fonradar

Geçmişe Ait Fatura ve İrsaliye Kesimi

eren

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
223
Biz bir inşaat firmasıyız ve yol yapıyoruz.Taşaronlarımızdan birisi adına devamlı çimento talebinde bulunuyoruz ve Yibitaş firması nakliye için başka bir aracı firma kullanıyor.Çimentoları bizim işçilerimiz teslim alıyor ve Yibitaşın mal irsaliyesi bizim adımıza düzenleniyor ve bize fatura ediliyor bizde bu fiyatı taşaronumuzun hakedişinden düşüyoruz.Çünkü çimentoyu bu taşaron firma kullanıyor.Diğer taşıma irsaliyesi ise taşaron firma adına kesiliyor ve biz hiç nakliye ile muhattap olmuyoruz.Taşaron firma kendisi ödüyor.Fakat iş bitti ve bizden hakedişi kalmadı bu taşaronun ve maalesefki çimentonun nakliye fiyatını bu nakliye firmasına ödememiş.Şimdiye kadar hep ödeniyordu ve nakliye firması ben nasıl olsa çimento irsaliyelerini size teslim ediyorum geçmişe dönük sizin firmanıza ait sevk irsaliyesi ve fatura keserim böylece taşaronunuzun bana olan borcunu sizden alırım diyor.Hem de avkat tuttm yasal olarak çimentolar nasıl olsa size geliyor bende taşaronuza kestiğim nakliye faturaları sizden alırım diyor.

1-Sizce bu nakliye firması elindeki bize ait olan çimento irsaliyesinden dolayı taşarona kestiği taşıma nakliye irsaliyesini bize yansıtabilir mi?
2-İşi bitip giden taşaronlarımız maalesef ki hep piyasaya borçlanıp gitmişler ve maüteahhit firma olarak hep bizim adımızı kllanmışlar şimdi bu taşaronların işçilik ödemeleri haricindeki dışarıya ola borçlarından bizim ne kadarlık bir sormluğmuz var ve ileride başımızın ağrımaması için neler yapmalıyız?
Herkese teşekkürle.
 
merhaba,

Anlamak istediğim bir nokta var. Çimento ftları size kesilirken aynı çimentolarla ilgili nakliye bedelini niye zamanında size kesmemiş. Bu sayede sizde hakedişlerden düşebilirdiniz. Sadece bir aylık mevzu olsa anlıyacağım. ama bahsettiğiniz süre sanırım uzun bir dönem olsa gerek.

geçmişe ait ft ve irsaliye keserse bu durum vergisel anlamda nakliye firmasını zarara sokacaktır. Ek beyanname vermesi gerekcek.
Bu durumu avukatına izah etmemiş mi? sizi ilgilendiren bir durum olmasa gerek. Taşerondan tahsil edemeyeceğini anlayınca size yükleniyor gibi. Birde taşerona daha önce kestiği nakliye ftlarını nasıl sizden alack. eğer aynı belgeleri yeniden düzenleyecekse taşerona zamanında kestiği ftları iptal etmesi gerekiyor. Bu durumda siz savunmanızı rahatca yapabilirsiniz. Ve hiç bir zaman "a" şahsına kesilen fatura için "b" sahşı sorumlu tutulamaz...
 
Üst