Fazla Mesai

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan derkal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar merhaba,
Belirsiz süreli iş sözleşmemizde fazla mesai yapabilir diye maddemiz var. İşçilerimizden her yıl yeniden imza almamıza gerek var mı? Ayrıca fazla mesai ile ilgili imza almamız gereken evrak veya formlar var mıdır? yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Ynt: Fazla Mesai

Her yıl tekrar yazı almak gerekir
normal bir yazı almanız yeterlidir (belli bir formatı yoktur)

her yıl yeniden imza alınmalıdır.
fazla mesaili çalışılacak bir dönemi de kapsayabilirsiniz.
ben şu formatta yazı kullanıyorum

ÇALIŞMA VE FAZLA MESAİ YAPMA MUVAFAKATNAMESİ

Halen çalışmakta olduğum ....... şirketinde, ...... tarihinden ....... tarihine kadar, normal çalışma günü, ulusal bayram ve genel tatil günleri dahil olmak üzere, işlerin aksatılmadan yürütülebilmesi için, istenilen gün ve saatte fazla mesai yapmak için muvafakatim olduğunu ve bu çalışmam karşılığında yürürlükte olan İş Kanunu çerçevesinde ücretimi almayı kabul ve beyan ederim.

Adı Soyadı İmza

işçiden alınan fazla mesai onayı 1 yıl için geçerlidir ve sadece o yıl içerisinde yapılacak olan maksimum 270 saati kapsar. Yani sizi onay alırken işçi sadece 270 saate kadar fazla mesai yapmaya onay verir. her yıl ocak ayında bu onay yenilenmelidir.(Fazla mesai yönetmeliği)

ne yalan söyleyim bizde böyle bir uygulama yok , şahsen ben olmamasının zararı olacağını da düşünmüyorum. Neden derseniz kimseyi baskıyla mesaiye bırakmıyoruz , kaldı ki mesai yaptıkları zaman %100 zamlı olarak aksatmadan hatta zamanından önce bile ödüyoruz. Yani alan memnu , veren memnu :D

uygulamada işler öyle oluyor ama ilerde hukuki sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Fazla mesai döneminde iş kazası geçiren bir işçi mahkemede beni zorla mesaiye bıraktırıyorlardı, bu esnada kaza meydana geldi diye ifade verirse nolacak? bence işi karşılıklı memnuniytten ziyade yasal standartlara göre ayarlarsanız yerinde olur :)

siz herşeyi adabına uygunda yapsanız , mesaide işkazası yapan işçiyi haklı görür herkes , işvereni değil zaten. Yani karşılıklı mutabakat sağlansa da aynı sağlanmasa da. Kaldı ki 270 saat için böyle bir mutabakt yapılmalı deniyor. Zaten herhangibir yazılı bir şey olmasa da kanunda yıllık bu kadar saat fazla çalışma yapılabilir denmiş ona bakarsanız.

ofuslu ' Alıntı:
işçiden alınan fazla mesai onayı 1 yıl için geçerlidir ve sadece o yıl içerisinde yapılacak olan maksimum 270 saati kapsar. Yani sizi onay alırken işçi sadece 270 saate kadar fazla mesai yapmaya onay verir. her yıl ocak ayında bu onay yenilenmelidir.(Fazla mesai yönetmeliği)

Nerede yazıyor acaba?

açık açık bu şekilde yazmıyor ama yasa ve yönetmeliğinde ruhundan bu çıkıyır. Lafza takılıp kalma, Ruhu gözardı etme ;))