Geçmiş Dönem Stmm

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan URUM79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

URUM79

Fenomen Üye
Merhaba 2014 Aralık ayında yapılmış olan bir satış tutarı için satılan malın maliyeti kaydı yapılmamış firmada zarar ettiği için hatalı olarak atlanmıştır.
Bu döneme,

---------------/---------------------
681 60.000 (KKEG)
153 60.000
--------------/-----------------------
yapmayı düşünüyorum. Fakat geçici vergide KKEG açılımını yaparken sıkıntılı olabileceğini düşünmekteyim. Başka bir çözüm öneriniz varmıdır.?
Teşekkürler

Kuvvetle muhtemeldir. Tabi ne kadar doğru bir yaklaşım olmasa da firmanın yıllık cirosu ne kadardır, ortalama kar haddi nedir gibi noktalarda önemlidir. En doğrusu ise geçen seneye düzeltme vermek olur ama onun da yaşatacağı sıkıntının haddi hesabı olmaz.

Merhaba 2014 Aralık ayında yapılmış olan bir satış tutarı için satılan malın maliyeti kaydı yapılmamış firmada zarar ettiği için hatalı olarak atlanmıştır.
Bu döneme,

---------------/---------------------
681 60.000 (KKEG)
153 60.000
--------------/-----------------------
yapmayı düşünüyorum. Fakat geçici vergide KKEG açılımını yaparken sıkıntılı olabileceğini düşünmekteyim. Başka bir çözüm öneriniz varmıdır.?
Teşekkürler

Sayın URUM79,

Bu kaydı yapınca başınıza iş açarmısınız diye düşünüyorsunuz. Açabilirsiniz üstelik böyle bir sonucu da 5 yıl boyunca beklersiniz. Doğru olması gerekeni yapın. KV beyannamenizi düzeltin. Bir usulsüzlük cezası ile de bu işi kapatın. Bir yanlışı acaba böyle yaparsam atlatabilirmiyim gibi bir düşünce daha büyük bir hatadır.

Böyle bir durum için kurumlar vergisi ve geçici vergi 2014-4 düzeltmem yeterli olacaktır sanırım.

Artık 2014 yılına ait geçici v. hiçbirine düzeltme veremezsiniz. Sadece yıılık beyan düzeltmesi verebilirsiniz.
Ayrıca kesin mizanıda tekrar vermek durumunda kalacağınızdan hiç vermemişsiniz gibi ceza kesilecektir.

Bu durumda ilgili beyanlara düzeltme vermek hiç akıllıca gelmiyor. Zira şirket zaten yüklü tutarda 2014 dönemini zarar ile kapattı. Buradaki amaç stokların düşmesini sağlamaktı. Sonuç olarak;
1- Ya yukarıdaki yevmiye kaydını bu döneme işleyip sonucunda herhangi bir dönüş olmamasını temenni etmek
2- Ya da bu şekilde bırakmak

Sizin tercihiniz ne olurdu. Düzeltmelerin verilmesi ve cezalar ile karşılaşıp izahat istenmesi, defterin yazılması, tüik verilerinin verilmesi gibi etkenleri düşünerek.
Teşekkürler ilginize,

Bu durumda ilgili beyanlara düzeltme vermek hiç akıllıca gelmiyor. Zira şirket zaten yüklü tutarda 2014 dönemini zarar ile kapattı. Buradaki amaç stokların düşmesini sağlamaktı. Sonuç olarak;
1- Ya yukarıdaki yevmiye kaydını bu döneme işleyip sonucunda herhangi bir dönüş olmamasını temenni etmek
2- Ya da bu şekilde bırakmak

Sizin tercihiniz ne olurdu. Düzeltmelerin verilmesi ve cezalar ile karşılaşıp izahat istenmesi, defterin yazılması, tüik verilerinin verilmesi gibi etkenleri düşünerek.
Teşekkürler ilginize,
Yukarıdaki cevabımda kastettiğim fakat dile getirmediğim nokta 1. şıktı. Bunu tavsiye etmek mesleğimizle bağdaşmasa da alternatifler arasında.
saygılar;
bil_gin

Sayın bilgin cevabınız için teşekkürler fakat buradaki yorumum şu olacak. Farz edelim 1.şıktaki işlemi uyguladım burada ne vergi kaybı nede usulsüz bir işlem olduğu kanısındayım. Zaten kkeg niteliğinde varsayıp matrahtan da düşmüyorum. Sehven hatalı yapılan bir işlemin düzeltilmesi işlemi. Diyelim 2014 dönemini kar ile kapatsaydım ve düzeltme verseydim matrah düşeceğinden daha az vergi çıkacaktı böyle bir durumda yok idare aleyhine gelişen bir durum yok. Yazım sizin yorumunuza cevaben değil sadece düşüncemi paylaştım. Tekrar Teşekkürler.

Sayın bilgin cevabınız için teşekkürler fakat buradaki yorumum şu olacak. Farz edelim 1.şıktaki işlemi uyguladım burada ne vergi kaybı nede usulsüz bir işlem olduğu kanısındayım. Zaten kkeg niteliğinde varsayıp matrahtan da düşmüyorum. Sehven hatalı yapılan bir işlemin düzeltilmesi işlemi. Diyelim 2014 dönemini kar ile kapatsaydım ve düzeltme verseydim matrah düşeceğinden daha az vergi çıkacaktı böyle bir durumda yok idare aleyhine gelişen bir durum yok. Yazım sizin yorumunuza cevaben değil sadece düşüncemi paylaştım. Tekrar Teşekkürler.

Cevaben de yazabilirsiniz sayın URUM79 doğruyu bulmak derdimiz :). Size katılıyorum ancak olayı salt vergi boyutuyla düşünmeyelim ya da rakamı 1.000.000 TL gibi büyük bir rakam düşünün. O zaman sizin beyanlarınızdan bilgi edinen bir sürü kişi ve kurumlarda hatalı kararlar verecektir. Bu açıdan baktığım için düzeltmeyi önerdim. Son dönemde bu yüksek düşünme mantığını kendime düstur edindim uçuk noktaya gidince olayların doğurabileceği sıkıntılar daha belirginleşiyor. Paylaşımlarınız için teşekkürler.