Fesih Bildirimi Hk.

kaan070608

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Haz 2008
Mesajlar
153
Konum
aydın
arkadaşlar kolay gelsin.şirketimiz işlerinde yavaşlama olmasından dolayı gelirlerde citti düşüşler yaşanmakta .şirket çalışan sayısıda 25 olup işçi sayısıda artık fazla gelmekte ve ödemelerdede güçlük çekilmekte.Bu durumda şirket yönetim kurulu bu ay içersinde en az 3 işçi çıkartılmasına ve ihbar ve kıd.tazminatlarının ödenmesine karar vermiştir.Şimdi bu durumda iş kanununa göre fesih bildirimini nasıl yapmalıyız bildirim süresine ait ücret peşin olarak ödenecek.İş kanunun hangi maddesine göre fesih gerçekleştirebiliriz. işkanunda işveren bildirimi yazılı olarak ve sebebinide açık ve kesin bir şekilde belirtmelidir diyor.Bu durumda yukardaki sebepler doğrultusunda fesih yapılması yasal olarak yeterlimidi.Teşekkürler.
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

"Süreli fesih

MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.

Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.
...
Sözleşmenin feshinde usul
MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.


Fesih bildirimine itiraz ve usulüMADDE 20. - İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

Özel hakemin oluşumu, çalışma esas ve usulleri çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları

MADDE 21. - İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.

İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir"


17.maddeye göre,geçerli bir sebep göstererek sözleşmeyi sona erdirebilirsiniz,ancak çalışanın feshin geçersizliği ve işe iade davası açma hakkı vardır.
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

İş kanununda "iş akdinin haklı bir sebebe dayandırılması" diyor. Buraya sebep yazmak ve gerektiğinde işe aiade davası olursa işveren olarak ispat etmek zorundasınız. Kıdem ve ihbar sürelerine uyacağınızı belirttiğiniz için de 17. madde heükümlerine uygun olarak feshedebilirsiniz.
Aşağıda örnek metin bulabilirsiniz.

Saygılar,
Nihat ÖZDEMİR

İŞ AKDİ FESHİ BİDİRİMİ

Sayın .....................,

Şirketimizi ekonomik açıdan etkileyen mevcut küresel mali kriz ve daralan iş hacmimiz nedeni ile Şirketimiz Yönetimi tarafından görevinize son verilmesi kararlaştırılmıştır.
Bu nedenle, 4857 sayılı İş Kanunu?nun 17nci maddesi hükümlerine uygun olarak, Şirketimiz ve şahsınız arasındaki hizmet sözleşmesi tüm kanuni haklarınız ödenmek sureti ile ... /... /2009 tarihi itibarı ile sona erecektir.

İhbaren bildiririz.

Saygılarımızla,
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

"Mevcut küresel mali kriz" sözleşme feshi için haklı neden değildir.Bu sebeple yapılacak fesih sonrası açılabilecek bir davada işe iade kararı çıkma ihtimali yüksektir.
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

küresel krizi bahane ile işten çıkartmalar işe iade yolunu açar
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

ben işçiydim müdürümüzle bir poleniğe girdim müdür cezaevinde yatmış siyasetten bu sırada beni tehdit amaçlı bir kaç isim saydı nasıl olduysa iş werenler onu haklı gördü bana kağıt imzalattılar bu ne demek oluyo bilmiyorum 4857 sayılı iş kanunun 25. maddesinin 2. bendinin ilgili fıkrası bana bunu açıklarsanız sevinirim(işçi her zaman haksızmıdır) :(
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

Merhaba ;

İlgili madde aşağıda ,yorumu siz yapınız.
II. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a-İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b-İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.

c-İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d-İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.

e-İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

f-İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

g-İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h-İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı-İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

Feshin geçerli sebebe dayandırılması

MADDE 18. - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır

arkadaş iş yerinde 25 kişinin çalıştığını belirtmiş. Bu durumda geçerli bir sebep gösterme zorunluluğu yoktur. Firmamızın ekononomik durumu bozulduğu için işinize son verilecektir diye bir fesih bildirimi imzalatırsanız sorun yaşamazsınız. İhbar süresinin sonunda veya ihbar ücretini peşin ödeyerek hemen işten çıkışını yapabilirsiniz.
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

Bu durum iş güvencesi şartlarından yararlanabilme için geçerlidir.
30 dan az çalışan olduğu için iş güvencesinden faydalanamayan çalışana kötü niyet tazminatı hakkı doğacaktır.
 
Ynt: Fesih Bildirimi Hk.

Merhabalar, Sn.Dwr'nin belirttiği mad.18 de feshin geçerli sebebe dayandırılması ile ilgili madde de konuya açıklık getirilmiş durumdadır.
Sn.Kaan ın sorusuna istinaden feshin geçerli nedenle"işlerin azalması (işin gerekleri yada işyerinin gereklerinden kaynaklanan açıklaması mad.18) ve ekonomik durumu belirterek fesih işlemi kıd. ve ihbar tazminatları verilerek gerçekleştirilebilir. Tabiki Sn.Keremcem in belirttiği gibi fesih işlemlerinde 4857 sayılı yasamızda 20 ve 21.mad.göre işçinin dava açma hakkı herzaman vardır.
 
Üst