fonradar

Finasal Analiz Yeterlilik - Eski Sınav Cevapları Hakkında Yardım

Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
78
Konum
istanbul
Merhaba,

Daha önce sınava girmeyip yaktığım dosyamı tekrar açmaya karar verdim ancak eski sınavların netten bulduğum cevaplarına baktığımda kimi yorumlarının benimkilerden çok farklı olduğunu fark ettim. Hepsi son 3-5 sene içinde çıkmış sorulardan. Direk sınav tarih ve soru vermeyeceğim yer kaplamasın diye, ancak gerekir ise temin edebilirim.

Sınavı geçerken komisyonun duymak istediklerini tabi ki yazabilirim. Ancak sormamın sebebi belki benim yorumumda/bilgilerimde bir eksiklik veya gözden kaçırdığım bişeyler vardır

1) Soruda aynı firma için verdikleri analiz sonuçlarının yorumlanması istenmiş;
a) Net Saıtşlardaki artış Ticari Alacaklardaki artıştan daha az
b) Net Satışlardaki artış SMM deki artıştan daha az
c) Net Satışlardaki artış Toplam Kaynaklardan çok daha fazla
A ve B için verdikleri yanıt nispeten benim yorumlarıma yakın. Ancak C seçeneği için bunun firmanın kaynaklarını verimli yönde kullandığına doğru iyi bir işaret olarak cevap verilmiş. Normalde bu üçlü kombinasyon (aslında dörtlü, envanteri görmüyoruz) firmanın kapasite hacmini arttırmadan ticaret hacmini arttırmaya çalıştığını ve kapasitesinin üzerinde çalıştığına doğru bir işaret ve ticari firma için ciddi bir risktir (overtrading).

2) Borç / Özkaynak oranı için 1 den az olması beklenir denmiş. Benim bildiğim ideal oran tartışma konusu olsada 60 Borç - 40 Özkaynak ile 50 Borç - 50 Özkaynak arasındadır (tabi ki sektörel riskler bu oranda etkindir) Bu arada borç benim bildiğim kısa ve uzun vadeli kredi, leasing, vb giderleridir. Komisyon nasıl ele alıyor bilmiyorum. (Yani ideal oran 1,5 ile 1 arası)

3) Piyasa Değeri / Defter değeri sormuşlar ki ne amaçladıklarını anlayamadım. Bir firmanın defter değeri günümüzde hiçbir şey ifade etmemektedir.

Piyasa değeri defter değerinden düşük ise firma daha detaylı incelenerek alınabilir ve firma parça parça satılabilir. Ama tersi çok bir şey ifade etmez. Sektör ortalaması vermeniz bişey işaret edebilir belki, ki o da entellektüel sermaye hesaplanmadan pek bişey ifade etmez. Bu sermaye tipi şirketini satın aldığınız şirketler için kayıt altına alabilirsiniz ancak ürettiğinizi kayıt altına alamazsınız dolayısı ile firmanın bilançosunda görünmez. Bu oran 1960 / 1970 sonrası çoğu işlevini kayıp etti.

Bu arada sınavda sorulan soru ve oranların piyasada çok kullanılmayan ve etkinliklerini uzun yıllar önce yitirmiş olmasını tamamen geçtim.

Mali müşavirlik için alınan sertifikanın kişileri daha güncel ve geçerliliği daha yüksek olan analiz ve yöntemlere yönlendirmesi, ve hesaplama kabiliyetini değil kapsamlı bir şekilde yorum ve tavsiye verme gücünü ölçmesi gerekir diye düşünüyorum.
 
Üst