Geçici Vergi

muratt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Tem 2005
Mesajlar
365
Selam
Mükellef yıl içerisinde ilk dönem geçici vergide kar elde ettiğinden dolayı geçici vergi ödüyor.Daha sonraki 2.ve 3. dönemlerde zarar çıkıyor.Mükellefin ödediği geçici verginin iadesi mümkün mü? Vergi Levhası doldurulurken mükellefin yıl içerisinde ödediği bu geçici vergi, levhaya işlenirmi? Bilgi sahibi arkadaşlardan rica ediyorum.saygılar...
 
4.dönemde de eğer zarar ederse mart ayında vereceğiniz gelir vergisinde zarar beyan etmiş olcaksınız. Dolayısı ile yıl içerisinde ödemiş olduğunuz geçici vergilerin iadesini isteyebilirsiniz. Yalnız geçici vergileri tahakkuk ettirmek yeterli olmamakta ödemek gerekmektedir.
Bilgi almak için [email protected] dan yardımcı olabilirim.
 
Sayın muratt,

1. dönemde ödemiş olduğunuz geçici verginin 2. veya 3. dönem sonu itibariyle iadesi diye birşey mümkün değil. Ancak yıl sonu itibariyle yıllık beyannameyi yaparken, eğer mükellefiniz zarar ettiyse o zaman ödediğiniz geçici verginin iadesi gerekir. Bu iadesi gereken geçici vergiyi de gelecek dönem içinde çıkacak vergilerinizden mahsup edersiniz. Vergi levhasını yeni işe başlamalar hariç, her yılın mayıs ayında tasdik ediyoruz bildiğiniz gibi. Dolayısıyla Vergi levhasına mükellefin yıl sonu itibariyle karı veya zararını yazmanız gerekir. Yani yıllık beyannamede beyan ettiğiniz kar yada zararı.. İyi çalışmalar..
 
günaydın sn. murat
geçici vergiler yıl içerisinde peşin olarak alınan ve yıl sonunda kurumlar beyannamesi veya gelir vergisinden mahsup edilecek bir vergi türüdür.
yıl sonu hesap kapanışları yapıyorsunuz gelir tablosunu düzenlediniz dönem sonunda zarar çıktı ama 1. geçici vergi döneminde kar beyan edilmiş ve ödeme yapmışsınız. bu ödediğiniz vergi kurumlar/gelir vergisi beyannamesi üzerinde iade edilecek bir vergidir vergi levhasına da zarar çıkmışsa zarar beyan edilecek bu ödediğiniz vergiyi de varolan ya da doğacak vergi borçlarınıza mahsup edebilirsiniz.
bir şirketimde bu işlemi bu yıl yaptım dilekçeler ve hertürlü prosedür işlemlerinde yardımcı olurum
 
Üst