Geçmiş seneye ait fatura.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan srdrclk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
Bir müşterimizle mutabakat farkı sonucu geçmiş seneye ait faturaları aslı gibidir gönderdik. Ancak müşterimiz geçmiş senenin mutabakatını göstererek faturaları kabul etmiyor. Yeni tarihli fatura kesersiniz kabul edeceklerini belirtiyorlar. Bu durumda benim bu faturayı 2009 yılında iptal edip müşteriye tekrar fatura etmem gerekiyor. Bunu normal bir fatura iptali gibi yapıp yine bu seneye ait olarak kesersem yanlış olacak. Esasen burada bir kötü niyet olmayacak gibi geliyor. Ancak anladığım kadarıyla bunu yapmak legal değil. Aklıma bir kaç yöntem geliyor ama sizlerinde görüşlerinizi almak istedim. Bu durumda faturayı vergisi ile beraber KKEG'ye girerek tekrar fatura oluşturursam fiktif ciro oluşturacağım ve tekrar KDV ödeyeceğim. Görüşlerinizi alabilirmiyim.
İyi Günler.

Ynt: Geçmiş seneye ait fatura.?

Kesmiş olduğunuz faturalar hangi dönemlere ait (ay/yıl) ve karşı firma sizden faturaları hangi ay/yıla kesmenizi istiyor.?

2008 mayıs ayına 2009 aralık ayına istiyor.
Teşekkürler

Yukarıdaki sorunuzda;
srdrclk ' Alıntı:
.....da benim bu faturayı 2009 yılında iptal edip ....
kısmında 2008 yazmak istediniz sanırım.

Sorunuza gelince, 2008 deki faturayı iptal edip, 2009/Aralık ayına keserseniz, hem o tarihten bu yana düzeltme beyanı vermek zorunda kalırsınız (Devredene göre değişir) hemde incelemeye girersiniz.Yaptığınız işlemde fatura düzenleme süresi bakımından (Sevk irsaliyeleri ile birlikte iptal edilmediğini düşünürsek) usulsüzlük anlamı taşır.

Size tavsiye edebileceğim tek şey; (Doğru olmamak ile birlikte) ters kayıt girerek (İncelenen bir firma değil iseniz.) yeni fatura kesmeniz.12/2009 da kesmiş olduğunuz fatura tutarı kadar, ters kayıt girerek kdv ödemesini matrahı ve cariyi sıfırlamaktır.[Ama dediğim gibi bir inceleme sırasında ters kayıtı anlatabilmek zor olur.]

Kolay gelsin.