Ynt: Fesih İşleminin Gecikmesi
kartall ' Alıntı:
Merhabalar
Şirketimizin işletmelerinden birini, başka bir şirkete devrettik. Yeni şirketin talebi doğrultusunda işçilerimize iş akidlerinin belirli bir tarihte fesh edileceğini ihbar önellerine uygun olarak bildirdik. Ancak işletmenin devir işlemleri uzadığından işçilerin fesih işlemini daha önce bildirdiğimiz tarihten yaklaşık 20 gün sonra yapabildik. Bu gecikme işçilere yaptığımız ihbar önelini geçersiz kılar mı? Ve bu nedenle ihbar tazminatı ödemek zorunda mıyız?
Merhaba;
İş Kanunu'nun 6'ncı maddesinin 5'nci fıkrasına göre, devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhaş feaih hakları saklıdır. Anılan hüküm, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde de uygulanmayacaktır. (İş K. mad. 6/VI)
Yukarıdaki hükme göre, işyerinin devri, iş sözleşmesinin haklı fesih nedeni olarak gösterilemeyeceği gibi geçerli fesih nedeni olarak da gösterilemez. Bir başka anlatımla, işveren iş sözleşmesini derhal ya da önelli feshederken, işyerini devralması olgusuna dayanamayacaktır. Aynı sonuç, devreden işveren için de geçerlidir. Devreden de iş sözleşmesini devirden dolayı feshedemeyecektir.
"Yargıtay 9. HD.sinin 2.5.2006 tarihli kararına göre, işyerinin devralındığı gün, işyerinin kapatılarak iş sözleşmesinin feshedilmesi, İş Kanunu'nun 6'ncı maddesinin 5'nci fıkrasında öngörülen salt işyeri devrinin iş sözleşmesinin feshi için geçerli neden oluşturmayacağı hükmüne aykırılık teşkil eder." hükmü bulunmaktadır.
Buna karşılık, devirden önce oluşmuş haklı sebep nedenine dayanarak devredenin; devirden sonra oluşmuş haklı sebep nedenine dayanarak devralanın sözleşmeyi derhal feshetme hakkı mevcuttur. (iş K. Mad. 6/V c. 2). Bunun gibi, devreden ile devralan, ekonomik veya teknolojik sebepler ile ya da iş organizasyonu değişikliğinin haklı kıldığı durumlarda devredilen işçilerin iş sözleşmesini geçerli feshetmesi mümkündür. (İşK mad. 6/V, c. 2). Bu hükmün uygulanması için, işyerinin devrinin yanında, tek başına feshi haklı kılan geçerli bir nedenin söz konusu olması şarttır. İşyerinin devri görünüşte fesih sebebi olacak; fakat iş sözleşmesinin feshinin temel nedeni olmayacaktır. Bu noktada vurgulamak gerekirse, devralanın devirden önce işyerinde çalışan sayısının azaltılmasına yönelik talebi, geçerli fesih sebebi sayılmayacaktır. Aksi takdirde, İş Kanunu'nun 6'nci maddesinin 5'nci fıkrasında takip edilen amacın kâğıt üzerinde kalmasına yol açılır.
Alman Federal İş Mahkemesi, 20.7.1982 tarihli bir kararında, devreden işveren iş sözleşmesini feshetmiş; devralan da devirden hemen sonra işçiyi almışsa, İŞ Kanunu'nun feshi yasağının öngören söz konusu hükmün dolanılması amacının varlığından bahisle, feshin geçersizliğini kabul etmiştir. Devreden işveren, muhtemel devralan tarafından tekrar işe alınması garantisini vermek suretiyle ikale sözleşmesinin aktini sağlamışsa veya işçiyi, iş sözleşmesini feshetmeye sevketmişse, aynı sonucun kabul edilmesi gerekir. İkale sözleşmesi ile işçinin aynı işte çalışmasına rağmen münhasıran iş ilişkisinin sürekliliğini ortadan kaldırma amacı güdülmüşse, anılan hükmün dolanılmasına söz konusu olur ve batıl addedilir.
Kolaygelsin