Gayrimenkul Satışı

kariyerim3568

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Ocak 2006
Mesajlar
208
Değerli arkadaşlar,
Bir şahıs ( Gerlir Vergisi ) mükellefimiz. Annesine ait olan bir dairenin satış bedeli mükellefimiz kendi hesabına yatırılırsa bu durum mükellefimiz veya Annesi için gelir vergisi açısından bir problem olurmu ?
Ayrıca;
bu daire rayiç bedeli 100.000 YTL iken dairenin temiz, lüx ve modern bakımından 150.000 YTL satılmak istense herhangi bir problem olur mu ?
 
Ynt: Gayrimenkul Satışı

Dairenin satış bedelini mükellef kendi hesabına yatırır ise bankadaki 100 000 YTL ve üstü hesap hareketleri vergi idaresince incelenmektedir. Kendisine sebebi sorulabilir. Bunu açıklamak zorunda kalır. Tapuda satış değerleri düşük gösterilmektedir. Dolayısı ile aradaki fark tapu işlem harcı ziyaı olmaktadır. Ceza ve vergi ödeme durumunda kalır.
Vergi mükellefi olmayan annesi için hesap açıp bu hesaba yatırsın. Bu hesapların da incelenmesi mümkün ama diğerine göre olasılık daha az.
Satılan gayrimenkulün iktisap tarihi üzerinden 4 yıl geçmiş ise değer artış kazancı ortaya çıkmaz. (GVK geçici 56.maddeyi okuyunuz) 4 yıl olmamış ise iktisap bedelinin enekslenmiş değeri ile satış fiyatı arasındaki fark değer artış kazancı olmaktadır. Rayic bedelin üzerinde satılmasının bir sakıncası yok. Ancak satış ilişkili tüzel veya gerçek kişiye (şirkete) olacak ise transfer fiyatlaması sebebiyle sorun olabilir.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 12/22/2008 10:52:45 PM]
 
Üst