fonradar

gayrımenkul alımlarında kdv nin durumu

Üyelik
26 Ocak 2006
Mesajlar
8
Arkadaşlar,
şirketimiz bir şahıs üzerine kayıtlı arsayı satın alacaktır.Bu alışverişte şahıs fatura düzenleyemeyecektir.bu durumda 2 nolu kdv beyannamesi kullanılacakmıdır?kullanılacaksa tevkifat sözkonusumudur?
ayrıca bu yıl aldığımız bir arsayı da satmak istiyoruz.(bu alışverişlerin ana faaliyet konumuzla hiç ilgisi yok)Bu satış işleminde de arsayı aldığımız fiyattan satacağız.kar koymak zorundamıyız.çünki acil bir satış bu.Ve bu satış ta da kdv hesaplayacakmıyız.
 
Merhaba,

1- Bu Aalış işlemi, satan için devamlılık arz etmiyorsa (arızi olarak yapılmışsa) herhangi bir KDV'si doğmaz.

2-
Sosyal ve Askerî Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar

KDV Kanunu Madde No 17

......................................................
4. Diğer İstisnalar:
......................................................
r) (5281 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle eklenen bent; Geçerlilik; 01.01.2005, Yürürlük; 31.12.2004) Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri, bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.

İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapanların, bu amaçla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır. Bu şekilde teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen Katma Değer Vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.

......................................................

KDV kanunun 17/4-r maddesindeki şartları taşımıyorsunuz (iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alma şartı). Bu nedenle arsayı satmanız durumunda KDV'li fatura kesmeniz gerekmektedir.

Saygılar.
 
Üst