fonradar

Geçmiş Adsense Geliri Olup Genç Girişimci Desteğinden Faydalanmak

Üyelik
11 Mar 2021
Mesajlar
2
Konum
Istanbul
Merhaba,

geçmişte Google Ireland aracılığıyla Adsense'den farklı yıllarda aldığım 200TL değerinde bir ya da iki ödeme bulunuyor. Bunun yanı sıra bir kere döviz hesabıma aldığım birkaç kere de vadesiz hesabıma aldığım tek seferlik 5.000₺ altında ödemeler bulunuyor.

Adsense'den küçük bir ödeme bile almış olanların geçmiş mükellef sayıldığını belirtenler var.

Sizce bunlar genç girişimcilik desteğinden faydalanırken veya faydalandıktan sonra gelecek bir sorun yaratır mı? Görüşünüz nedir?
 
Merhaba,

Söz konusu adsens ve benzeri gelirlerin vergilendirilmesinde kriter bu işlemin devamlılık arz etmeden yapılmasıdır. Ancak bir takvim yılı içinde birden fazla kere bu gelir elde edimişse bunun süreklilik arz ettiği ve ticari faaliyet konusuna girebileceği iddia edilebilir. Aslında rassal olarak yılda bir kere ortaya çıkan bir gelir için, örneğin bir işten komisyon aldınız ve bu sadece bir kere oldu. 2021 yılında 43.000 TL ye kadar beyanı gerekmemekte. Ancak bu işlemi 3 kerede yaptığınızı düşünelim bedel 1000 TL dahi olsa iddia ticari faaliyet , ya da serbest meslek faaliyeti olarak adlandıracağımız konu olacaktır. Geçenlerde bu blogda benzer bir soru soruldu orada da bulduğum linki paylaşmıştım. Orada çok net açıklanmış

"Freelance Hizmetler" Türkiye'de Neden Uygulanamamaktadır? Bağımsız Bir Yüklenici & Freelancer Türkiye'de Hizmet Sağlayabilir mi?​

Türk Vergi Kanunu ve ilgili mevzuatta yer alan süreklilik ilkesi uyarınca, bir kişi bir hizmeti sürekli olarak sağladığı takdirde (yani hizmetin "arızi gelir" olarak yılda bir veya iki defadan fazla verilmesi durumunda), vergi hususunda yasal bir uyumsuzlukla karşılaşmaması için, o kişinin aşağıda sayılan iki seçenekten birini takip etmesi gerekmektedir:

  • Şahıs şirketi (ya da bireysel hissedarı bulunan limitet bir şirket) kurmak
  • Bir şirkette çalışan olmak (belirli bir şirketin bordrosuna kayıtlı bulunmak)
Buradan anlaşılan, aslında bir tacir ya da bir firmada bordrolu olarak bahsettiğiniz freelance gelirleri elde etmek. Yasamızda freelancer diye bir kavram ve ona dönük vergilendirme yok maalesef. O nedenle geçmiş gelirler aynı yıl içinde ve benzer gelirlerse (aynı kaynak ve kanallardan) bir risk var ama bu riski taşıyıp taşımayacağınıza siz karar vermelisiniz.

Sağlıklı günler dilerim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst