Geçici Vergi Hesap Kaydı ve OGS Gider Yazma

Üyelik
3 Ara 2005
Mesajlar
4
Merhaba Arkadaşlar

Benim Sormak istediğim Geçici vergi ödendiğinde yapılacak Muhasebe kaydının nasıl olacagı ( Mali Danışmanlık firmamız 360 hesaba tahakkuk gerektiğini ve ödemenin 360 yapılması gerektiğini ben ise direkt 193 hesaba Borç kalemi girilmesinin yeterli olacağını düşünüyorum. )...!
ve OGS hesaplarını Hangi hesap kaleminde ve nasıl muhasebeleştirdirdiğiniz konusunda bilgilerinize başvurmak istiyorum.
Cevaplarınızı bekliyrum.. İyi çalışmalar Saygılar
 
Sayın Platinum 1971,
Geçici Vergi dönemlerinde tahakkuk eden bir vergi varsa;193 Hesap BORÇLU,360 HESAP ALACAKLI.Tahakkuk eden geçici vergi ödendiğinde ise 360 Hesap BORÇLU,100/102 Hesaplar ALACAKLI olacaktır.Yıl sonunda ise 193 nolu hesaptan 371 nolu hesaba yapılacak aktarımın 370 hesabının tutarından fazla olamaz ve 370 nolu hesap bakiyesi nedeniyle 371 nolu hesaba aktarılmayan tutar 193 nolu hesap bakiyesi olarak kalacaktır.
 
Syn Platinum 1971 bence geçici vergilerin tahakukunu yapmadan sadece ödemeleri 193 nolu hesabı borçlandırılarak yapılmalı. Kurumlar veya gelir vergisi beyannamesi hazırlanırkende tahakkuk eden vergiden 193 numaralı hesapta oluşan ödenen vergiler düşülerek ödenecek vergiyi bulmak daha kolay olur diye düşünüyorum.
OGS giderlerine de gelince hangi amaçla kullanıldığına bağlı olarak 760 veya 770 numaralı hesaplarda giderleştirebilirsin.
 
Sayın Taner,
Hiç bir verginin tahakkuk kaydını yapmadan ödeme kaydını yapamazsınız.
birde 193 nolu hesabın açıklamasını okumanızı öneririm.
 
Nalan Akdoğan'ın Kitabı

İ.S.M.M.M.O sının Muhasebe Tebliğine uygun Tekdüzen Muhasebe sistemi uygulamsı isimli Prof.Dr Nalan Akdoğan ve Prof Dr.Orhan Sevilengüle ait kitabının 155 sayfasında bu kayıt 193 Borçlu 100 Kasa Alacaklı şeklindedir. Niye böyle bir ikilem var.? arkadaşlar dogruyu nerden bulacagız.?
 
Sayın Platinum 1971,
Geçici Vergi ile ilgili muhasebe kayıtlarının işleyişini belirttim.Daha neyi öğrenmek istediğinizi anlayamadım.Tekdüzen Hesap Planından 193 nolu hesabın açıklamasını okursan doğruyu başka yerde aramanıza gerek yoktur.
 
sayın platinum;davut beyin vermiş olduğu cevap tekdüzen muhasebe sisyemine göre işin doğrusudur.

fakat uygulamada kolaycılığa kaçılabiliyor. ara hesaplar kullanılmadan
direk ilgili hesaplara kayıt yapılıyor. tercih sizin
 
Üst