fonradar

Fazla Mesai ve İstifa

Üyelik
21 Şub 2019
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Geçen yıl şubat ayında işe başladım. İşteki 1. yılım doldu. 2018'de 10 ayda toplam 400 saat mesai fazla mesai yaptım. Bu yılın ilk 2 ayında 110-120 saat civarı fazla mesai yapmış olacağım. Bu mesailerin hepsi şirketin sisteminde kayıtlı ve ödemesini alıyorum, bordroda da görüyorum.

İnternette fazla mesaiye Rıza gösterseniz bile 270 saati geçemez diyor. işe girerken 2 yıllık sözleşme imzaladım, öncesinde çıkarsam eğitim ücretlerini öderim diye.

Ek olarak, birkaç ay önce işe girdiğim birim sorgusuz sualsiz değiştirildi. Yani rızam dışında farklı bir birimde çalışıyorum şu an. Görev tanımım daraltıldı ve işe girerken söylenen işler dışında görevleri yapıyorum şu an.
Şimdi iş yoğunluğunu ve bana sorulmadan yapılan bu birim değişikliğini neden olarak gösterip istifa etmem durumunda;

1- kıdem tazminatı alabilir miyim?
2- şirket benden eğitim masrafı talep edebilir mi?
3- şirkete dava açsam bunlar beni hayvan gibi çalıştırdılar üstüne de istemediğim işi yaptım diye, tazminat falan alabilir miyim?
 
1- kıdem tazminatı alabilir miyim?
2- şirket benden eğitim masrafı talep edebilir mi?
3- şirkete dava açsam bunlar beni hayvan gibi çalıştırdılar üstüne de istemediğim işi yaptım diye, tazminat falan alabilir miyim?
Açıklamalarınızdan çok net anlaşılmıyor o nedenle kesin yanıt vermek zor. Fazla çalışma yaptınız ve ücreti ödendi ise, ayni 270 saatin üzerinde de olsa eksik ödeme durumu yoksa ve iş sözleşmenizde işverenin vereceği diğer işlerde çalışmayı kabul eder, şeklinde bir madde varsa yada o size başlarken belirtilmeyen işi yapmaya uzun zamandır devam ediyorsanız....
1-Muhtemelen hayır, tazminat alamazsınız
2- kesinlikle evet ve ödemek zorunda kalırsınız.
3- istemediğiniz işi yapmamak istemediğinizi ıspatlayabileceğiniz şekilde yazılı olarak bildirmeyip sessiz kalarak yapmaya devam ederek bahsettiğiniz gibi! çalışmayı kabul ettiğinizden , tazminat filan alamazsınız büyük bir ihtimalle.
 
Verdiği görev aynı statüde bir görev olmalı ve görev değişikliğinde sizin rızanızı alması bildirim yapması gerekmektedir.
Eğer bordronuzda yaptığınız mesailerin karşılığını aldıysanız ve siz de bunu imzaladıysanız herhangi bir hak alabileceğinizi düşünmüyorum çünkü hak kaybı yok ortada.
iş sözleşmenizde ve görev tanımınızda yazmayan işler yaptırılıyor ve branşınız ile alakalı olmayan bir işte çalıştırılıyor iseniz iş kanunu haklı nedenle yapılan fesih madde 24 ve 26. maddesini okumanızı tavsiye ederim.
 
Üst