi bir durum doğuruyor/doğuracaksa bu defa eşitsizlik sözkonusu olacaktır diye düşünüyorum
 
Merhaba; yaklaşıl 14ay çalıştıgım işyerinden ayrıldım... Hiçbir şekilde maaş aldığıma dair bordro imzalamadım... Bu iş yeri ile ilgili olarak ceza işlem başlatsam sonucu ne olur tecrübesi olan yardımcı olabilir mi?
 
Ne için ceza işlem başlatılmasını isteyeceksiniz?
14 ay boyunca hiç maaş almadınız mı? yoksa aldığınız maaş ödemelerine ait herhangi bir belge imzalamadığınız için mi?
14 ay boyunca maaşınızı elden mi aldınız bankadan mı?


( Sonuç konusunda tahminim; bu şekildeki, kızgınlık mantığıyla atacağınız adımdan herhangi bir sonuç çıkmayacaktır nacizane düşüncem)
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst