Finansal Kiralama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Bu konuyu arama motorunda inceledim ama bazı sorularıma cevap bulamadım ya da emin olmadım, yardımcı olursanız sevinirim;

1) Yeni bir mükellef devraldım, aralık 2005 tarihinde leasing anlaşması yapmışlar ve ilk ödemesi yine aralık 2005 imiş.. Ancak önceki muhasebeci firma zarar etmesin diye bu kayıtların hiçbirini işlememiş.. Ben Ocak ayında sözleşmeyi işleyebilirmiyim (267 hs.a, 2005 amortismanı da kkeg'ye?). Aralıktaki ödeme konusunda ne yapabilirim?

2) Sözleşme Euro bazında.. Yani faiz olayı yok Euro ve kdv detayları aylık olarak listelenmiş..Bu durumda 301-401 hesapları kullanmayacakmıyım?Ben her ay ödeme yapılınca oluşacak kur farkını ödeme bazında mı hesaplamalıyım ve kurfarkları hesabını mı kullanacağım..?

3) Belge olarak sadece ödeme makbuzu var, her ay fatura kesilmiyor sonunda kesilecek deiler.. Uygulamada böylemidir, bu makbuza istinaden ödenen kdv'yi indirim konusu yapabiliyormuyum??

Teşekkürler

1-Ocak ayındaki sözleşmeye göre tüm sözleşmeyi kayda alabilirsininiz. 2oo5 yılına ait gideri de KKEg yapmayınıza gerek yok. geçmiş yıl giderlerine atarak kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapabilirsiniz. Aralıktaki ödeme yapılmışsa borcu ona göre azaltıcaksınız zaten.

2-Faiz olayı olmaz olur mu? (faiz olayı yok derken anladığım plandafaizin ayrıştırılmadığıdır.) ödeme planı faizi içermiyorsa mecburen siz hesaplayıp ayrıştıracaksınız. yani 301-401 kullancaksınız.

3-Her ay da faturanın gelmesi lazım.

sayın fgenç

anladığım kadarıyla döviz cinsinden 2005 yılında leasinğ sözleşmesi yapılmış .Tahminlerime göre elinizdeki geri ödeme cetveli sadece ödenecek taksit tutatrlarını gösteren cizelgedir.(aynı durum bende de mevcut )

öncelikle yapmanız gereken ana para faiz ve kdv yi döviz cinsinden gösterir belgeyi sözleşmeyi yaptığınız leasinğ firmasından temin ediniz ve büyük ihtimalle bu banka aracılığı ile olmuştur.bunu rahatlıkla alabilirsiniz.

muhasebe kayıtlarına gelince
2005 yılında yapılması gereken kayıt sözleşme tarihinde anapara ödemesini ogünkü kur ile 267 nolu hesaplara alınaması gerekiyordu. yine faizinde ve anapara ödemelerinin yıllarara sari olarak 301-401 ve 302-402 nolu hesaplara alınmalıydı
ve 31 12 2005 de borçlarınıza değerleme yapmalıydınız
bu aşamalar yapılmamış
2005 yılında yapacağınız muhasebe kayıtlarınıda bunları göz onünde bulundurmanızı tavsiye ederim ..
iyi çalışmalar

Daha önce de aynı şekilde leasing yapmışlar ( garanti leasing) ve sadece heray makbuz kesiyorlarmış fatura ise en sonunda kesiliyormuş.. Yine de her ayki ödeme listesinde kdv ayrıca var, buna istinaden kdv'yi indiremezmiyim? yoksa leasing firması mutlaka heray fatura kesmeli mi??

Bir de bu leasing ödemeleri de 8.000 ytl'ye kadar bankadan ödeme kapsamında mı? Çünkü ödemeler de elden yapılmış..( 10.000 euro)

son bir soru daha, affınıza sığınarak.. 2005 'te ödenen primi geçmiş yıl giderlerine atın demişsiniz.. kdv tutarını da mı ? sözleşmeyi ben mecburen 2006'da gireceğimden esas alacağim kur sözleşme tarihi değil de 01.01.2006 olmalı mıdır?

01/07/2003 tarihinden önce toplu fatura kesimi söz konu olabilir
ama 01/07/2003 tarihinde yürülüğe egiren 4842 ile bu değiştirilerek kiracı ve kiralayana ilişin hükümler yeniden düzenlenmiştir
2005 yılına ait beyannamenizi vermediğiniz için geçici vergideki % 10 oranı dikkate alıp 2005 yılındaki kayıtları yapmanızı tavsiye ederim ..

ödemeler tevsik kapsamında bulunduğu için ödemelerin banka ve diğer finans kurumları aracışlığı ile yapıması gereklidir ..
iyi çalışmalar

ödeme listesine istinaden kdv'yi indiremezsiniz, LEasing firması fatura kesmeli. Finasal kuruluşların dekontları fatura yerine geçen evrak olarak nitelendirilse dahi. KDV ayrıca belirtilmediği için indiremezsiniz. Fatura talep edin derim.

Finans kuruluşları aracılığıyla yapılan ödemeler sınır kapsamındadır.

KDV'yi gider yazamazsınız indirim konusu yapacaksınız.

selamlar forumdaslar

leasing faturasını nasıl muhasebestiriyoruz. ? örnek vermek gerekirse

faturada belirtilen ana para : 200 ytl

faiz: 100 ytl

kdv: 3 ytl ise.....

---------------/----------------
191-----------3,00
301--------303,00
780--------100,00
------102----------303,00
------301------------3,00
------302----------100,00
-------------/------------------
seklindeki kaydım dogrumudur ?

saygılarımla
FATİH PESEN
SMMM
İST

SAYIN FATİH PESEN

dogru kayıt:
_____________/ _______________

301 ...............300
780................100
191.................3

.........................302 ...................100
........................100/102...............303
__________ /___________________

Arkadaşlar,
Finansal Kiralama Faturalarındaki FAİZ'in
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerle bir ilgisi varmı?
Yoksa direk gidermi yazıyoruz?
Teşekkürler