fonradar

Gecikme cezası, gecikme faizi, vb. hesaplaması hakkında.

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba
Gecikme zammı, gecikme faizi, vb. ile bunlara karşı yapılabilecek indirim ve uzlaşma durumları hakkında bir sorunumuz var. Çözüm konusunda yardımcı olmanızı rica edeceğim.

Olay kısaca şu:
Bir şirket, 2007 yılında 4.geçici vergi beyannamesini verirken 50.122,29 TL devletten alacaklı duruma geliyor. Bu şirket, 4. geçicide bütün muhasebesel işlemlerini bitirdiği için 2007 kurumlar vergisi beyannamesi de aynı şekilde beyan ediliyor. 2008 yılı 1.geçici vergi beyannamesinde 82.445,58 TL Hesaplanan Geçici Vergi çıkıyor. 2007 yılından 50.122,29 TL devletten alacaklıyız diyerek (dilekçe ile mahsup yapılması gerekirken) beyanname üzerinde, ?mahsup edilecek tevkifat tutarı? kısmına (bunu da nasıl bulup o rakamı oraya yazdılar enteresan) 50.122,29 TL yazılarak 2008 yılı 1.geçicide 32.323,29 TL ödeniyor. 2008 kurumlar beyannamesi verilirken, şirket her geçicisini ödediği için (beyanname üzerindeki mahsubu da ödedik diye hesaplayarak) mahsup edilecek geçici vergi kısmına 4 geçicideki toplam tutar yazılıyor. Sonuçta 50.122,29 TL eksik vergi ödeniyor. Bu olay 2009 yılı Aralık ayında ortaya çıkıyor.

Yapılması gereken işlem olarak 2008 kurumlar beyannamesinin düzeltilerek mahsup edilecek geçici vergi kısmına 50.122,29 TL eksik yazıp, çıkacak olan tahakkuka göre ödemenin gerçekleştirilmesi gözükmekte. Dolayısıyla dilekçe ile mahsup işlemi gerçekleşmediğinden vergi dairesinden şirketin hala 50.122,29 TL alacağı da durmakta.

Merak ettiğimiz konu ise şudur:
Gecikme cezası, gecikme faizi, vb. sonuç olarak bu mükellefe külfeti ne kadardır? Çıkacak olan tutarın ne kadarında indirim yapılabilir veya uzlaşılabilir? Sonuçta en minimum düzeyde bu şirket nasıl kurtulur? Bunun iyi hesaplamasını bilenler yardımcı olursa çok sevinirim.

İnternette hesaplaması var git oradan hesapla diyecek olanlar olabilir. Mesele oradan hesaplatmak değil. Olayın içeriğini tam olarak kavramak istememizdir ve karşılığında savunma şekillerimizi belirlemektir. Saygılar.
 
Ynt: Gecikme cezası, gecikme faizi, vb. hesaplaması hakkında.

işin özü o tarihte mükellef cari hesabında bir tarafta borç bir tarafta alacak bakiyesi kalmıştır ama bu tür durumlarda ne yazıkki vergi hukukumuzda geçmişteki borç ve alacağın birbirine mahsubu ve mahsubuna ilişkin yetki tanımlaması açık olmadığından ve teftişin de bu durumu pek hoş görmeyeceğinden idare kendi lehine olanı ileri sürüyor yani size burada eksik ödediğinizden kasıtla gecikme zam ve faizi hesaplanacaktır bu yüzden daha fazla hesaplanmaması için konuyu vergi hukukunda uzman bir avukatla mahkemeye bir an önce götürmeniz sizin lehinize olacaktır bana göre.. ::)
 
Ynt: Gecikme cezası, gecikme faizi, vb. hesaplaması hakkında.

hamdi levent bey, ilginiz ve gösterdiğiniz yol için teşekkür ederim. ancak avukat olayı olmadan gerçekleşebilecek külfetin hesaplanması ve bu hesaplamaya karşı kanuni olarak ne kadar indirim yapabileceğimizi ya da uzlaşabileceğimizi öğrenmek ve bunun sonucunda en minimum ne kadarlık bir külfetle şirket bu durumdan kurtulur bunu merak etmekteyiz.amacımız bu olduğundan bu konu hakkında cevap verebilecek uzmanlardan bilgi beklemekteyim. fakat cevabınız teşekkürü çoktan haketmiştir. çok sağolun. saygılar.
 
Üst