Finansal muhasebe sınavı.

businessman

Katkı Sunan Üye
arkadaslar merhaba,

finansal muhasebe sinavinda kebir kayitlarini yapmak gercekten yoruu ve de zaman alici;
bilancoyu duzenlemeye vakit kalmayabilir.

bilancomuz cikmasa da gecebilir miyiz?

ya da gelir hesaplarindan bir tanesinde yanlislik yapsak bile kar/zararimiz farkli cikabilir;
kar/zarar yanlis cikarsa gecirirler mi, yoksa kalir miyiz??

Ynt: Finansal muhasebe sınavı.

arkadaşım finansal muhasebe dersinde puanlama adım adım oluyor. yaptığın her yevmiye kaydına puan alıyorsun. yani bilanço yetişmese bile doğru kayıtlar ile 60-70 hatta 80 bile alabilirsiniz. bence sınavda en zor olması gereken bu ders en kolay, ortalama yükseltici bir ders haline gelmiş durumda

Sadece yevmiye kayıtlarını yapıp bu sınavı veren o kadar çok insan var ki..

Bilançoyu yetiştirememek çok önemli değil, bende bilançoyu yetiştirememişitm ama 85 ile geçtim. Gelir kayıtlarından biri yanlış olup K/Z rakkamını da yanlış bulsanız diğer maddeleriniz doğru ise gene çok sorun olmaz.

bu sınavda yevmiye kayıtlarının puanı 58 arkadaşlar

selam arkadaslar,
sagolun cevaplariniz icin;

sinavda 2-3 tane yevmiye de soru isaretim var (biri de ilk soru, dakka1 gol 1 oldu resemn:-((
ama digerlerinin dogrulugundan emin gibiyim,
evvanter kayitlarim da dogru..

donem sonu islemlerini de yaptim; 1500 kar buldum,
gelir tablom bilancom da tuttu.

ama 1. soruyu (10 puanlik) yapamadim.

gecer miyim acaba? ne dersiniz ??

ayrıca 10 puanlık başka bir soru daha vardı..artık o kolay derste zor gelir tablosu 5 puan kebir kayıtları 14 puan..

aynen yaa,
ne kadar sacma,
gelir tablosu sadece 5 puan :-((

Arkadaşlar birinci soruyu nasıl yaptınız,kdv uyguladınız mı?
Hem stopaj hem kdv uygulayamayız ki!
Zaten bilançoyu yetiştiremedim,inşallah geçerim.

Mülk sahibi kooperatif ise hem KDV hem stopaj sözkonusu. Ama soruda B işletmesi demiş. LTD veya A.Ş deseydi, o zaman net olarak stopaj uygulanmaz diyebilirdik. Bence bu soru net sorulmadığından stopajdan ziyade 180-770 ayrımının doğru yapılıp yapılmadığına göre puan verirler ya da vermezler.

ben ilk soruda napicagimi bir turlu bilemedim;
yazdim sildim kac defa,
su anda bile en son ne yaptim bilmiyorum :-(((

sedateroglu ' Alıntı:
Mülk sahibi kooperatif ise hem KDV hem stopaj sözkonusu. Ama soruda B işletmesi demiş. LTD veya A.Ş deseydi, o zaman net olarak stopaj uygulanmaz diyebilirdik. Bence bu soru net sorulmadığından stopajdan ziyade 180-770 ayrımının doğru yapılıp yapılmadığına göre puan verirler ya da vermezler.

Ben 180 hesabını hiç kullanmadan aralık ayına ilşkin kirayı 760-pazarlama satış dağıtıma attım(teşhir salonu olduğu için),23 aylık kira bedelini de 280'e aktardım.
Tuzaklarla dolu bir soruydu.

Bir de sözel soru eklemişler,hiçbişey yazamadım,vakit yetmedi.

businessman ' Alıntı:
yazdim sildim kac defa,

Benim de yarım saatim ilk soruyla geçti,yaşadığım stresi anlatamam.
İnşallah sonuçlar iyi olur,
Ama pek ümidim yok,çok zorladılar.

Güldeste ' Alıntı:
businessman ' Alıntı:
yazdim sildim kac defa,

Benim de yarım saatim ilk soruyla geçti,yaşadığım stresi anlatamam.
İnşallah sonuçlar iyi olur,
Ama pek ümidim yok,çok zorladılar.

ya ben stopaj olacak miydi; kdv mi vardi derken, kac kere sildim yaptim.

sanirim en zoru bilerek ilk basta sormuslar; dakka 1 gol 1 ; resmen kisa bir sok geciriyor insan;
sonra o moralle diger sorulara konsantre olmak da guc.

ama ilki disinda diger yevmiyelerden pek suphem yok;
pek yanlisim cikmaz onlardan sanirim;

yalniz acilis kaydi yaptim; yapilmayacakmis diyorlar.
bir de 10 puanlik sorunun a sikkini yapmadim;
b sikkina da
--------------------
900 nazim hesaplar 1000.-
01 demirb.
900 nazim hesaplar 1000.-
02 bir. amort.
-----------------------

bu sekilde yaptim.

odenmemis serm. ile kaydi nasil yaptiniz arkadaslar;

bir de muh. cevaplarini yayinlayan bir site var mi?

deha da yok hala

soruları görsek soyleyeceğiz ama sorular ortada yok:))

buka ' Alıntı:
soruları görsek soyleyeceğiz ama sorular ortada yok:))
FİNANSAL MUHASEBE

SORU VE YANITLARI

1. Aşağıdaki soruları kısaca cevaplayınız? (10 puan)

a) Bilanço esasına göre defter tutmakla beraber Tekdüzen Muhasebe Sistemi Genel Tebliği?nin ?mali tablo düzenleme ve hesap planı? kısmından sorumlu olmayan kuruluşları belirtiniz?
(5 puan)

b) Kayıtlı değer 1.000 TL, birikmiş amortismanı 1.000 TL olan bir demirbaşın ?iz (hatırlatma) bedeli? üzerinden kayıtlarda izlenmek istenmesi durumunda yapılacak yevmiye kaydını gösteriniz?
(5 puan)

2. Faaliyetine devam eden ve aşağıda bilgileri yer alan ?E? Ltd. Şirketi?nin (90 puan)

a) Yevmiye defteri kayıtlarını yapınız? (58 puan)

b) Defteri kebir kayıtlarını yapınız? (14 puan)

c) Genel geçici ve kesin sağlamanın çıkarıldığını varsayarak kapanış bilançosunu düzenleyiniz? (13 puan)

d) Gelir tablosunu düzenleyiniz? (5 puan)

ARALIK 2010 AYI GÜNLÜK İŞLEMLERİ:

1. 01.12.2010 : İşletme teşhir salonu olarak kullanmak amacıyla ?B? işletmesine ait bir mağazayı aylığı 2.360 TL(KDV % 18)?den olmak üzere 2 yıllığına kiralamış ve 6 aylık kira bedelinin gelir vergisi kesintisi sonrası kalan tutarı ile 2.000 TL?lik depozitoyu peşin ödemiştir. Gelir vergisi kesintisi oranı % 20?dir.

2. 02.12.2010 : İşletme satıcı ?H? işletmesinden 70.800 TL(KDV % 18)?lik ticari mal satın almış, toplam bedelin katma değer vergisini peşin, 18.000 TL?lik kısmını çek keşide ederek ödemiş, kalanı ise 3 ay sonra ödeyecektir.

3. 03.02.2010 : İşletme geçici yatırım amacıyla itibari değeri 15.000 TL olan hisse senetlerini 20.000 TL?ye satın almış 500 TL?lik komisyon ile birlikte toplam bedeli bankadaki hesaptan ödemiştir.

4. 05.12.2010 : İşletme alıcı ?D? işletmesine 50.000 TL maliyetli malı 94.000 TL(KDV % 18)?ye satmış karşılığında 10.000 dolarlık çek, 30.000 TL nakit ve 10.000 TL?lik senet almış, kalanı ise daha sonra alacaktır. İşletme alınan çeki alış anında 1 Dolar = 1,52 TL üzerinden kayıtlara aktarılmıştır.

5. 09.12.2010 : İşletme ortak ?N? den bilançodaki 20.000 TL?lik taahhüt borcuna karşılık 3 ay vadeli 23.000 TL itibari değerli bir bono almıştır. Söz konusu bononun tasarruf değeri 20.000 TL kabul edilmiş ve böylece ilgili ortağın taahhüt borcu kapatılmıştır.

6. 10.12.2010 : İşletme devamlı çalıştığı ?B? Kargo Şirketi?ne 3.450 TL (KDV % 18)?lik kargo bedelini kredi kartıyla ödemiştir. Yapılan incelemede fatura tutarının 1.180 TL (KDV % 18)?lik kısmının satın alınan malların işletmeye getirilmesi ile ilgili iken, kalanın ise satılan malların sevki ile ilgili olduğu anlaşılmıştır.

7. 12.12.2010 : İşletme 03.12.2010 tarihinde satın aldığı hisse senetlerini ?Y? bankası aracılığıyla 22.000 TL?ye sattırmış, banka yaptığı işlem için 200 TL komisyon kestikten sonra kalan tutarı ticari mevduat hesabına aktarmıştır.

8. 13.12.2010 : İşletme alıcı ?D? işletmesinin 05.12.2010 tarihinde oluşan borcunu erken ödeme teklifini kabul etmiş, varılan anlaşmayla anılan alıcıya 2.360 TL (KDV % 18)?lik kasa iskontosu yapmış kalan alacağını ise pelin tahsil etmiştir.

9. 15.12.2010 : İşletme bilançosundaki taşıtını yenilemek amacıyla 41.300 TL (KDV % 18)?ye ?F? otomotiv Şti.ye satmış karşılığında 21.300 TL nakit almıştır. Kalan tutar ise taraflarca yeni alınacak taşıt için ödenen avans olarak kabul edilmiştir. Taşıtın birikmiş amortismanı 15.000 TL dir.

10. 17.12.2010 : İşletme 01.12.2010 tarihinde 2 yıllığına kiraladığı mağazaya 9.440 TL(KDV % 18)?lik harcama yapmış toplam tutarın katma değer vergisini peşin kalanın ise çek ciro ederek ödemiştir. Yapılan harcamanın 5.900 TL(KDV % 18)?lik kısmı değer arttırıcı niteliktedir.

11. 19.12.2010 : işletme alıcı ?D? işletmesinin istediği niteliklere uymadığı gerekçesiyle iade ettiği satış bedeli 3.450 TL (KDV % 18) maliyet bedeli 2.000 TL olan malı teslim almıştır. İşletme iade tutarının 3.000 TL?lik kısmını anılan alıcıdan alınan sipariş avansı olarak kabul etmiş kalanı ise peşin ödemiştir.

12. 22.12.2010 : İşletme ?F? otomotiv Şti.den 94.400 TL(KDV % 18)?lik yeni bir taşıt satın almış karşılında 15.12.2010 tarihinde ödenen avansı mahsup etmiş kalan için ise 2 ay vadeli bono keşide etmiştir. Toplam taşıt bedelinin 12.000 TL?si özel tüketim vergisi olup alış anında taşıntın maliyetine aktarılmasına karar verilmiştir.

13. 24.12.2010 : İşletme daha önce (bilançoda) iş avansı vererek il dışına gönderdiği personeli Bay ?K?nın dönüşte ibraz ettiği 7.080 TL(KDV % 18)?lik promosyon ürünü alım belgesi ile 4.720 TL(KDV % 18)?lik reklam ödemesi belgesini teslim almıştır. Avansı aşan kısım için ilgili personele borçlu kalınmıştır. Promosyon ürünlerin alış anında bir bilanço hesabına aktarılmasına karar verilmiştir.

DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (31.12.2010)

1. Dönemsonu mal mevcudu 95.000 TL olarak tespit edilmiş kaydı envantere göre oluşan farkın normal ölçüde gerçekleşen fireden kaynaklandığı anlaşılmıştır.

2. Dönemin amortisman gideri toplam 18.000 TL?dir. bu tutarın 15.500 TL?si maddi kalanı ise maddi olmayan duran varlıklarla ilgilidir. Maddi duran varlıklar yönetim bölümünde, maddi olmaya duran ise pazarlama bölümünde kullanılmaktadır. Maddi duran varlıkların amortisman gideri öncelikle 15.12.2010 tarihinde oluşan fondan mahsup edilecektir.

3. Tüm alacak senetleri için 400 TL, borç senetleri için 600 TL reeskont hesaplanmıştır.

4. Şüpheli hale gelmiş ve karşılığa konu edilmiş alacağın tamamının tahsil edilemeyeceği ilgili mahkeme kararıyla kesinleşmiştir.

çok kasmışlar çok çıkmış sorular nerde bu sorular nerde baya kişi dökülecek

buka ' Alıntı:
çok kasmışlar çok çıkmış sorular nerde bu sorular nerde baya kişi dökülecek
gelmiş geçmiş en zor sorulardı bence