Geçici Vergi Döneminde Stok Ayırma

talcid

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Tem 2006
Mesajlar
627
Konum
istanbul
bilindiği üzere genel anlamda firmaların stoklarını muhasebeciler ve müşavirler ayırıyor stoklarda firmaların kar/zararlarını etkiliyor siz büyüklerim stok ayırırken nasıl bir yol izleyerek ayırıyorsunuz kar marjını yüzde kaç ve neye göre belirliyorsunuz bunla ilgili excel'de bir çalışması olan arkadaşlar varsa bana gönderebilirmi
 
en doğru olan fiili stok sayımı ve ona göre verginin hesabıdır. buda çoğu işyeri için çok zordur. ama karoranı derken, belli bir kar oranı vermek pek doğru olmaz, benim görüşüm en doğru olan mükellefe sorup genel olarak ne oranda karla satıyorlarsa mallarını o orana göre ayarlamaktır.
yani doğru olanı yapmak, onu beceremiyorsak bile, ona en yakın olanı uygulamaktır.
 
sayın furkan dediğin en doğrusu ama bu mümkün olmuyor firma sahibi bile stoğunda ne kadar olduğunu bilmiyor müşavir stoku kendi ayarlıyor buradaki mantığıda çözmüş değilim bilgisi olan arkadaşlar firmalara göre nasıl ayırıyorlar hangi firmalarda ne kadar kar marjında ayarlıyor bunu öğrenmek istedim ve bunla ilgili excelde bir tablosu olan varsada sevinirim
 
Sn.. Gökhan firmaların stoklarını muhasebeci, mali müşavirler ayırır diye birşey yok.. tabiki biz yazı ve hesap işini yapıyoruz. alış faturasında alış bedeli bellidir. satış faturasında da belli ufak bir hesap makinası işi ile kar oranını bulur ve firma sahibine de teyid ettiririz. birde sn. furkan haklı. en iyi firmaya soracaksın. sen onlar bilmez diyorsun ama onlar inan senden benden uyanık bilmiyor ayaklarına yatıyorlar. adam ne kadar malı var ne kazanıp ne harcıyor bilmezmi. yok bilmiyorsa o zaten batar gider... stok mtok da kalmaz.... vergi için değil bilgi için muhasebe. bu cümleyi çok tuttum ben.. saygı ve sevgilerimle.
 
sayın gökhan64;

yıl sonunda fiili envanter sayımı yapmak esas olmakla beraber, geçici vergi dönemlerinde kaydi envanter yapılmasına maliye bakanlığı izin vermiş ve tebliğlerde ifade etmiştir. Kaydi envanter demek i alış faturalarındaki adetlerden,satış faturalarındaki adetleri düşersin lkalan adetler stok adedini gösterir. Ama senin de bildiğin gibi bu çok zaman alıcı ve bürolarda yapılamıyacak bir işlemdir. Diğer muhasebecilerin yaptığı gibi karlılık oranını tespit ederek tahmini stok çıkarma yöntemine de başvurabilirsin ama sonuç hiç bir zaman sağlıklı olmaz.
 
sayın üstadlar dediklerinize hak veriyorum en doğrusuda bu yapılması gerekeni bu sn.yeniyurt arkadaşımızın dediği gibi işlerinede gelmiyor.

sizler stok ayırırken nasıl bir yol izleyerek ayırıyorsunuz kar marjını yüzde kaç ve neye göre belirliyorsunuz bunla ilgili excel'de bir çalışması olan arkadaşlar varsa bana gönderebilirmi
 
sayın gökhan64 demek istediğiniz anladım. ancak böyle bir tablonun olacağını sanmıyorum. yani sizin istediğiniz iş guruplarına göre kar oranları, ancak şu an devletin, sen şu işi yapıyorsun en az %20 kar göstereceksin gibi bir uygulaması yok, isteyen istediği malı istediği fiyata satabilir. yani bir toptan gıda firması %20 karla mallarını satarken, aynı işi yapan başka bir gıda firması %5 karlada satabilir. yada 6 ay %20 karla sattığı malları, sonraki 6 ay rekabet koşullarına uyum sağlamak için %10 karlada satabilir. yada nakte çok sıkışmıştır, maliyetine yada zararına bile satabilir. bu yüzden yapacağınız endoğru işlem, kar oranını mükelleflerden öğrenmenizdir diye düşünüyorum. faturalardanda çıkarma imkanınız olabilir. bir malı 100 liraya almış 120 liraya satmıştır ozaman %20 kar etmiştir. ancak buda değişik mallarda değişik oranda karla satma olayı yada aynı malı birinde %20 karla satması birinde %5 karla satması gibi durumlarla karşılaşacağın için zordur. yani her durumdada muhasebecilerin işleri gerçekten zordur. en doğru olan yine normal yapılması gereken uygulamada olduğu gibi stokların sayımıdır. buda gerçekten imkansızdır. ben büro açmadan önce bir özel şirkette çalışıyordum. bir stok sayımı yapalım dedik. emin olun 1,5 ay sürdü. bu durumda en doğru olan, firmaların her türlü işlemlirini kendi bilgisayarlarında takip etmeleri, ve kullanılan programlardada otomatik olarak satılan malın maliyetlerinin, kalan stok tutar ve dökümanlarının alınabilmesidir.
 
sayın furkan6602 siz bu hesaplama yönteminde bana bir kaç örnek gösterebilirmisiniz bakkallar vs.
 
örnek xxx mükellefi market işiyle uğraşıyor 9.ay sonu bilgileri şu şekilde
--------------------------------------
devir envanter : 12.175,30
alışlar : 39.283,09
giderler : 590,85

satışlar : 32.560,86
--------------------------------------

6.ay sonu bilgileri şu şekildeydi

4-6 kar 1.365,39
ciro : 23.842,86
stok : 16.308,29
toplam alışlar : 38.347,00
---------------------------------------

buna göre kar ayarlayabilirmisiniz
 
sayın gökhan64 böyle bir uygulamanın doğru olacağını söyleyemem ama,
verdiğiniz bilgilere göre, ilk 6 ay sonunda 23842 satışa karşılık 1365,39 karı varsa bizde aynı şekilde kar etmeye devam ettiğini düşünürsek.
bir orantı kurarak 23842 lik satışla 1365,39 kar elde ederse, 32560 lık satışla ne kadarlık kar eder şeklinde, elde etmesi gereken kar 1864 olur.
1864 kar çıkarmak için, giderler 590 dersek 1864+590 =2454 eder yani satış karının 2454 olması lazım, bunun içinde satışların maliyetinin satışların tutarından bu kadar eksik olması lazım. satışlar 32560 - elde edilen kar = 2454 yani satışların maliyeti = 32560-2454 =30106 dır.
geriye dönem sonu malı bulmak kalıyor yani dönem başı + dönem içi alış -satışların maliyeti buda 12175+ 39283 - 30106 = 21 352
yani dönem sonu 21 352 dir.
kontrolünüde yaparsak
dönem başı +dönem içi -dönem sonu = satışların maliyeti
12175+39283-21352 =30106
satış karı = satışlar - satışların maliyeti
satış karı = 32560- 30106
satış karı = 2454
net kar = satış karı - giderler
net kar = 2454 -590
net kar = 1864 olur.
 
hizmet işletmeleri ile üretim işletmeleri arasındaki en büyük fark işte bu stoklarda ortaya çıkıyor diye düşünüyorum.

zira hizmet işletmelerinde geçici vergiden sonra oynama şansı hemen hiç yokken, üretim işletmelerinde karın artması veya azalması durumunda hemen stoklar ile ince ayar çekilerek, durum ayarlanabiliyor.

hem de gelir tablosu ve geçici vergi beyannamesine hiç dokunmadan bu işlemi yapma şansımız var.

sayın gökhan64'ün sorusuna gelince; ne kadar stok ayırmam gerekir diye bir şey yok.
mantık kısaca şu şekilde:
(dönembaşı stoklar + dönem içi alışlar) - dönem sonu stok= mal maliyeti

tabi ki maliyet muhasebesi artık muhasebe dalından mühendislik dalına kaymaya başladığı için bu cevap biraz basit kaçmış olabilir ama çok kısa anlatmak gerekirse bu şekilde özetlenebilir (birim maliyet yöntemini hariç)

kısacası stokları ayırma demek gibi bir şey olamaz. dönem sonunda sayımda mevcut malların değerleri saptanır ve bilançoya o şekilde yansıtılır. yani şirketin mali tablolarının gerçeği yansıtması isteniyorsa, gerçek stoklar, gerçek değerleri ile gösterilir. eğer kafanıza göre stok yazarsanız, bu sizin kar-zararı ayarladığınız anlamına gelir.

son olarak şunu da belirteyim: olası bir denetimde stoklarınızı kontrol ettiklerinde, bunların girişlerini ve çıkışlarını tesbit edebilirler (alım faturası, satış faturası, üretim fişlerinin kontrolü, ithalat, ihracat beyannamelerinin kontrolü...vb.)

o zaman da yaptığınız oynama ortaya çıkar.

saygılarımla
smmm ahmet balcı
 
Üst