ford connect kamyonet

Üyelik
17 Haz 2005
Mesajlar
64
Merhaba arkadaşlar;
Öteden beri işletme hesabında, 2005 yılında ise Bilanço usulüne geçerek mobilya alım satımı yapan mükellefim 2003 yılında satınalmış olduğu " FORD TOURNEO CONNECT KAPALI KASA KAMMYONET" ini işletme aktifine kaydetmek istemesi üzerine Kdv dahil fatura miktarı 27 734.00 ytl. yi maliyet olarak 01.01.2005 açılış fişine kaydederek aktifleştirdim. Sormak istediğim:
1- Amortisman ayırabilirmiyim.
2- Aktife alınması hususunu Vergi Dairesine bildirmem gerekirmi?
3- Bu aracın MTV lerini gider yazabilirmiyim.
4- Bu mükellefimin çocuklarına ait özel okul faturalarını gider yazabilirmiyim. Cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Binek oto hariç gider yazılabilir.Motorlu taşıtlar vergisi Madde 14 ü okuyunuz
Çocuklarına ait özel okul giderleri gider yazılmaz (Nerde herşey gider yazılabilir mi?)
Gelir Vergisi kanunu Madde 41 okuyunuz.
Amortisman ayırabilirsin .Vergi Dairesine ben taşıt alımlarını bildiriyorum
 
Taşıt alımı

Merhaba
R.Sema Sinangilin açıklamalarına katılıyorum.Aracın KDV'sini indirim konusu yapabilir ÖTV ni ister gider yazar isterseniz maliyete atabilirsiniz.Bu araca ait MTV'ni gider yazılabilirsiniz. Yalnız merak edip öğrenmek istediğim bir şey var.Sn.Sinanagil Taşıt alımlarını Vergi Dairesine bildirdiğinizi belirtmişsiniz.Bunu hangi nedenle ve nasıl yaptığınızı açıklayabilirseniz sevinirim.
 
Sayın Sertaç,
Kamtoneti alış bedeli ile fakat 2003 ve 2004 amortismanlarınıda düşerek aktife alıp karşılığını sermayeye ilave edebilirsin.(VUK Geç.Md.5)

254 ..........10
.......257.........5 (*)
.......500.........5

(*) Amortisman süresi eskiden 5 yıldan aşağı olmamak üzere serbestçe belileniyor idi şimdi kamyonetleri faydalı ömrü 4 yıl olarak belilendiğinde kalan amortisman süresi 2 yıl olarak dikkate alınmıştır tartışma götürür.

1- Kalan yıllar için Amortisman ayırabilirsin.
2- Aktife alınması hususunu Vergi Dairesine bildirmene gerek yok.
3- Bu aracın MTV lerini gider yazabilirsin.
4- Bu mükellefimin çocuklarına ait özel okul faturalarını GVK.nun 89.maddesine göre beyan edilen gelirin %10'unu aşmamak kaydıyla beyannamede matrahtan indirebilirsiniz.Gider kaydı yapılmaz.
 
Sayın Sertac,

Ben GVK.nun 89.maddesini atlamışım.Sayın M.Kemal Bey gayet güzel yazmış.
Sayın kbaybora,benim Vergi Dairesine Araçları bildirmem Kanun gereği olduğundan değil.Bağımlı çalıştığım sıralarda Taksim'de bir şirketin murakıpı eski Beyoğlu Vergi Dairesi Müdürü olan bir zattı(şimdi 85 yaşında filan gayet diri bilgili birisi) Devamlı alınan araçları Vergi Dairesine dilekçe ekinde bildirmem gerektiğini söylerdi Hangi maddeye istinaden diyede sorduğumu ama sadece buna cevap alamadığımıda biliyorum.Belki atladığım bir tebliğ vardır diyerekde bildiririm.Vergi Daireleri de gerek yok demediler.
Sayın M.Kemal Bey bu konularda uzman olduğuna göre bende bu saatten sonra (demek ki atladığım bir tebliğ yok) bildirimde bulunmam.
Hatta bazı SM veya SMMM ler Temsil gideri olan (misafirinizi götürdüğünüzde) Lokanta faturalarında rakı ve vb içkiler olunca bunlar giderleştirilmez K.K.E.G atılır derler.Bu konudada bir tebliğ bulamadım.İçme suyu neyse rakı da aynı şekilde giderleştirilebilir kanısındayım.Ama atladığım bir tebliğ varsa arkadaşlar şu şu tebliğe istinaden giderleştiremezsin derlerse bende öğrenmiş olurum
 
Merhaba,
Sayın Sinangil, alkollü içkiler konusunda haklısın insanlar GVK 41/6

Kod:
             6. (Ek: 14/6/1989 - 3571/8 md.) Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin % 50'si (0) sıfır (Bakanlar Kurulu, bu oranı % 100'ekadar artırmaya,sıfıra kadar indirmeye yetkilidir).(1)

1)  Bu bentte kanunla getirilmiş olan miktar aynen bırakılmış; 24/10/1990 tarih ve 90/1081 sayılı Kararname ile 1/1/1991 tarihinden geçerli olarak tespit edilen miktar ise metne parantez içinde siyah Punto ile işlenmiştir.

yanlış yorumluyor ve alkollü içkilerin giderleştirilemeyeceğini düşünüyorlar. Bence gönül rahatlıkllığıyla gider yazmaya devam edebilirsin.
 
Sayın Sinangil,

Uygulamanıza vergi dairelerindeki farklı uygulamalar nedeniyle karşı çıkmıyorum, sadece bu uygulamayı yapanların yasal dayanağı olmadığını ek bilgi olarak aktarmak istedim."Bu konularda uzman" biraz ağır yük.Hele hele ben yaptım olduların yaygın olduğu ortamda, zaten bu forumun en önemli katkılarından biride idarenin yapamadığı "uygulamada birliğe" doğru gidebilmek, o nedenle uygulamanıza "yanlış" demek doğru değil, bende laf anlatamadığımız noktalarda benzer bildirimler vermek zorunda kalabiliyorum.Ama "niye vermedin" dediklerinde "niye vereyim" diyebiliyorum.Uygulama böyle biz dayanağını bilmiyoruz dediklerinde işin durumuna göre ya köprüden geçiyor yada astarı yüzünü geçsede yüzüyoruz.

Bu konuyla ilgili masanın öbür tarafında iken kasko bedelinden düşük beyanda bulunanların takdire sevki konusunda eleştiriler çoğalınca şimdiki meslektaşlarıma sormuştum, "neden madem taşımacılık yapılmıyorsa dilekçe ile alıp satılan araçları bildiriyorsunuz" diye, bilmiyoruz öteden beri veriyoruz dediler, ben istemiyorum vermeyin yazı ile isteyince verirsiniz demiştim.

Sayın Sinangil sizin katkılarınız olmazsa bu konular gündeme gelmez ve elimizdekileri bölüşemeyiz.Teşekkür ederim.
 
Ford Connect

Merhaba
Sn.Sinangil ve Sn.M.Kemal'e açıklamalarından dolayı teşekkür ederim.Çalıştığım sektör gereği çok sık araç alıp satıyoruz.Bazı meslektaşlarımız sizlerin dediği gibi araç alım-satımını beyan etmek gerektiğini söylüyorlar ama yasal dayanak da gösteremiyorlar.Bende yasal bir dayanak bulamadığım için alışkanlık olduğu kanaatine varmıştım ki sizlerde bu düşüncemi doğruladınız.Tekra yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Merhaba Sorularınıza şu şekilde cevap verilebilir:

Cevap 1. Amortisman mevzuu; VUK'nun 313-329. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu maddelerin genel yorumundan, Genel olarak bir iktisadi kıymete amortisman ayırabilmek için gerekli olan en önemli şart, ilgili iktisadi kıymetin işletme aktifinde kayıtlı olmasıdır. İlgili iktisadi kıymeti işletme aktifine kaydettiğiniz için amortisman ayırabilirsiniz. Fakat; VUK 315 ve 320 nolu maddeleri gözönüne alındığında, 2003 yılında satınalınmış olan araç, o tarihte işletme hesabı esasına göre defter tuttuğunuzdan, ve VUK 320. maddesi gereği ve ileride cezalı tarhiyata mehil vermemek maksadıyla, azalan bakiyeler usulune göre amortisman ayırabilmek için, bilanço esasına göre defter tutulması gerektiğinden, sadece normal usulde amortisman ayırabilirsiniz. Ayrıca, araç 2003 yılında alındığından, amortisman ayırma işleminde, 2003 ve 2004 yılına ait amortisman paylarını gider yazamazsınız. 2005 yılından itibaren aracın kalan ömrü için VUK'nun ilgili maddesine göre amortisman ayırabilirsiniz. Kaldı ki bu aracın, Vergi Kanunlarındaki hükümler uyarınca, amortismana tabi tutulmasında kanuni zorunluluk bulunmaktadır. Aksi halde, bu işletmenin kulanılmış demirbaş/araç satın alması halinde bunların amortismana tabi tutulmayacağı sonucuna varılır ki bu hal, amortis­manla ilgili kanun hükümleriyle bağdaştırılamaz. yararlanamayacaklarının sorulduğu anlaşılmıştır.

2. VUK'nun 155 - 168 maddeleri arasında hangi hallerin vergi dairesine bildirileceği belirtilmiştir. Yine VUK'nun 158.maddesinde, mükellefiyet şekli değişikliğinin vergi dairesine bildirilmesi zorunlu kılınmıştır. Yani işletme hesabı esasına göre defter tutarken, bilanço esasına göre defter tutmaya başlayan mükellef, durumu VUK'nun 168. maddesi ve 169. maddesi gereği 1 ay içinde bağlı bulunduğu vergi dairesine bir dilekçe ile bildirmelidir. Yukarıdaki maddeler incelendiğinde, işyeri sayısındaki değişiklikler, adres değişikliği, mükellefiyet vb. değişiklikler bu kapsama girmekte olup, araç, demirbaş vb. alımların vergi dairesine bildirime zorunluluğu bulunmamaktadır.

3. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun "GİDER KAYDEDİLMEME HALİ" başlıklı, 14. maddesi'nde; Bu kanuna bağlı (I), (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez." denilmektedir. Sizin aldığınız araç; (II) sayılı tarifede yer aldığından, bu araçla ilgili motorlu taşıtlar vergisini gider yazabilirsiniz.

4. Gelir Vergisi Kanunu'nun, "SİGORTA PRİMİ, TEBERRU VE DİĞER İNDİRİMLER" başlıklı 89/2 maddesinde; "Beyan edilen (5281 sayılı Kanunun 43/8-c maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2005’ten geçerli olmak üzere 31.12.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ibare) gelirin % 10’unu aşmaması(*), Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121. madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler)." hükmüne göre, Türkiye'deki, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi bulunan gerçek veya tüzel kişilere yapılan, özel okul giderlerini, yıllık beyannamede indirebilirler.
 

Benzer konular

Üst