fonradar

Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

Üyelik
20 Ocak 2010
Mesajlar
16
Merhaba,
2 sene önce 2 ortak + arsa sahibine kat karşılığı bir bina yaptık. Binanın tabanı 160M2 dükkan ise 140M2.

Benim dükkanda %50 ortaklığım var ve bunu diğer ortağa 300.000TL karşılığı devretmek istiyorum. Biz inşaata 2 ortak 700.000TL para harcadık, şirket değiliz.

Bildiğim kadarıyla 5 yılı doldurmadığından vergi vermek durumundayım fakat:

  • Dükkanın değeri nasıl hesaplanacak ki gelir tespit edilsin ?
  • 300.000TL satış halinde vereceğim vergi ne olur yada oranı nedir ?
  • KDV konusunda 150m2 sınırı var dükkanın tabanı 140m2, 100m2 asma kat ve 100m2 deposu var. Şimdi dükkanın dikkata alınacak büyüklüğü nedir ve ben %50'sini sattığım için toplamın yarısı dikkate alınmalı değil mi ?

Teşekkür ederim.
 
Ynt: Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

Arkadaşlar yakın zamanda satışı gerçekleştirmek istiyoruz, bilgi verirseniz çok sevinirim.
 
Ynt: Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

Arkadaşlar çok mu zor bir soru sordum :-[
 
Ynt: Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

siz ticari bir iş yapmışsınız bu yüzden mükellefiyet açmanız gerekirdi
*Toplam harcama tutarını yapının m2 sine böleceksiniz ve devrettiğiniz m2 kadar maliyet almalısınız veya bayındırlık bakanlığının açıkladığı m2 maliyet tutarı ile m2 çarpılarak maliyet belirlenebilinir
*Dükkanda kdv %1 uygulanmaz isterse 10 m2 olsun
 
Ynt: Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

Yanıt için teşekkürler. Binayı kira getirisi amaçlı yaptım ve hiçbirşey satmadım yinede ticariye giriyor mu ? Maliyedende bir sıkıntı cıkmadı bu şekilde bir inşaat getirisi için ve benim bildiğim kat karşılığı inşaatlarda mükellef olmak gerekmiyor.

yrimenkul-satisinda-kdv.html bu sayfada gerçek kişiler kdv vermez diyor bu bilgi benim için geçerli midir ? Ben gerçek kişi olarak inşaatı yaptım.

ve son olarak maliyeti cıktıktan sonra 150.000TL kar kaldığını düşünürsek yüzde kaç vergi çıkabilir ? Son 4 yıl içide 3 tane daire sattım. Tekrardan teşekkürler.
 
Ynt: Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

arsa senin olsa özel inşaat olacağından mükellefiyete gerek yok ancak siz bir ticaret yapıyorsunuz sizin yaptığınız kendi özel inşaatınız değil o yüzden mükellefiyet gerekir sizin dediğiniz kendi arasanız üstüne inşaat yapsaydınız ticari amaçlı olmayan o zaman mükellefiyete gerek kalmazdı ve siz vergi dairesine kendi arsama yapıyorum derseniz onlarda da sıkıntı tabiki olmaz
hem satış yok diyosunuz hemde kar çıktı diyosunuz satış yoksa nasıl kar çıkıyor
bir ticaret yapmak için mükellefiyet gerekir
 
Ynt: Gayrimenkul Satışından Doğacak Vergi

Yanıt için tekrardan teşekkürler. Kat karşılığı inşaatta kar yok neden dersen ben ve arsa sahibi ortak işe giriyoruz arsa sahibi arsasını ortaya koyuyor bende nakitimi yani satış olmadığı sürece kar yok mükellefiyette gerekmez diye düşünüyorum.

Tabi burda dükkan satışından bahsediyorum pek ala ticaret ve kar olacak, vergi vereceğim sorun yok. Merak ettiğim aşağı yukarı 300.000TL'lik bir satıştan ne kadar vergi ve kdv doğabileceği ? Teşekkürler.
 
Üst