Gayrimenkulun Elden Çıkarılmasında Değer Artış Kazancında İndirilecek Giderler

konutun 5 yıl içinde elden çıkarılmasında beyanname verildiğinde eğitim ve sağlık harcamaları indirim konusu yapılabiliyor.
peki 2024 yılı beyannamesi verildiğinde sadece 2024 yılındaki harcamaların indirim konusu yapılabileceğini değerlendiriyorum. Ancak 2024 yılı ortasında yapılan satıştan sonra cari yıl sonuna kadar yapılan harcamalar da indirim konusu yapılabilir mi?

'.....mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilmesine imkan sağlanmıştır.....söz konusu eğitim ve sağlık harcamaları, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınacaktır.

GVK Mükerrer m.81'inci maddesinde "Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur." şeklindedir.

Buna göre tapu harcına ilişkin tutarlar, bina izolasyon bedeli, kombi ödemesi, eğitim ve sağlık harcaması, Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyasına yapılan yardımlar, Kızılay'a yapılan yardımlar, başka bir gelirden indirim konusu yapılmamış konut kredi faizlerini belgelendirmek şartıyla gider yazabilirsiniz.

Ancak DASK ve deprem sigortası prim tutarlar ile alım-satıma ilişkin olarak emlak komisyoncusuna ödenen bedeller gibi gayrimenkulün değerini artırmayan masraflar gider yazılamaz yani maliyet bedeline eklenemez.

Sağlık harcaması kapsamında KKTC.den alınan kan analiz testi için fatura (Türk Lirası ve KKTC vergi dairesine kayıtlı firmadan), gider gösterilebilir mi. yurtdışı faturalar olmuyor diye biliyorum. ancak KKTCye de muafiyet /istisna yok herhalde