Geçmiş Dönem Zararları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan halili
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
geçmiş dönem zararlarının 5 yıl süresince indirilebileceğini biliyoruz. benim sorum ise bu zararı ilgili dönem karından indirirken her bir dönem toplam zarardan mahsup ederek mi zararı sıfırlayacağız. Yoksa 5 yıl boyunca her yıl ilgili zarar toplamını mı indireceğiz.

sayın halili,

2004 yılında 100.000,00 ytl zarar beyan ettiğinizi, 2005 yılında ise 60.000,00 ytl kar ettiğinizi varsayarsak; 2006 yılı karından indirim konusu yapabileceğiniz zarar tutarı yalnızca 40.000,00 ytl'dir. yani 2005 yılı karının yetersiz olması nedeniyle 2006 yılına devreden zarar tutarı.

Konu ile ilgili olarak bende bir soru sormak istiyorum.

2005 Yılı bilançosu zarar ile kapatılmıştır. 2004 Yılı bilançosu da zarar ile kapanmıştır. 2005 Yılı beyannamesi verilirken 2004 Yılı zararı beyannamede yazılmamıştır. (Sehven unutulmuştur.)

2006 Yılında 2004 Yılına ait zararı indirim konusu yapabilir miyiz? (Geçici vergi de de indirim konusu yapabilir miyiz?)

lgili zaradan mı indireceğiz lafından, kayıtlardaki geçmiş yıl zararını kapatacak mıyız sorusunu anladım.

Tabiki hayır.

Geçmiş yıl zararı kayıtlarda aynen kalırken, geçmiş yıl zararını dışarıdan takip edeceksiniz.

Kayıtlarda yer alan ticari zararken indirebileceğiniz mali zarardır.

kaya' Alıntı:
Konu ile ilgili olarak bende bir soru sormak istiyorum.

2005 Yılı bilançosu zarar ile kapatılmıştır. 2004 Yılı bilançosu da zarar ile kapanmıştır. 2005 Yılı beyannamesi verilirken 2004 Yılı zararı beyannamede yazılmamıştır. (Sehven unutulmuştur.)

2006 Yılında 2004 Yılına ait zararı indirim konusu yapabilir miyiz? (Geçici vergi de de indirim konusu yapabilir miyiz?)

Aynı olay bizimde bir mükellefimizin başına gelmiştir.Böyle bir durumda nasıl bir yol izlememiz gerekir?Kurumlar vergisi beyannamesinde indirebilirmiyiz?Cevaplarınız için şimdiden çok teşekürler

Bir önceki dönem karın zarara mahsup edilmemiş olması maliyenin lehine bir sonuç doğurduğundan problem yaratacağını sanmıyorum. Bir sonraki hesap dönemine ait beyannamede indirim konusu yapılabilir diye düşünüyorum. Tabii geçici vergi beyannamesinde de.

Geçmiş dönem zararları yasa gereği 5 yıl içinde indirim konusu yapılabilir.
2005 yılında geçmiş dönem zararının indirilmemeiş olması bu hakkı kaybettirmez. Ancak bilançoda 5 yıldan eski döneme ait bir zarar varsa onu indirme hakkı kayıp edilir.
2004 zararı 2009 yılına kadar mahsup edilebilir. Ondan sonra edilemez.

1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde,kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek şartıyla aşağıda belirtilen zararlar indirim konusu yapılır:
a) Beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar.
2004 yılı zararı da ilgili yıl beyanamesinde gösterildiği,
2005 yılında zarar çıkması neticesinde herhangi bir mahsup işlemine olanak kalmamış olması nedeniyle,
2006 yılı beyannamesinde 2004 yılı zararı......, 2005 yılı zararı..... belirtilerek indirim yapılabilir. indirime 2004 yılı zararıla başlanacağı tabiidir.

Bu konuyla ilgili olarak bir soruda ben sormak istiyorum.

Geçmiş yıl zararlarını (2004 ve 2005 ) mahsup yapmak istemiyoruz. Bu zararları ortaklar cari hesabıyla karşılaştırarak kapatabilirmiyiz?

331 ortaklara borçlar 1000
590 geçmiş yıl zararları 1000

şeklinde bir kayıtla kapatılabilir mi?

funda hanım

geçmiş yıl zararlarını neden mahsup etmek istemediğinizi bilmiyorum ama bu konuyla ilgili aşağıdaki mukteza belki işinize yarar

T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11/KVK-14 -6289

Konu : Geçmiş yıl zararlarının mahsubu hk.

İlgi : ………/03/2005 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde 2003 yılı kurumlar vergisi beyanı esnasında bilançonun zarar olmasına karşın karla beyan ettiğinizi belirterek, buna karşın 2002 yılında devreden geçmiş yıl zararının sıfırlanıp sıfırlanmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşünü sormaktasınız.
Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 20. maddesinde, yirmi dördüncü madde hükmü mahfuz kalmak şartıyla kurumlar vergisinin mükellefinin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunacağı hükmüne yer verilmiştir.
Anılan madde hükmü gereğince, mükelleflerin beyanı esas olduğundan, ilgili yıl faaliyeti zararla sonuçlanan ancak dönem matrahını rızaen karlı gösteren mükellefler hakkında bu beyanlar esas alınarak tarhiyat yapılacaktır.
Dolayısıyla, ilgili yıldaki faaliyetinizden zarar ettiğiniz halde rızaen kar beyan ettiğinizden 2002 yılından devreden geçmiş yıl zararını sonraki yıllarda beyan edeceğiniz kurum kazancından mahsup etmeniz mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

--------------------------------------------------------------------
bilançoda da görünmesini istemiyorsanız bir şekilde kapatacaksınız. Umarım yanlış bilgilendirmemişimdir.

evet bilançoda gözükmesini istemiyoruz. Bir şekilde kapatacaksınız demişsiniz. İşte bende o şeklin nasıl olacağını merak ediyorum :) kaş yapalım derken göz çıkarmamak için.
ilginize çok teşekkür ederim

Geçmiş yıl zararlarını kardan indirmek isteğe bağlıdır. Siz tercihinizi daha çok vergi vermek yolunda kullanabilirsiniz . Buna maliye sevinir. Size verilmiş olan bir hakkı kullanmamış olursunuz.
Ortak cari hesabına atmak uygun değildir. Çünkü bu sefer borç bakiye veren ortak hesapları örtülü kar dağıtımı olarak kabul edilir.
Bilançoda kalan zararı kkg yapabilirsiniz.

Kanunen kabul edilmeyen giderlere atarak , zaten kardan mahsubundan vazgeçtiğimiz bir kalemin vergisini ödemek zorunda kalacağız o zaman. Ortakların şirketten olan alacakları tutarında mahsup yapsak yine hatalı mı olur?

Sayın FUNDA,

Öz sermaye kalemlerinin özkaynak hesaplarının dışında başka bir hesaba nakledilmesi kar dağıtımı sayılır. Sizin örneğinizde geçmiş yıl zararı olduğu için kar dağıtımından bahsedilemez.

Eğer geçmiş yıl zararlarının bilançoda görülmesini istemiyorsanız, sırasıyla varsa geçmiş yıl karları ile, sermaye düzeltmesi olumlu farkları ile veya yasal yedekler ile mahsup edebilirsiniz.

Yukarıda bahsedilen mahsup edilecek herhangi bir hesabın bulunmaması durumunda ise bahsettiğiniz gibi bir kayıt şeklinin vergisel açıdan herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Aksine ileride oluşacak karların dağıtımında olması gerekenden daha fazla bir kar dağıtımı stopajı ödersiniz. Sonuç olarak, ödenmiş sermayenin 3 katından fazla olan ortaklara borçlar örtülü sermaye sayıldığı için ( yeni kvk'ya göre ) geçmiş yıl zararlarının ortaklara borçlar hesabı ile kapatılması bir nevi ortaklara borçların sermaye kalemine transferi anlamına gelir ki bu durumun vergisel açıdan bir sakıncasının bulunmadığını düşünüyorum. Ancak, Ticaret Kanunu açısından bir sakıncası olur mu ayrıca araştırmak gerekiyor.

ortaklardan alcaklar hesabı neden kullanılmıyor

zarar rakamının ortaklardan tahsil edilmesi daha doğru değilmi... bu konuda detaylı bilgi verebilirmisiniz.

Ortaklar şirketten alacaklı ise yapabilirsiniz . Hiç bir sakıncası olmaz. Bu arada ortaklar şirketten alacakları için faiz almasınlar.

teşekkürler

ortakların şirketten alacakları yoksa olmaz mı...

131 590 kaydı yapılamaz mı... kar olunca ortaklara dağıtıldığına göre .. zarar olduğunda ortaklardan tahsil edilemez mi... 5 yılı geçen zararın silinmesinde uygun olan kayıt nasıldır. bunu söyleyebilirmisiniz... yasal açıdan sorun çıkarmayacak kayıt nedir sizce...

En doğru çözüm ortak cari hesabına borç yazılırsa ve baorç bakiye kalmışsa ortakdan tahsildir. Bu tahsilat yapılırken 8000 nakit sınırı da dikkate alınmalıdır.

Vergisel açıdan, geçmiş yıl zararlarının ortaklardan tahsil edilmesi ile alacaklarından mahsup edilmesi arasında hiç fark yoktur.