Geçici Vergi Kayıtlar

furkan yasar

Katkı Sunan Üye
geçici vergi işlemleri firmanın 3 er aylık dönemler itibariyle dönem sonu işlemlerin yapılması ve 3 aylık kar veya zararın tespit edilmesi

geçici vergi için yapılan çalışmalar örnek amortismanlar 7 li gruptaki maliyet hesaplarının 6 hesaplara virmanlar gibi işlemlerin muhasebe kayıtlarını 3 aylık dönemler itibariyle hesapları kaydediyormusunuz

kaydedilmezse cezası varmı bu konuda tereddüte düştüm geçenlerde mali müşavirimiz aralıklı envanter yapıyoruz diye bu kayıtların atılmazsada olur dedi bu konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum

geçici vergi kayıtlar

değerli meslektaşım,

mali müşavir arkadaşımız doğru söylemiş.yapılmamasının her hangi bir mahsuru yok.

ancak istenirse yapılabilir de.

mehmet kaya

Sn.Yaşar,
merhaba.

GVK.217 seri nolu GV Genel tebliği:
7. GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİNE EKLENECEK BELGELER

7.1. Bilanço Esasında Defter Tutan Mükellefler

82. Bilanço esasında defter tutan mükellefler verecekleri geçici vergi beyannamesine, geçici verginin ilgili olduğu dönem sonu itibariyle çıkaracakları gelir tablosunu ekleyeceklerdir.

83. Söz konusu gelir tablosu, dönem sonu işlemler kayıtlarda gösterilmeksizin geçici vergi döneminin son günü itibariyle çıkarılacak mizandan hareketle düzenlenebilecektir. Bu durumda, dönem sonunda yapılması gereken işlemlere ilişkin olarak yasal defter kayıtları dışında yapılan hesaplamalar ve mizan, istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilecektir.

Sakarya dan selam ve saygılar.

gelir tabloyu alabilmek için gider ile ilgili hesapların gelir tablosuna virman yapılacağından kayıtlarda yapılmış oluyor, bence kayıtların yapılması gerekir bazı arkadaşlarım o kayıtları yapıyor daha sonra iptal ediyolar gelir tablosu çıkartıyosan bence kayıtların yapılması gerekir çalışma kağıtlarına bakmaktansa bence defterde görmek maliyet hesaplarını daha faydalı olacağını düşünüyorum.

iyi çalışmalar

gelir tabloyu alabilmek için gider ile ilgili hesapların gelir tablosuna virman yapılacağından kayıtlarda yapılmış oluyor, bence kayıtların yapılması gerekir bazı arkadaşlarım o kayıtları yapıyor daha sonra iptal ediyolar gelir tablosu çıkartıyosan bence kayıtların yapılması gerekir çalışma kağıtlarına bakmaktansa bence defterde görmek maliyet hesaplarını daha faydalı olacağını düşünüyorum.

iyi çalışmalar

iyi çalışmalar

Sn.Osman2003,
Merhaba.
Evet sizinde belirttiğiniz üzere kayıtlar yapılıp Gelir Tablosu alınıyor.Peki neden işlem sonu kayıtları geri çekiyoruz derseniz.İşin pratiğinde örneğin
3.ay kayıtları çekmedik.Ozaman 456. ayları ayıklamak gibi bir zaman israfına giriyoruz.Halbuki 30.06.daki durumu kayıtlar çekilerek daha pratik ve kontrolü rahatça yapabiliyoruz.
Analaşıldığını umarım.Sizin tarifiniz de kesinlikle eksiklik yok.Sadece işin pratiğine dönük olmaktan uzak geliyor.
Sakarya dan selam ve saygılar.