Gece çalışma süresi en fazla 7,5 saattir sizinde belirttiğiniz üzere,
haftalık 45 saati aşan süre ise, fazla çalışma süresidir ve fazla çalışma ücreti, normal çalışma saat ücretinin %50 arttırılmıası ile bulunur.
Gece çalışma süresinin 7,5 saati aşması durumunda ise, haftalık 45 saati aşıp aşmamasına bakılmaksızın, gece çalışmasında 7,5 saati aşan süre için fazla çalışma ücreti hesaplanmasında olduğu gibi %50 arttırılmış ücret ödenmesi gerekir.
Sn.Keremcem beye katılıyorum.
Olması gereken 3 posta olayı yok,üstelik iş süresi çok fazla, bu nedenle genel olarak postalar işci aleyhine düzenlenmiş diyebiliriz
Bu sistem, günlük azami çalışma süresi 11 saat(Çalışma süre.yönt.M-4)ve posta değişimlerinde dinlenme süresi 11 saat(Postalar halinde işci çalış.yrüt.iş.çalış.ilişkin özel usül ve esas.ilişkin yönt.M-8 dikkate alınarak "ustaca"hazırlanmış ise de (Tabi sn .keremcem haklı olarak ara dinlenme sürelerini sormuş )ama yinede f.çalışma doğuyor/doğacak gibi.
a-14 saat süreli işlerde ara dinlenme süresi 2 saat,10 saat(dahil)ve üzeri 14 saate kadar 1.5 saat
b-günlük iş süresi 14 saatx3 gün=42-6=36
c-hafta da 1 gün 12 -2=10 saat
Haftada toplam 46 saat.(Bu 1 saati de ara dinlenme içinde değerlendirildiğine düşünsek bile)
d-gece çalışma süresi 20.00-06.00 olduğuna göre
-aşan süre 2.5 saat(20.00-03.30 arası=7.5 saat
-03.30-06.00 arası=2.5 saat x3 gün(gece)=hafta da 7.5 saat
e-ortalama 4 haftax7.5 saat=aylık fazla çalışma 30 saat
Bu fazla çalışma süresi haftalık çalışma süresinin aşılmasından değil,gece çalışma süresinin 7.5 saati aşmış olmasından doğuyor.
Yargıtay ara dinlenme süresini işçi istediği gibi kullanamaz ise (yani çalıştığı yeri terk edebilir) bu süre de mesai sayılır diyor. Ama yapılan iş fabrikanın güvenliğini sağlamak ve tek kişi tarafından yapılmaktadır. İşin niteliği gereği oturabilir çay içebilir tv seyredebilirsin ama yasal olarak sana sunulan dinlenme süresinde fabrikayı terk edemezsin böyle bir durum da var ortada..
Önce sizin bu durumunuzun (yani ara dinlenme süresi içinde işyerinden ayrılıp/ayrılmama meselesi değil,,bu süre içinde işyerinde dikkatli olma zorunluluğu,rahatca dinlenememe sonucu bu zorunluluğun da çalışmış olma niteliğİNDE sayılıp-sayılmadığının)tespiti-netleştirilmesi gerekir ki,bu süre içinde çalışmış olduğunuz var sayılır ise ara dinlenme verilmemiş/işci kullanmamış sayılır,böyle olunca da bu süreye ilişkin ücret doğar,toplamda haftalık 45 saat aşılıyor ise bu defa da fazla çalışma sözkonusu olabilir diye düşünüyorum.