gecici vergi

BJK

Üyelik
17 Nis 2009
Mesajlar
35
Mrb gecici vergide 193 nolu hesab bakiyesini 4 dönem boyunca indircekmiyiz yoksa sadece o dönemde peşin ödenen vergi ve fonlar varsa onumu göstermeliyiz
 
Ynt: gecici vergi

vergiyi kümilatif hesaplayıp her dönem mahsup edecesiniz
 
Ynt: gecici vergi

yani 1 dönem ödenen peşin vergi 1.000 tl ikinci dönem ödenen 1.100 tl her iki dönemin toplamı 2.100 tl olarak gecici vergiden mahsup etmemiz gerekiyor yoksa sadece 1.100 tl mi mahsup etmeliyiz bu k.k.e.giderler için de aynımıdır tam anlamadım
 
Ynt: gecici vergi

BJK ' Alıntı:
yani 1 dönem ödenen peşin vergi 1.000 tl ikinci dönem ödenen 1.100 tl her iki dönemin toplamı 2.100 tl olarak gecici vergiden mahsup etmemiz gerekiyor yoksa sadece 1.100 tl mi mahsup etmeliyiz bu k.k.e.giderler için de aynımıdır tam anlamadım

elinize bir geçici vergi beyanı alarak (bdp den/muhasebe programınızdan hangisine müsaitseniz )
açıklama bölümlerini okuyarak beyanı doldurmayı deneyin lütfen.Eminim açıklamalar bölümünü okursanız içinden çıkarsınız.

Takıldığınız yer olursa yinede sorun tabi.
 
Ynt: gecici vergi

Mahsup Edilecek Tevkifat Tutarı? alanına, aynı dönem içinde yapılan tevkifat tutarı ile aynı yıl içinde önceki dönemlerde yapılan ancak mahsup edilemeyen tevkifat tutarları toplamı yazılacaktır

Bu durum da 1 dönem de mahsupu yapılmış olan peşin ödenen vergilerimizi ikincin dönem gecici vergimizde tekrardan indirim konusu yapılmıcak diye anladım doğrumudur
 
Ynt: gecici vergi

Tevkifat alanına sm/smmm gibi serbest meslek iseniz ve tevkifatlı makbuz kesiyorsanız doldurursunuz, önceki dönemlerde ödenen geçici v. ile alakası olan bir alan değil.
 
Ynt: gecici vergi

sayın turko repo ve faiz gelirlerinde ödenen peşin vergiler bu kısma yazılmıyormu

benim anlatmak istediğim 1 dönem de repo ve faiz gelirimden dolayı 400 tl mahsup edilecek tevkifat tutarı kısmına yazdım ikinci dönem de bu 400 tl yi tekrar dan indirim konusu yapcakmıyız bunu soruyorum
 
Ynt: gecici vergi

repo ve faiz gelirlerinde ödenen peşin vergiler bu kısma yazılmıyormu


Evet yazılıyor.


1 dönem de repo ve faiz gelirimden dolayı 400 tl mahsup edilecek tevkifat tutarı kısmına yazdım ikinci dönem de bu 400 tl yi tekrar dan indirim konusu yapcakmıyız bunu soruyorum


1.dönem beyanda 400 tlnin tamamını mahsup ettiyseniz 2.dönemde yazmayacaksınız.Ama ilk beyanda sonraki döneme devreden tevkifat tutarı çıktı ise ,orda yazanı mahsup edeceksiniz.
 
Ynt: gecici vergi

Merhaba

1. Dönemde biriken 193 hesap 100 tl bunu mahsup ettim. Ödeme cıkmadı veya cıktı

1+2 dönemde biriken 193 hesap 100+100= 200 tl bunun toplamını mahsup etmem gerekmez mi ? Sonuçta gelir nasıl kümülatif ise 193 de sene içinde kümülatif düşünmek gerekmez mi?

Saygılarımla
 
Ynt: gecici vergi

Sayın Ant Z,
Dediğinize katılıyorum. Zaten Geçici Vergi Beyannamesinin 30'uncu satırında mahsup edilecek tevkifat tutarı yer almaktadır.
"30 numaralı satıra aynı dönem içinde yapılan tevkifat tutarı ile aynı yıl içinde önceki dönemlerde yapılan ancak mahsup edilemeyen tevkifat tutarları toplamı yazılacaktır."
Bunun mantığını da zaten ifade ettiniz.
 
Ynt: gecici vergi

Geçici vergi uzatıldımı acaba :)
Birde şüpheli alacaklarda zarar yazılması ile ilgili bilgi verebilirmisiniz
 
Ynt: gecici vergi

DEĞERSİZ ALACAKLAR:
Madde 322 - Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmıyan alacaklar, değersiz alacaktır.
Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.
İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu Madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.
_________________________________________________
Açıklandığı üzere, kazai hükümden anlaşılması gereken mahkemeden alacağın tahsiline artık imkan olmadığına dair alınmış olan bir mahkeme kararıdır
_________________________________________________
Kanaat verici vesika
Vergi hukuku uygulaması bakımından kanaat verici vesikalara örnek olarak aşağıdaki belgeler sayılabilir:
- Borçlunun gaipliğine ilişkin mahkeme kararı ve buna bağlı olarak herhangi bir mal varlığının bulunmadığına dair resmi makam belgesi,
- Borçlunun herhangi bir mal varlığı bırakmadan ölümü ve mirasçıların da mirası reddettiklerine dair resmi belgeler,
- Borçlunun, alacaklı tarafından açılan davayı kazandığına dair, mahkeme kararı,
- Mahkeme huzurunda alacaktan vazgeçildiğine ilişkin olarak düzenlenmiş belgeler,
- Alacaktan vazgeçildiğine dair konkordato anlaşması, (Sadece alacaklının borçluyu ibra ettiği tutar değersiz alacak olarak kabul edilebilir.)
- Borçlunun, ülkeyi dönmemek üzere terk ettiğini belirleyen gazeteler ve bunu doğrulayan resmi makam belgeleri. Örnek olarak, yabancı bir ülkeye kaçma veya sığınma talebine ilişkin belgeler verilebilir.
- Borçlunun dolandırıcılıktan mahkum olması ve herhangi bir mal varlığı bulunmadığını belgeleyen resmi evrak ve diğerleri,
- Medeni Kanunu'nun 31. ve izleyen maddelerine göre mahkemelerce borçlu hakkında verilen gaiplik kararı,
- Borçlunun adresinin saptanamaması nedeniyle icra takibat dosyasının kaldırıldığını gösteren icra memurluğu yazısı,
- Borçlunun ölümünü ve mirasçılarının bulunmadığım kanıtlayan resmi soruşturma belgesi,
- Borçlunun ölümü ve mirasçılar adına Sulh Mahkemelerince verilmiş bulunan mirası ret kararı,
- Gerek doğuşu gerekse vazgeçilmesi bakımından belli ve inandırıcı sebepleri olmak şartıyla alacaktan vazgeçildiğini gösteren anlaşmalar, (Alacaklının tek taraflı irade beyanı ile alınmasından vazgeçilen alacakların, değeriz alacak olarak zarar kaydı mümkün değildir.)
- Ticaret mahkemesince borçlu hakkında verilmiş ve ilgili masa tarafından tasfiyeye tutulmuş bulunan iflas kararına ilişkin belgeler kanaat verici nitelikte belge veya belgelere örnek olarak gösterilebilir.
 
Ynt: gecici vergi

Şüpheli ticari alacakta dikkat edilmesi gerekenler:

1)Ticari faaliyete ilgili olma. Bu alacağın daha önce 600'lü hesaplara aktarılmış olması şarttır. Örneğin şirket 600'lü hesaplara atmadığı avansını alamazsa şüpheli alacak karşılığı ayıramaz.
2) Dava açılması veya icra takibine başlanması. Sadece davanın açılması da yetmez. Davanın takip edilmesi gerekir. Şüpheli alacak sonuçta geçici bir hesaptır. Ya dava lehinize sonuçlanır ve alacağınızı alıp Konusu kalmayan karşılıklar hesabına atarsınız. Ya da alacağınızı mahkeme kararı sonucu alamaz ve şüpheli alacak değersiz hale gelir.
Yıllar önce açılmış şüpheli alacak hesapları risklidir. Bunları takip edin.
3)Dava açtığınız yıl karşılık ayırın. Dava açıldığı yıl karşılık ayırmazsanız karşılık ayırma hakkını kaybedersiniz.
4)Alacaklar için teminat alınmış olabilir. Bunu da şirkete sorup varsa bu teminatları nazım hesaplarda takip edin.
 
Üst