geçmiş yıl karlarının mahsubu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan @SMMM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
87
Şirketimiz 2004 yılında 100.000 YTL kar etti. Biz önceki yıllardan gelen geçmiş yıl karlarımızı bundan masup ettik ve hiç kurumlar vergisi edemedik. Ancak enflasyon düzeltmesi yaparken geçmiş yıl karlarımızı sıfırlamıştık. Şimdi cari yıl karını nasıl kapatabilirim? Bu kar ne olacak?
 
Sayın @SMMM,

Sanırım "Geçmiş yıl Zararları" yerine geçmiş yıl karları yazdınız.

Enflasyon düzeltmesi sonrasi kayıtlarda geçmiş yıllar zarar ve karları ya kapatıldı ya da düzeltme sonrası tutarları değişti.

Beyannamelerde 2003 ve öncesi yıllara ait geçmiş yıl zararları düzeltilmiş değerleri ile değil mukayyet değerleri ile dikkate alınacaktır.

Yani düzeltilmemiş haliyle dikkate alınacaklardır.
 
Sayın M.Kemal
Evet yanlışlıkla geçmiş yıl karları yazmışım zararları olacak.
Benim asıl sormak istediğim şu an bilançomda gözüken cari yıl karını yani 2004 yılı karını nasıl kapatacağım........
 
Merhaba,

Bilançonuzda görünen 2004 yılı karının zaten enflasyon düzeltmesi sonrası ortaya çıkan kar olması gerek..

Geçmiş yıl karı, (vergi sonrası kar) ertesi yıl içerisinde dağıtılabilir. Ama önce 1. tertip yasal yedekler (limit dolmadıysa) ayrılır, daha sonra kalan kar varsa ve dağıtılacaksa, 2. tertip yasal yedekler ayrılır, kalan kısım stopajı da yapılarak ayrılır.

Kar dağıtılmayacaksa, 1. tertip yasal yedekler ayrıldıktan sonra, kalan kısım en geç 31.12 itibarıyla "542-Olağanüstü Yedekler" hesabına aktarılarak kapatılır. 570 hesap, KİT'ler dışında bilançoda yer almaz.
 
Sayın Kurdoğlu,

Müsadenizle hep tereddüt ettiğim bir konuyu sormak istiyorum.2004 yılı karımız ve 2003 yılındanda zararımız var.Öncelikle 1. ve 2. tertip yedek akçeleri ayırıp kar dağıtımı yapmadan bu zararımı kapatmalıyız?Diğer bir deyişle geçmiş yıllar zararlarını kapatmadan karşılık ayrılması ve hatta kar dağıtımı yapılması doğru olurmu?
 
Sayın Ekici,

Yedek akçeler, vergi yasaları uyarınca değil, TTK uyarınca ayrılmaktadır.

TTK 457. maddeye göre, kar, bilançoya göre belirlenir. Bu cümleden çıkan sonuç, karın belirlenmesinde önceki dönemin zararının etkili olmadığıdır.

Yedek akçe ise, yine TTK 466. md.hükmüne göre, safi karsan ayrılır. Bundan çıkan sonuç ise, yukarıdaki ile aynıdır. Yani yedek akçe ayrılırken, önceki dönem zararı göz önüne alınmaz.

Doğallıkla, bu söylediklerim 1. tertip yedek akçe için geçerlidir. Zira 2. tertip yedek akçe, ancak dağıtılan kardan ayrılır.

Sonuç olarak, önceki dönem zararının matrahtan mahsubu ayrı bir olaydır, ama yedek akçe ayrımında göz önüne alınması olası değildir.
 
Değerli Hocam,

Soruma cevap şekliniz özelliklede "Yedek akçeler, vergi yasaları uyarınca değil, TTK uyarınca ayrılmaktadır. ....... önceki dönem zararının matrahtan mahsubu ayrı bir olaydır...." izahatlarınız beni şaşırttı :oops: :( Sanırım konu başlığı bu "malumu ilan"açıklamaları yapmanıza neden oldu.

Neyse Sayın Veysi Seviğ'in bir yazısını buldum 19.09.2002 tarihinde Dünya gazetesinde yayınlanmış.İlgili bölümünü ve tamamı için kısayolunu aşağıya alıyorum.

Teşekkür ederim.

Kurum kazancından yasal düzenlenme gereği indirilmesi gereken en önemli unsur geçmiş yıl zararları, yani zarar edilen yılda elde edilen menfi kârdır. Kurumlar Vergisi Yasası'nın 14. maddesinde geçmiş yıllar zararlarının bir sonrası yıl giderleştirilmesi öngörülmüştür. Dolayısıyla oluşan kurum kazancından geçmiş yıl zararlarının indirilmesinde yasal nitelikte bir öncelik bulunmaktadır. Bundan sonra kalan kısım üzerinden kurumlar vergisi ve buna bağlı olarak fon hesaplanacak, hesaplanan bu miktar kurum kazancından indirildikten sonra birinci tertip yedek akçe hesaplanacaktır.

Birinci yedek akçenin yasal oranı yüzde 5'tir.

Kanımızca, Türk Ticaret Yasası'nda birinci tertip yedek akçenin ayrılmasında dikkate alınacak olan safi kâr kavramının tanımı yapılmış olmalıdır. Çünkü, safi kâr hem Türk Ticaret Yasası açısından ve hem de kurumun dağıtılabilir kârını ve ortaklarca elde edilmiş sayılan kısmın hesabında önem arz etmektedir.


http://www.turmob.org.tr/turmob/basin/19-09-2002(2).htm
 
Sayın M.Kemal,
İşte ram benim sormak istediğim de bu. Geçmiş yıl zararımı sıfırladım. Bilançomda gözükmüyor. Ancak beyannamemde gösterdim ve karım üzerinden hiç vergi ödemedim. Ancak şimdi kar aynen bilançomda duruyor. Geçmiş yıl zararım olmadığı için karımı mahsup edemiyorum.
 
Sayın SMMM,

Son durumda kayıtlarınızda geçmiş yıllar zararı ve kalan kardan ödenecek vergide kalmamışsa (safi kurum kazancına ulaşılmışsa) bu karın mahsubu değilde artık gerekli yasal ve varsa statü yedekleri ayrıldıktan sonra ortaklara dağıtılması ya da sermayeye ilavesi suretiyle yok edilmesi gerekmektedir.Ancak uygulamada kar dağıtımı veya sermayeye ilave edilmemekte 570 hesapta bekletilebilmektedir.

Geçmiş yıl karlarının 570 hesapta geçmiş yıllar zararlarının 580 hesapta süregelen bir biçimde bekletilmeside esasen muhasebe açısından çok şık bir durum değildir.
 
Sayın Ekici,

"Malumu ilan" :roll: sizi şaşırtmasın.. (Zaten tüm yazışmalarda bunu yapmıyor muyuz?)

Şaka bir yana, konunun özü o olduğu için yazmak durumunda kaldım. Sonuçta açık yazışma yapılıyor.

Veysi Bey'in yazısı da, dediğim konu ile ilgili.. Konunun Kurumlar Vergisi yönü ele alınmış. TTK yönüne değinilmemiş.
 
Sayın SMMM,

İlave olarak.Enf.Düz.hükümleri yıllardır tartışılmasına rağmen aceleye getirilmiş sadece vergi (matrahı) eksenli hazırlanarak (ki bu eksenede uyumsuzluğu epeyce fazladır) diğer mevzuat başta TTK ile uyumu hiç gözetilmemiştir.Muhasebe ilkeleri ve TDHP ile uyumu hele hele tebliğ ve sirkülerle yapılan eklemeler ise içler acısıdır.

Enf.Düzeltmesi Yeniden Değerlemeye benzemekle birlikte uygulaması ve ortaya çıkardığı düzeltme farkları oldukça farklıdır.Ticaret sicil memurlukları 502 hesaba aldığımız Sermaye Düzeltmesi Olumlu farklarının sermayeye ilavesinde DAF'nun sermayeye ilavesinde olduğu gibi YMM raporu istemektedirler.Ayrıca düzeltme sonrası oluşan karların TTK açısından ortaklara dağıtılıp dağıtılmayacağıda bir sorundur.Vergi mevzuatı açısından "o dönemin matrahına ilave edilecektir" denilerek sözümona çözüm bulunmuştur.İşletmelerin tasfiyesinde ne olacağı bulanıktır.

KKEG için yaptığımız harici veya Nazım hesaplarda takip işlemlerine benzer biçimde, düzeltilmiş 2003 ve öncesi zararları düzeltilmiş halleri ile bilançoda yer alırken (ya da 502 hesapla kapatılmış iken) 2004 ve takip eden dönemlerde düzeltilmemiş halleri ile matrahtan indirilebilmesi için yine haricen veya nazım hesaplarda takip edilmeleri gerekmektedir.Ancak 2004 ve takip eden dönemlere ait dönem zararları için malumunuz bu sorun yoktur.
 
Sayın Kurdoğlu,

Yapmayın, Sayın Veysi Seviğ'in yazısının başlığı "Birinci Tertip Yedek Akçe" ve yazıda üzerinde durulan tanım "TTK'na göre Safi Kazanç".

Sanırım tam yeri ve bizlerin en zayıf olduğumuz konular, bilançolarda alt alta;


570 1997 Karı...xxxx
570 1999 Karı...xxxx
570 2001 Karı...xxxx
570 2003 Karı...xxxx
580 1996 Zararı...xxxx
580 1998 Zararı...xxxx
580 2000 Zararı...xxxx
580 2002 Zararı...xxxx

Uzayıp gidiyordu.Enflasyon düzeltmesi ile tek hesapta toplandı veya 502 hesapla sıfırlandı bunlar.Bundan sonra bu görüntünün oluşmaması için ne yapmalıyız?
 
geçmiş yıl karları

Sayın Nusret Kurtoğlu
570 Nolu Hesap KİT ler dışında bilançoda yer almaz demiştiniz. Anlayamadım. Biraz Açıklarmısınız. (Biz Kar Dağıtımı Yapmadığımız Firmayı Direk 590 Cari Yıl Karını 570 Geçmiş Yıl Karlarına Atıyoruz.)
Cevabınız İçin Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Üst