Geç Gelen Fatura

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan anemus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

anemus

Katkı Sunan Üye
Merhaba
30/04 tarihli fason faturası muhasebemize yeni ulaştı, bu faturayı kabul etmeyeceğiz düşüncesi ile imalat bekletmiş elinde. fatura hem 5000 tl sınırını geçiyor hemde tevkifatlı, karşı taraf faturayı iptal emtke istemiyor bizde kayıtlarımıza almak istemiyoruz, Bu faturayı kesen firma,
KDV beyannamesinde mayıs ayında ' satışından vazgeçilen işleminden gerçekleşemeyen ' sutununa kdvsini yazıp fatıranın aslını kayıtlarında ters kayıt atıp işleyemezmi

Ynt: Geç Gelen Fatura

Peki olayın gerçek mahiyeti nedir? Siz bu fason hizmetini gerçekten aldınız mı almadınız mı?

Alındı, ama işlemde sorun olduğu için faturayı kabul etmiyorlar

Bu durumda vergi hukuku açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmiştir. Şirketinizin hizmetin istenilen nitelikte olmaması nedeniyle faturayı kabul etmek istememesi veya ödeme yapmak istememesi ise daha çok ticaret ve borçlar hukukunu ilgilendiren bir sorundur.

Vergisel açıdan bahsettiğiniz düzeltme işleminin yapılmasının mümkün olmadığını düşünüyorum, zira malın iadesi olur ancak hizmetin iadesi olmaz.

Anladım. Peki ' matrahta düzeltme yaparsak inceleme gireriz ' açıklaması doğrumudur, Yani ben yanlışlıkla bir faturayı mükerrer işlersem incelemeye giricem diye düzeltme veremeyecekmiyim

Bu gibi durumlarda özellikle yüksek tutar varsa incelemeye sev yapılır. Elbette düzeltme yapacaksınız, ancak bunun sonucu vergi incelemesi de olabilir. Bu durumda eğer işlemleriniz mevzuata uygunsa, kendinize güveniyorsanız her hangi bir endişeye de kapılmamanız gerekir vergi incelemesi ile ilgili.