Franchising Faturası Kesmek

Merhaba.

Bizim kendimizin geliştirdiği bir eğitim programı var ve bunu 7-8 okulda uyguluyoruz. Bir logomuz ve markamız da var ve bunun tescil işlemleri de yapıldı.

Programlarımızı başka illerde merkez açarak uygulamak isteyenler var. Bu konuda ciddi başvurular aldık ve görüşüyoruz.

Franchising için yıllık bir ücret belirledik ve bu ücret karşılığında bizim markamızı ve programlarımızı kullanabilirsiniz diyoruz.

Peki biz bu aldığımız yıllık ücret için fatura kesmek zorunda mıyız? çünkü biz bir yer değiliz. Okullarda bu programı uygularken aylık ücret alıyoruz bu kadar. Kitaplarımızı da kendimiz bastırıyoruz matbaa aracılığı ile.

Franchising olarak bir programı verirken, fatura kesmezsek ki kesemeyiz, ne yapmalıyız?

Teşekkür ederim şimdiden.

Ynt: Franchising Faturası Kesmek

Niye fatura kesemediğinizi anlayadım. Ticaret yapıyorsunuz. Vergi dairesinde kaydınız ve faturanız olmalı ve fatura kesmelisiniz.

Tekrarlayayım sizin için o zaman.

Bir biz yer, kurs, mekan değiliz. Programlarımız var ve bunları okullarda uyguluyoruz. Bir yer olmadığımız için programlarımızı kullanmak isteyenlere yıllık olarak verelim diyoruz.

Fatura kesilmesi şart mı bu durumda diyoruz? çünkü bir yer değiliz ya da kurs.

"Biz" dediğiniz kişiler olduğuna göre bir yerleri de var demektir. Kurs olmamanız bir yeriniz olmadığı anlamına gelmiyor. Bilgisayar programı nerde programlandıysa ve/veya pazarlamasını nereden yapıyorsanız (ev, ofis vs) yeriniz orasıdır. O yer (adres) için vergi dairesinde işyeri açılışı yaptırmalısınız. Ticari bir işlem yaptığınızdan dolayı fatura kesmelisiniz.

Bunun tek istisnası GVK Md.18'dir. Yani programı kendi yapıp kendi satan ve Kültür Bakanlığından programın "eser" kapsamında olduğuna dair belge alan kişi, serbest meslek makbuzu kesmez, gelir vergisi ödemez (ancak yerine göre stopaja konudur vs).

Program yaratıcısı, öğretmen ve halkla ilişkiler uzmanından oluşan bir 'biz' benim dediğim biz, ve bu yönetim programı yaratan kişinin evinde yapılıyor kendi bilgisayarı üzerinden. Yani evi işe dönüştürmek imkansız olur.

Kültür Bakanlığı'na bunun ile ilgili olarak nasıl bir başvuruda bulunabilinir peki, bu konuda bir bilginiz var mı acaba?

Bir hizmet veriyorsanız. (burda veriliyor) Bunun karşılığında bir fatura kesmek ve makbuzla veya bankadan tahsil etmek en temel zorunluğunuzdur.
Gerisi detaydır.