fiayt farkı faturaları

Üyelik
4 Ocak 2006
Mesajlar
47
fiyat farkı faturalarında ki kdv oranları hakkında bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim. ve sanırım fiyat farkı faturaları iade mal faturaları gibi işlem görüyor
 
geçmişte Maliye Bakanlığı'na intikal eden örnekleri aşağıda kısaca verilmiş olan olaylara ilişkin olarak Bakanlığın vermiş olduğu bazı muktezalarda, KDV'nin mala ait KDV oranı ile aynı oranda uygulanması gerektiği yolunda görüşler verilmiştir.

Kod:
·06.12.2001 tarihli bir muktezada, döviz cinsinden verilen çeklere ilişkin olarak ödemeye kadar oluşan kur farklarına ilişkin düzenlenen faturalarda KDV oranının mal bedelinin tabi olduğu oran olarak alınması gerektiği,
·04.10.2000 tarihli bir muktezada da, benzer bir olay sonucu oluşan kur farklarında uygulanacak KDV'nin mala uygulanan KDV ile aynı olması gerektiği,
·08.06.1994 tarihli bir muktezada, finansal kiralama teslimlerine ilişkin olarak sonradan ortaya çıkan maliyet farkı, temerrüt faizi ve diğer harcamalarla ilgili olarak finansal kiralamaya konu mala ait oranın uygulanacağı,
·08.12.1992 tarihli bir muktezada ise, leasing firmasının satın aldığı sabit kıymeti iade etmesi halinde başlangıçta uygulanan KDV oranının uygulanacağı,

yolunda görüşler verilmiştir.
 
Günaydın,
Bir işin anası neyse danası da odur. Yani KDV konusunu oluşturan esas mal veya hizmet teslimi neyse, o işe ait fark, komisyon, fiyat farkı, VB herşey aynı orana tabidir.
 
iyat farklarının KDV matrahına dahil olduğu KDV Kanununun 24/c maddesinde belirtilmiştir . Fiyat farkını , bir mal veya hizmete ilişkin belge düzenledikten sonra , uygulanan fiyatın hatalı olduğunun anlaşılması üzerine alıcının veya satıcının talep ettiği fark bedel olarak tanımlamak mümkündür . Bu farklar 35 inci maddeye göre işlem görmektedir .

Mesela , fiyat listesine bakılırken hataya düşülmesi sonucu , bedeli 3 .000 YTL ( +KDV ) olan malın 2 .000 YTL . ( +KDV ) şeklinde fatura edilmesi ve sonradan bu yanlışlığın farkına varılması üzerine satıcının keseceği 1 .000 YTL . liralık fiyat farkı faturasında da farka konu malın tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanması gerekir . Bunun yerine hatalı faturanın orijinalini geri getirtip iptal etmek ve doğru meblağ üzerinden yeni bir fatura düzenlemek de mümkündür .

Eğer fiyat farkı aksi yönde ise , mesela bedeli 3 .000 YTL . ( +KDV ) olan mal 4 .000 YTL .( +KDV ) şeklinde fatura edilmişse bu defa alıcının satıcıya 1 .000 YTL .( +KDV ) şeklinde fatura kesmesi , ( yahut hatalı fatura iptal edilip yerine doğru meblağı fatura düzenlenmesi ) gerekir .

Fiyat farkının hangi sebepten kaynaklandığı sonuca etkili değildir . Mesela taahhüt işlerinde sıklıkla rastlanan fiyat farkları ( nefaset farkları ) istihkaklarda eksi değer olarak gösterilip KDV matrahından indirilebileceği gibi işveren tarafından müteahhide KDV li fatura kesilmesi suretiyle de belgelenmesi mümkündür . Fiyat farkı müteahhit lehine ise bu fark , istihkak raporunda KDV matrahına girer .

KDV mükelleflerinin envanterine dahil gayrımenkullere ilişkin kamulaştırma işlemleri , KDV ye tabi olup , daha sonra tezyid-i bedel suretiyle ortaya çıkan farklar da fiyat farkı niteliğinde olduğu için KDV ye tabidir .

Fiyat farkları konusundaki ana prensiplerden biri de , fiyat farkının hangi oranda KDV’ ;ye tabi olacağı , istisna kapsamına girip girmeyeceği konusunda bu fiyat farkına sebebiyet veren işleme bakılması gereğidir . Örnek vermek gerekirse %1 KDV oranı uygulanmak suretiyle yapılan buğday satışına ilişkin olarak sonradan alıcı veya satıcı lehine ortaya çıkan fiyat farkının faturasında da yine %1 oran uygulanacaktır . Keza istisna kapsamına giren bir işlem ( mesela bir dış taşıma ) bedeline ait lehte veya aleyhte fiyat farkı ortaya çıkarsa , bu farka ilişkin fatura , asıl faturaya atıf yapılmak suretiyle KDV siz olarak düzenlenir .

Fiyat farkı KDV’ ;lerinin KDV beyannamesine nasıl yansıyacağı konusunda açıklık yoktur . fiyat farkı lehte ise bu fark ve KDV’ ;si Tablo 1’ ;de ( herhangi bir teslim gibi ) aleyhte ise 33 no .lu satırda ( herhangi bir indirim olarak ) gösterilmelidir .
 

Benzer konular

Üst