Geçmiş Tarihli İş Akdi Feshi

Üyelik
29 Eki 2016
Mesajlar
13
Konum
İzmir
Merhaba 26 ekimde şirketimden il değişikliği kabul etmediğim için işten çıkarıldığıma dair iş akdi feshi yapıldı. Yalnız fesihde 19 ekim tarihi yazıyordu alt kısımda isim soy isim tarih imza kısmına o günün tarihi olan 26 ekim yazarak imzaladım.fesih tarihi hangisi olur? Bir de altına kabul etmiyorum yazıp imzaladığım il değişikliği yazısı 18 ekim tarihli. Bu durumda 6 iş günü süresi dolmuş olur mu? İş yeri Haftasonu da çalışılan bir yer
 
Direk cevap; 6 günlük hak düşürücü süre iş günüdür.
Fakat;
İş akdiniz hangi gerekçeyle fesh edildi?
İş sözleşmenizde il değişikliğini kabul ettiniz(varsayım) ve sonrasında işvereninizin şu ilde görevlisin yazısına olumsuz cevap mı verdiniz?
İşvereniniz 18 Ekimde il değişikliğini kabul edip-etmediğinizi sorup olumsuz yanıtınız karşısında iş akdinizi 19 Ekimde fesh etmiş ve bunu size 26 sında tebliğ ettiyse o arada işe gittiniz mi? Gittiyseniz sigortasız çalışmış oluyorsunuz.
 
İş akdim 17 ve 18 maddelerden fesh edilmiş. Evet çalıştığım yeri başka firma devraldı ve beni başka bir ile atadılar bende kabul etmediğime dair yazılı beyan verdim. Aradaki sürede İşe gitmedim son iş günüm 19 ekim. ancak reddettiğim tarihten 8 iş akdini fesh ettikleri tarihten 7 gün sonra önüme iş akdi feshini koydular bu durum hak düşürücü süreye girer mi ya da ayın 26sında beni çağırıp 19 unda işten çıkarmıştık seni deme hakkı var mı firmanın.
 
İşveren 6 günlük süreye uymuş. 19 u sgk çıkışınız yapılmış, 5 iş günü sonrada size bildirimi yapılmış (haftasonunu saymayın)
Bildirim yasal sürede yapılmış.
 
Yalnız ctesi pazar çalışılan iş yerlerinde bugünler de iş günü sayılır gibi bişey okumuştum mağaza olduğu için hergün açık bir iş yeri
 
Öncelikle , fesih tarihi hangisi olurdan önce fesih nasıl oluru sormanız gerekirdi aslında.
Muhtemelen iş sözleşmenizde, işverenin diğer işyerlerinde çalışmayı kabul ettiğiniz yönünde bir madde mevcuttu ve bu maddeye göre siz yazılı olarak yeni görev yerinizi bildirdiklerinde, o yeri kabul etmeme lüksünüz olmaz.

Sözleşmenizde işverenin diğer yerlerinde çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde varmıydı???

Sonrasında , siz o bildirime verdiğiniz yazılı yanıtın ardından işe gitmemekle hata etmişsiniz, işveren de sizin bu davranışınıza karşı hatalı işlemle devam etmiş.
20 ekimden itibaren işe gitmediğiniz her gün için tutanak tutup, 3 gün dolduktan sonra yazılı olarak ihtar göndererek işinize dönmenizi, geçerli bir mazeret sunmanızı , savunmanızı istemesi, aksi halde sözleşmenizin feshedileceğini bildirmesi gerekirdi.
İşverenin bu isteğine karşılık vermediğinizde DEVAMSIZLIK nedeniyle haklı sebeple sözleşmenizi tazminatsız olarak feshedip, bu feshi de size yazılı olarak bildirmesi gerekirdi.


Sizin için hangi tarihte feshedildiğinizi önemi nedir?
 
Benim mağazam tadilata girdi ve çalışacağım bir yer gösterilmedi. Dolayısı ile İşe gidemedim. Evet sözleşmem böyle ama mevcut ikamet ettiğim İlde bu firmaya ait 15 kadar iş yeri var ve içinde benim pozisyonumda eksik olan yerler var. Bu atamanın sebebi tamamen devirden sonra İşe başlatmamak. Diğer illerde benle aynı pozisyondaki arkadaşlar aynı mağazalarına atandılar ve geçici olarak oryantasyon için de aynı ilde yakın yerlere atandılar burada hem çifte standart hemde keyfi bir atama var. Evet sözleşmem dediğiniz gibi ama en Buraya geleli 6 ay oldu ve beni 1800 km öteye atıyorlar nasıl haklı olabilirler? İş akdi tarihi 6. Günlük hak düşme söz konusu olup olmadığı ve firmaların geriye dönük olarak iş akdi feshi yapıp yapamayacağı konusunda önemli
 
Başka bir ilde görev almayı kabul ettiniz, işvereniniz size 1.800 km öteye gitmenizi kurallar dahilinde tebliğ etmişse bunun acabası yoktur.
Diyelim ki fesih geçersiz, işveren hatalı işlem yaptı ve işe döndünüz, işveren tekrar şuraya git diyecek ve siz yine kabul etmeyeceksiniz.
İşverene sizi tazminatsiz çıkartması için en fazla bir kaç hafta kaybettirirsiniz.
 
Bunun bir kuralı kanunu şekli falan yok mudur? Tüm personele il değişikliği yazan sözleşme imzalat beğenmediğin adama durduk yere Doğu görevi ver gitmesin çıkart işten. Böyle keyfilik olmaması Laz'ım diye düşünüyorum. O zaman kimsenin iş garantisi olmaz ki. tüm sözleşmeler böyle yapılır ve kimsenin yarın NE olacağı bilinmez
 
Ancak ben sözleşmeyi önceki firmam ile imzaladım ve bana imzalarken il değişikliğinin kişiyle birlikte karar verilerek yapıldığı metazori değişiklik yapılmadığı diğer çalışanların örnekleri İle anlatıldı ve bende buna istinaden imzaladım. Ancak devralan firma bu şekilde bir davranış sergiliyor
 
Fesih sebebi söylenen iş yerine gitmeyi kabul etmemem. Bulunduğum il de 15 kadar firmaya ait iş yeri varken ve benim pozisyonumda açık olan yerler varken beni 1800 km uzağa atamak istifa ettirmeye yönelik bir durum bana göre
 
İşe iade davasından bir sonuç alabileceğinizi sanmıyorum ama elbette işe iade davası açma hakkınız var eğer 6 ayı geçirdiyseniz ve 30 üzerinde çalışanı varsa işverenin.

Bunun dışında genel olarak;
hakim sözleşmenizde yazana bakacaktır, sözlü olarak bana bu şekilde söylenmişti dediklerinize değil.

İşyerinin devri bütünüyle herşeyin devridir, yani raftaki mallar-müşteriler, dışardaki çöp konteynerleri, alacaklar - verecekler ve çalışanlarla bütün olarak.
Sözleşmeyi eski işverenle yapmıştım düşünceniz hatalı, siz sözleşmeyi o işyeri ile yaptınız, o işyerinin sahibi değişse de karşılıklı aynı haklarla ve yükümlülüklerle sözleşmeniz devam eder.

İşyerinin idaresi hakkında karar vermek işverene ait bir haktır, kimi hangi şubede değerlendireceğinin kararını sadece işveren verir.
 
a-İşe iade davasından bir sonuç alabileceğinizi sanmıyorum
b-İşyerinin idaresi hakkında karar vermek işverene ait bir haktır, kimi hangi şubede değerlendireceğinin kararını sadece işveren verir.
a.olayımıza ilişkin baştan kesin birşey söylemek zor(şahsen)
b.evet kural olarak vede esasen bu böyledir,
olayımızda,sözleşme de iş ve görev yeri değişikliği hükmünün var olması işverenin elini güçlendiriyor ama genel manada;
işveren yönetim hakkından kaynaklanan bu yetkisini, hiç bir kurala riayet etmeden keyfilik derecesinde kullanmamalı(bu olayda kullanmış demiyorum)bu noktada ölçülülük prensibine ve aynı işi görenler arasında ayrımı haklı kılan bir sebeb yok ise eşitlik ilkesine riayet edilmeli(bu olayda edilmemiş demiyorum)yine böylesi durumlarda işcinin değişiklik öncesi sosyal ve ekonomik durumu ile değişiklik sonrası oluşacak durumu arasında işci aleyhine büyük farklılıklar gündeme geliyor/gelecekse,bu noktalara da dikkat edilmeli(bu olayda edilmemiş demiyorum)
düşüncesindeyim.
 
Son düzenleme:
a.olayımıza ilişkin baştan kesin birşey söylemek zor(şahsen)
b.evet kural olarak vede esasen bu böyledir,
olayımızda,sözleşme de iş ve görev yeri değişikliği hükmünün var olması işverenin elini güçlendiriyor ama genel manada;
işveren yönetim hakkından kaynaklanan bu yetkisini, hiç bir kurala riayet etmeden keyfilik derecesinde kullanmamalı(bu olayda kullanmış demiyorum)bu noktada ölçülülük prensibine ve aynı işi görenler arasında ayrımı haklı kılan bir sebeb yok ise eşitlik ilkesine riayet edilmeli(bu olayda edilmemiş demiyorum)yine böylesi durumlarda işcinin değişiklik öncesi sosyal ve ekonomik durumu ile değişiklik sonrası oluşacak durumu arasında işci aleyhine büyük farklılıklar gündeme geliyor/gelecekse,bu noktalara da dikkat edilmeli(bu olayda edilmemiş demiyorum)
düşüncesindeyim.

İşverenin hangi kurala riayet etmesi beklenebilir bu durumda ?
Henuz 6 aylık bir çalışanın işine son vermek , onuhnla çalışmaya devam etmekten çok daha kolaydır sonuçta, keyfi davranışa girEmez bence böyle bir durum.
X şehrindeki mağazasında bir personel ihtiyacı olan işveren, bu şekilde görev yeri değişikliğine onayı daha en başta sözleşme kurulurken alınmış olan personeller arasından kendi değerlendirmesine göre uygun ismi belirleyip görevlendirme hakkını kullanıyor.
Bulunduğum il de 15 kadar firmaya ait iş yeri varken ve benim pozisyonumda açık olan yerler varken beni 1800 km uzağa atamak istifa ettirmeye yönelik bir durum bana göre
Zaten soruyu soran arkadaşın da dayandırmaya çalıştığı nokta, aynı şehirde onu görevlendirebileceği bir çok yer varken beni neden oralarda değil de uzak olan yerde görevlendririyor düşüncesi.
Uzak olan yerde birini görevlendirecekse başka birini görevlendirsin beni değil şeklinde bir yaklaşım pek kolay kabul edilebilir olmayacaktır herhalde.
 
a-İşverenin hangi kurala riayet etmesi beklenebilir bu durumda ?
b-Henuz 6 aylık bir çalışanın işine son vermek , onuhnla çalışmaya devam etmekten çok daha kolaydır sonuçta, keyfi davranışa girEmez bence böyle bir durum.
c-X şehrindeki mağazasında bir personel ihtiyacı olan işveren, bu şekilde görev yeri değişikliğine onayı daha en başta sözleşme kurulurken alınmış olan personeller arasından kendi değerlendirmesine göre uygun ismi belirleyip görevlendirme hakkını kullanıyor.

d-Zaten soruyu soran arkadaşın da dayandırmaya çalıştığı nokta, aynı şehirde onu görevlendirebileceği bir çok yer varken beni neden oralarda değil de uzak olan yerde görevlendririyor düşüncesi.
Uzak olan yerde birini görevlendirecekse başka birini görevlendirsin beni değil şeklinde bir yaklaşım pek kolay kabul edilebilir olmayacaktır herhalde.
a.sizde bilirsiniz ki belirttiğim hususlara riayet edilmeli,edilmesi gerekmiyorsa ,bügün kars yarın edirne,burası da olmadı adana mı olsun...
b.işveren yönünden hangisi kolay,bu olayda keyfilik var mı yok mu bilemem ama sizde biliyorsunuz ki genel manada işveren bu tür konularda keyfi yani ölçüsüz hareket edemez,sözleşme değişiklik hükmü var diye tabiri caizse işci işveren karşısında "köle muamelesi"göremez/görmemeli,
c.gerçekten bu kimse böyle mi belirlendi tam bilmiyoruz ki,işvereninde görüşünü alsaydık belki daha net konuşabilirdik,
d.bu noktada "başka biri değil de neden ben" sorusu elbette karşılık bulmaz,ilgili haksızlık olduğunu düşünüyor ama bu ne derecede doğru,emin olmak için detayı bilmekte yarar var,
düşüncesindeyim.
 
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Ancak sanırım en net kararı mahkeme verecektir ancak benim devir alan firmada daha önce çalışmamdan ötürü çıkanı İşe almamak gibi bit niyet söz konusu. Yetki kullanımı ihtiyaçtan ziyade istifaya yönlendirme şeklinde. Çünkü söz konusu gitmem istenen mağazaya gitmeyeceğim bilinerek benim pozisyonumda bir atama zaten yapılmıştı. Sözlü olarak gitmem istendi bende yazılı istedim ve kabul etmiyorum yazıp verdim . Ben şu anki bulunduğum ile devralınan firma ile 6 ay önce geldim.6 ayda bir hatta belki daha kısa sürelerle çalışanı ordan oraya atamak bence pek haklı sebep gelmiyor hala.ve benle birlikte devralınan diğer arkadaşlar kendi işyerlerinde kalırken
 
Üst