Gelecek Aylara Ait Gelirler Hs Hangi Durumlarda Kullanılır

Üyelik
26 Ocak 2006
Mesajlar
8
gelecek aylarda teslimedilmek üzere bayilerimizle anlaşma yaptık.Bu anlaşmalara dayanarak faturaları kestik.Fatura karşılığı tutarları uygun vadeli çekler ile tahsil ettik.Daha sonra mallar giderken irsaliye düzenleyerek malları kısmen teslim ettik.ancak malların tamamı teslim edilemedi.2006 yılına sarkan teslimatlar var.bu teslim edilemeyen malların tutarları 2005 gelirimidir? Yoksa bu tutar kadar kısım gelecek aylara ait gelirler hesabında takip edilebilirmi?Ayrıca bu mallar stoklarımızda yeterli değil.Üretildikçe teslim ediliyor.
BENİM İÇİN BU SORUNUN CEVABI ÇOK ACİL VE ÖNEMLİ.cevap verecek arkadaşlara şididen teşekkürler.
 
Merhaba,
Muhasebe tekniği açısından olması gereken, maliyetleri oluşturduğunuz 2006 yılı gelirlerine alınması gerekmektedir. Ama mali idarenin görüşü faturanın kesildiği tarihte gelir hesaplarına intikal ettirilmesi şeklindedir. Yargıya intikel eden bir olayda ise, Yargıtay kararında başlangıçta belirtmiş olduğum görüşüme paralel olarak, maliyetlerin gider hesaplarına intikal ettiği dönemde gelir hesaplarına intikali gerekir şeklinde görüş bildirmiştir.
 
Sayın Kahveci,
Bu tür peşin tahsilatlarda en uygun yol fatura düzenlememek tahsilatı avas olarak almaktır diye düşünyorum.Tabi bu bundan sonra yapılabilecek bir işelm ve siz fatura düzenlemişsiniz.

Sayın Başkan'a katılıyorum.İlave olarak benze bir sorum üzerine verilen cevapları incelemenizde yarar olduğunu düşünüyorum.
http://www.webtirix.org/abone/smmmo_forum/read.php?f=5&i=18323&t=18323
 
Sayın Başkan,
bir yargıtay kararından bahsetmişsiniz.Bu kararın bilgilerini lütfen yazarmısınız.Ayrıca 380 hs kullanılması durumunda herhangi bir incelemede bu yargıtay kararı bağlayıcımıdır.dava açılması durumunda bu karar dayanak kabul edilebilirmi?
 
Merhaba,
Sayın Kahveci ne yazıkki şimdi yaptığım aramada bahsettiğim yargı kararına ulaşamadım. Pazartesi günü işyerimde yazılı mevzuatlarıma bakar bulabilirsem bilgilendiririm.
Bir başkası hakkındaki yargı kararı, eğer içtihat haline gelmemişse sizin hakkınızda da uygulanacaktır diye bir kural yoktur.
 
Sayın Forumdaşlarım,

Kesilen fatura bedelini faturayı kestiğimiz için 380 Hesaba almamız gerektiğini düşünüyorum.

Fatura kesildiğinden dolayı KDV yi Aralık ayında beyan etmemiz gerekiyor. KDV beyanında ilave edilecek KDV satırında mı göstereceğiz?
 
Merhaba arkadaşlar
işletmenin yaptığı her faaliyetine karşılık gelen bir hesap kodu vardır.
gelecek aylara ait gelirler hesabı işletmenin esas faaliyetleri dışında, içinde bulunulan dönemde ortaya çıkan gelecek dönemlere ilişkin gelirler 380 kod nolu hesapta izlenir.
işletmenin esas faaliyetlerinde doğan mal ve hizmet satışları için alıcılardan teslimattan önce alınan kısa vadeli avanslar 340 nolu hesapta alınan sipariş avansları hesabında izlenir.bu avansların süresi 1 yılı aşması durumunda 440 nolu hesap kullanılması gerekmektedir.
sayın kahvecinin sorusunda anladığım kadarıyla teslim edilmesi gereken mallar için fatura düzenlenmiş fatura bedeli tahsil edilmiş ancak faturada gösterilen mal veya hizmet satışı ya yapılmamış yada eksik yapılmış malın teslimi veya hizmetin yapılmasından önce fatura verilmesi durumunda, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura düzenlenmesinde mal yada hizmet teslim edilmiş kabul edilmektedir.
sayın kahveci faturasını kesmekle faturasını muhasebeleştirmiş bu gelirini 2005 yılının kdv ve geçici vergi beyannamelerinde beyan etmesi gerekecektir. sonraki teslimatlarda fiyat farkı yoksa faturasız teslimat yapması gerekecektir.
 
Sn.Aktürk
vuk na göre teslim den önce fatura kesilebilir.
bu örnekte de fatura düzenlenmiş ve parası tahsil edilmiştir.
fatura düzenlenmemiş olsa sizin yorumunuz doğrudur.O zaman 340 hesaba peşin alınan para girilir ve mallar gittikçe malların bedeli 340 hesaptan 120 hesaba aktarılarak hesap kapatılabilir.Biz faturası kesilmiş ancak teslim edilmemiş mallar ile ilgili konuşuyoruz.
 
Merhabalar,

Aynı konu bir kaç gün önce Gaziantep Forumunda tartışılmıştı.

O yazışmaları aşağıya kopyalıyorum.

380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Mustafa Kemal EKİCİ (---.dynamic812159954.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 13:31

Bir müşterim Aralık ayında Resmi bir kuruma peşin Kal-Yak faturası kesmiş bu mal henüz alınmadı.Gerekçesi resmi kurumun ödeneğinin geri gitmemesi.Teslimat Ocak 2006 da yapılacak.

Bu faturayı 600 Yurtiçi Satışlara işlediğimiz zaman stok durumumuz ters bakiye veriyor.

Bu geliri 380 hesapta izleyip 2006 da 600 hesaba nakletmemizin bir sakıncası varmıdır?

Görüşerinizi bekliyorum.

Saygılarımla.
Mustafa Kemal EKİCİ-SMMM


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Nusret KURDOĞLU (---.dynamic85100184109.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 14:09

Sayın Ekinci,

Malı teslim etmediğinize göre, 380 doğru hesap..

Saygılarımla
SMMM Nusret KURDOĞLU


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Soner Tecim (217.131.194.---)
Tarih: 01-23-06 14:16

Merhaba,

Sayın Mustafa Kemal bey ve Nusret hocama cevap vermek bana düşmez ama sanki dönemsellik kavramı gereği 380 değilde 480 hesap olmazmı demek geldi içimden. Yazımı mazur görün, sadece hatırlatmaydı.

Saygılarımı sunarım,
Soner Tecim


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Nusret KURDOĞLU (---.dynamic85100184109.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 14:18

Sayın Tecim,

Teslimi 2007 de yapacak olursanız, 480 doğru olur. Ama bir yıl içinde yapacaksanız, o zaman 380 hesap olacaktır.

Saygılarımla
SMMM Nusret KURDOĞLU


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Soner Tecim (217.131.194.---)
Tarih: 01-23-06 14:23

Sayın Nusret hocam,

Mustafa bey'in müşterisi faturayı Aralık ayında kesmiş (sanırım 2005 Aralık) ve fatura kesilmesi ile mal teslimi arasında 1 yıl geçmiş olmuyormu. Ben Sayın Ekici Aralık ayında fatura kesildi dediği için 480 demiştim.

Saygılarımı sunarım,
Soner Tecim


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Mustafa Kemal EKİCİ (---.dynamic812159954.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 14:50

Sayın Kurdoğlu,

Teşekkür ederim şimdi rahatladım.

Sayın Tecim, 380 - 480 ayrımı benimde kafamı karıştırmıştı 380 hesabın adında geçen Gelecek aylar yıl atlanmasına engel değil.
Sayın Kurdoğlu daha iyi anlatacaktır bunu ama ben anladığımı aktarmaya çalışayım.Kesin tahahkkuku 1 yılın altında bir zamanda gerçekleşecek olan Peşin Tahsil edilen gelirler 380 hesaba alınıyor, 1 yılı aşanlar 480 hesaba burada 1 yıl işlem tarihinden itibaren ve yıl (dönem) sonlarında kesin tahakkuk tarihleri 1 yılın altına düşenler 480 hesaptan 380 hesaba aktarılıyor.

Saygılarımla.
Mustafa Kemal EKİCİ-SMMM


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Gürbüz AÇIKBAŞ (85.102.228.---)
Tarih: 01-23-06 15:14

Sayın Ekici,

Kafanızı karıştırmış olmayayım, ama, aşağıdaki metindeki durumu görede
bir değerlendirme yapabilirmisiniz?

Saygılar,


"http://malihaber.com/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=44600"
Adresinde,

“Ticari Mallar (153)” başlıklı yazının bir bölümü aşağıdadır.

“Dönem Sonu Envanteri :

Hesapların borç bakiyeleri, o tarihte mevcut bulunan stokun maliyet bedellerini göstermektedir. Yıl içinde yapılan ara iç denetimler ve yıl sonunda yapılan envanterlerde muhasebe kayıtları ile fiili mevcutlar arasında fark olduğu takdirde, sayım fazla ve noksanlarının sebepleri araştırılır ve sebebi bulunduğu takdirde, gerekli kayıtlar yapılır.

Bulunamadığı takdirde 197 no.lu Sayım ve Tesellüm Noksanları hesabına borç kaydedilir.

Sayım fazlası hesabı da aynı işleme tabi tutularak 398 no.lu Sayım ve Tesellüm Fazlaları hesabına alacak kaydedilir.

Satıldığı halde henüz teslim edilmemiş stoklardan mülkiyeti alıcıya geçmiş olanlar, dönem sonu stokları içinde gösterilmemelidir. Ancak, fiilen işletme ambarlarında mevcut olduklarından bunların Nazım Hesaplarda gösterilmesi gerekir.”


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: KAMURAN ŞAKİR (---.borusantelekom.com)
Tarih: 01-23-06 15:14

Sayın Ekici;

Bence 600 hesapta izlemeniz gerekir. Çünkü eksik hasılat bildirmiş oluyorsunuz. bu da vergisel açıdan size avantaj sağlıyor. Ayrıca ilgili satış tutarını stoklardan düşmenizde hiçbir sakınca olmadığını düşünüyorum. Stok sayımında üzerine durumu izah eden fatura fotokopisi koyabilirsiniz.


Saygılarımla;
Kamuran ŞAKİR - SMMM


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: YUNUS BİLGEN (85.107.29.---)
Tarih: 01-23-06 15:14

Sn. EKİCİ

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla, herhangi bir mal ve hizmet teslimi yapılmadan tanzim edilmiş fatura sözkonusu. İşin doğrusu yapılan tahsilata karşılık fatura yerine alınan iş avansı veya sipariş avansı mahiyetinde tahsilat makbuzu düzenlenmeli idi diye düşünüyorum. Söz konusu olan fatura olunca Aralık ayı KDV beyannamesi işin içine giriyor, son dönem geçici vergi giriyor yıllık gelir vergisi giriyor iş uzuyor. Doğrusu tenkide açık bir durum. Stokları yeterli hale getirmenin yoluna bakmak lazım diyeceğim değilse olmayan bir malı satmış olma durumu söz konusu.

Saygılarımla
SMMM Yunus BİLGEN


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Ersin Dönmez (---.dial-in.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 19:19

Tebrikler Yunus Bilgen.
BEYLER BU RESMEN NAYLOM FATURADIR. Yada Yunus beyin dediği gibi olmalıdır. Ya yunus beyin dediği gibi yaparsınız ki bunada idare razı olmaz niye çünkü idarenin kayıtlarında bu mal alınmış gözüküyor.
Yani NAYLON FATURA

Hadi herkes bu hataya düştüde Sevgili üstadım KURDOĞLU siz nasıl bu hataya düştünüz doğrusu hayretler içinde kaldım. olurmu üstadım bu resmen naylon faturadır.

Ersin/d
Saygılarımla


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Gürbüz AÇIKBAŞ (---.dial-in.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 19:32

Sayın Dönmez,

Yanılıyorsun,

Bazı hallerde, kişi veya kuruluşlar alacakları yakıtı, satın alıyorlar,
ama, koyabilecekleri yerleri müsait olmadığından dolayı,
artık sahibi oldukları bu malları, satıcı firmadan peyder pey teslim aldıkları
olabiliyor.

Saygıyla,


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Nusret KURDOĞLU (---.dynamic85100152154.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 19:53

Sayın Ekici,

Şimdi biraz rahatladım. Konu üzerinde daha rahat söyleşebiliriz.

Aslında bu olay, daha önce ya TÜRMOB forumunda, ya da bu forumda söyleşi konusu olmuştu.

Konunun 2 yolu var. İlki 380 kullanımı.. Bana göre, tek bir olay dışında hiç bir sakıncası yok. O da, inceleme elemanına dert anlatılamaması ve konunun yargıya gitmesi..

2. yolu, Giderler Tahakkuku.. Bu yol seçildiğinde, kesilen fatura gelir olarak kaydedilir. Satışın maliyeti de aynı dönemde oluşturulur. Ama bu maliyet oluşumunda iki olasılık vardır.

Mal elinizdedir, yani alımı yapılmış, maliyeti belirlenmiştir. Bu durumda, satışların maliyetine stoktan aktarmayı yaparsınız, sattığınız ama teslim etmediğiniz malı stoktan düşersiniz. Deponuzda duran bu mal sizin değil, müşterinindir. Teslimatı yaparken irsaliyeye daha önce kesilen faturayı kaydedersiniz.

İkinci olasılık, malı sizin de henüz almamış olmanızdır. (Bu benim başıma 1995 yılında gelmişti.) Almadığınız bu malı, 373 Maliyet Giderleri Karşılığı hesabının alacağına karşılık, Satılan Ticari mal Maliyetine borç verir, gelire karşılık maliyeti oluşturursunuz.

373 hesap, bilançonuzda devreder.

Ertesi yıl mal geldiğinde, stok yerine doğrudan 373 hesaba giriş yaparsınız. Bu hesap kapanır. Fark varsa, lehte ya da aleyhte oluşuna göre, 671 ya da 681 hesaplara alırsınız, işlem tamamlanır.

Dediğim gibi, ben bu yöntemi 1995 yılında zorunlu olarak (yine devlet dairesi alımı) uyguladım. İşin ilginci, 3 yıl sonra da incelemeden geçtim. Sonuç gayet iyi idi.

Saygılarımla
SMMM Nusret KURDOĞLU


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Ahmet Şahin (---.dynamic85100248139.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 19:53

Sayın Ekici;
Konuya ilişkin Denet YMM'den Mehmet Maç'ın görüşlerini buraya aktarıyorum.
Biraz uzun ama;

Mehmet MAÇ
DENET YMM A.Ş.
[email protected]

MAL TESLİM EDİLMEDEN VEYA HİZMET TAMAMLANMADAN ÖNCE
FATURA KESİLEBİLİR Mİ ?

1. GENEL AÇIKLAMA :
Normal olarak fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgeler, mal teslim edildikten veya hizmet tamamlandıktan sonra düzenlenir.
Ancak alınan avans karşılığında müşterinin isteği üzerine avans makbuzu değil, fatura verilmesi, yine müşterinin talebi doğrultusunda gelecekte teslim edilecek mal veya yapılacak hizmet için fatura düzenlenmesi gibi hallerle karşılaşılmakta, hatta bazı kamu idarelerinin, bütçe ödeneklerini iptale uğratmamak için erken faturalama talebinde bulundukları görülebilmektedir. Satıcının devrolan KDV si, alıcının da ödenecek KDV si çıkan hallerde erken faturalama bir vergi planlaması aracı olarak kullanılmaktadır.
Aşağıdaki bölümlerde fatura ve benzeri belgelerin ve erken (mal tesliminden veya hizmetin bitmesinden önce) düzenlenmesine ilişkin yasal durum ve görüşlerimiz açıklanmıştır.
2. VERGİ USUL KANUNU BAKIMINDAN DURUM :
Vergi Usul Kanunu’nda malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura kesilemeyeceğine dair bir hüküm yoktur.
Vergi Usul Kanunu’nun 229 uncu maddesinde faturanın tarifi şu şekilde yapılmıştır :
“Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”
Bu tarif fatura kesiminin, malın tesliminden veya hizmetin ifasından sonra yapılacak bir işlem olduğunu ortaya koymaktadır. Fatura alıcının satıcıya ödeme mükellefiyetini ve içeriğindeki mal veya hizmetin alıcıya intikalini ifade ettiğine göre işlemden sonra düzenlenmesi doğaldır.
Vergi Usul Kanununun 231/5 inci maddesinde “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenlenir.” hükmü, 232 nci maddesinde ise satıcıların, “sattıkları emtia” veya “yaptıkları işler” için fatura verecekleri hükmü mevcut olup, bu hükümler de fatura kesiminin malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından sonra olacağını göstermektedir.
Ancak aşağıda açıkladığımız KDV Kanunu’nun 10/b maddesi hükmü, malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce de fatura kesilebilmesine dayanak teşkil etmektedir. Bu nedenle erken fatura kesme işleminin mümkün olduğunu, bunun bir suç veya mali yasalara muhalefet sayılamayacağını düşünüyoruz.
3. KDV UYGULAMASI BAKIMINDAN DURUM :
KDV nin doğuşuna sebebiyet veren olay esas itibariyle KDV ye tabi malın teslim edilmesi veya KDV ye tabi hizmetin tamamlanmasıdır. (KDV Kanunu’nun 10/a maddesi)
Ancak KDV Kanunu’nun 10/b maddesinde;
“Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi”
KDV doğuran olaylardan biri olarak zikredilmektedir.
BU HÜKÜM, FATURA VEYA BENZERİ BELGELERİN MALIN TESLİMİNDEN VEYA HİZMETİN İFASINDAN ÖNCE DE DÜZENLENEBİLECEĞİ ANLAMINA GELMEKTEDİR.
Söz konusu hüküm yukarıda belirtilen Vergi Usul Kanunu hükümleri ve faturanın hukuki niteliği ile çelişmekte ise de, mevcudiyeti gözardı edilemeyecek bir hükümdür. Kaldı ki birbiri ile çelişen iki hükümden daha sonra yürürlüğe girmiş olan hükmün öncelik taşıdığı şeklindeki hukuk kaidesini de dikkate alarak bu hükmün, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura kesilebilmesini mümkün kıldığı sonucunu çıkarmak gerekir.
Değerli vergi hukukçusu Yılmaz ÖZBALCI, malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura kesilebileceğini esastan reddetmekte, hatta böyle bir işlemin naylon fatura düzenlenmesi anlamına geleceğini ifade etmektedir. (III/A-37 sayılı Oluş Sirküleri) KDV Kanununun yukarıdaki 10/b maddesi karşısında bu görüşe katılamıyoruz.
4. MALIN TESLİMİNDEN VEYA HİZMETİN TAMAMLANMASINDAN ÖNCE DÜZENLENMİŞ OLAN FATURANIN NİTELİĞİ VE SONUÇLARI :
4.1. Hukuki Açıdan :
Fatura, hukuki sonuçları olan önemli bir belgedir. Ancak Yargıtay kararlarında da belirtildiği gibi, salt faturanın bildirilmesi alacak hakkı doğurmaz. Faturayı düzenleyen tacir aradaki ilişkiyi ve malın teslimini de kanıtlamalıdır (Yargıtay 11. HD, 03.04.1978 tarih, E:1978/1788, K:1978/1687).
Fatura düzenlenmiş ve muhatabı bu faturayı tebellüğ ederek sekiz günlük süre içerisinde itiraz etmemişse (TTK. md. 23/2), faturanın mutad münderecatını yani satılan malın cinsi veya yapılan işin adedi, türü, bedeli gibi hususları kabul etmiş sayılır.
Hukuki açıdan fatura kesilmiş olmasına rağmen, gerçekte mal teslimi yapılmamış veya hizmet tamamlanmamış ise faturanın delil olabilme niteliğinden yararlanabilmek mümkün olmadığı gibi, alıcının KDV hariç, fatura bedeli kadar borçlandığını söylemek de mümkün değildir. Zira sadece faturanın tebliğ edilmesi ve tebliğden itibaren sekiz gün içinde itiraz edilmemesi, sözleşmesel ilişkinin varlığının kanıtı olmadığı gibi, malın teslimi veya hizmetin görüldüğünün de kanıtı değildir. Bu nedenle sözleşmesel ilişkinin inkarı halinde faturayı düzenleyen kimsenin bu ilişkinin varlığını ve malın teslimi veya hizmetin tamamlandığını kanıtlaması gerekmektedir.
Erken kesilmiş fatura muhatabının dikkatli ve tedbirli olması gerekir. Her ne kadar Yargıtay kararlarında, faturada yazılı malların teslim edildiğini ispat yükü satıcıdadır (faturayı düzenleyendedir) denilse de (Yargıtay 11. HD, 16.03.1998 tarih, E:1998/199, K:1998/1772 sayılı kararı), sözleşme ilişkisinin sabit olduğu durumlarda faturanın kendisine tebliğ edildiğini kabul eden muhatap, faturaya süresinde itiraz etmezse veya mal bedelinin ödediğini ispat edemezse mal bedelinden sorumlu olacaktır (Yargıtay 11. HD., 06.02.1998 tarih, E:1997/10728, K:1998/509).
Faturanın normal olarak mal tesliminden veya hizmet intikalinden sonra düzenlenmesi ve gönderilmesi gerekmektedir. Malın tesliminden veya hizmetten önce düzenlenmesi halinde, yukarıda da açıklandığı üzere, karmaşık hukuki sonuçlara neden olmaktadır.
Erken kesilmiş faturadaki KDV fatura kesimine bağlı olarak doğduğuna göre, böyle bir faturayı kabul eden alıcı fatura üzerindeki KDV nin mevcudiyetini reddedemez. En azından KDV tutarı kadar satıcıya borçlanmış olur. Fakat henüz malı teslim almadığı veya hizmet tamamlanmadığı için, mal veya hizmet bedeline ilişkin borcunun bulunmadığını ileri sürebilir veya borcunu kabul edip, fatura içeriği malın teslimini veya hizmetin yapılmasını talep hakkına sahip olabilir. Ancak alıcı faturayı kabul etmez ise, KDV tutarı kadar dahi borçlandığı ileri sürülemez.
Satıcı ise, faturanın alıcı tarafından kabul edilmesi koşuluyla sadece erken kestiği faturanın KDV si kadar alacaklanır. Mal veya hizmet bedelini talep hakkı ise ilgili malı teslimine veya hizmeti yapmasına bağlıdır.
4.2. KDV Açısından :
Erken kesilmiş faturalara ve benzeri belgelere ilişkin KDV nin durumu çok nettir. KDV Kanunu’nun 10/b maddesi uyarınca faturanın kesildiği ay itibariyle KDV doğmuştur. Satıcı bu KDV yi söz konusu aya ilişkin KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak göstermek zorundadır. Buna mukabil alıcı KDV nin doğmuş ve belgeye bağlanmış olması nedeniyle, söz konusu belgeyi resmi defterine (yevmiye defterine) yazarak, deftere yazdığı ay itibariyle (takvim yılı aşılmamak koşuluyla) KDV indirim hakkını kullanabilir.
Fatura kesimi ile birlikte KDV doğduğu için, faturanın kabulüne bağlı olarak KDV tutarı, satıcı açısından alacak, alıcı bakımından ise borç niteliği taşır.
4.3. Hasılat ve Gider Açısından :
Bizim anlayışımıza göre hasılata vücut veren ana unsur malın satış amaçlı olarak teslim edilmesi veya hizmetin yine satış amaçlı olarak tamamlanmasıdır. Fatura erken kesilse de, fatura kesiminde gecikilmiş de olsa hasılatın ait olduğu dönem malın teslim edildiği veya hizmetin tamamlandığı dönemdir.
Bu nedenle erken fatura kesilmesi, satıcı açısından hasılat kaydedilmesini gerektirmeyeceği gibi alıcıya da gider yazma veya maliyet oluşturma hakkı vermez.
Erken kesilmiş olan faturanın satıcı tarafından kayda alınması bizim anlayışımıza göre şöyle olmalıdır :
120 ALICILAR 118

380
GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
100
391 HESAPLANAN KDV 18
Mal teslimatı gerçekleştiğinde satıcı 380 no.lu hesaba karşılık 600 no.lu hesaba alacak vermek suretiyle hasılat kaydını yapacaktır.
Şayet erken kesilen fatura alıcı açısından doğrudan gider yazılabilecek ise, alıcının yapacağı yevmiye kaydı şöyle olacaktır :
180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER 100
191 İNDİRİLECEK KDV 18

320 SATICILAR 118
Erken kesilen fatura alıcı açısından maliyet unsuru oluşturacaksa, tek düzen hesap planında böyle bir işlem için açılmış geçici hesap olmadığından 182-189 no.lu hesaplardan biri,”TESLİM ALINACAK MAL VEYA HİZMETLER” adı ile açılarak borç kaydı geçici olarak bu hesaba yapılabilir. Mal teslim alındıktan veya hizmet tamamlandıktan sonra KDV hariç bedel ilgili maliyet hesabına aktarılır.
Erken kesilmiş faturanın taraflar arasında borç-alacak ilişkisi yaratmayacağı yolunda mutabakat varsa, bu faturanın kayda alınmasında 120 veya 320 no.lu hesaplar yerine kullanılabilecek hazır bir hesap, tek düzen hesap planında yoktur. Hesap planının uygun düşecek boş hesap numaralarından biri açılarak bu hesaba kayıt yapılabilir.
Bizim görüşlerimiz böyle olmakla beraber, fatura erken kesilmiş de olsa hasılat kaydına konu edilmesi gerektiği yönünde Maliye İdaresi görüşüne rastlanmıştır.
İstanbul Defterdarlığı’nca verilen 02.04.2004 tarih ve 4186 sayılı Muktezanın son paragrafında şöyle denilmiştir :
“………………. ticarî kazancın tespitinde tahakkuk esası cari olduğundan ve elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları ifade ettiğinden, 2002 takvim yılında fatura edilerek teknik sorunlar nedeniyle 2003 yılında müşterinize teslimatı yapılan mala ait bedelin tahakkuk tarihi (fatura düzenleme tarihi) itibariyle 2002 takvim yılı kazancınızın tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.”
Bu Muktezadaki görüşe katılamıyoruz. Çünkü fatura kesimi, karşı tarafın kabulü şartıyla tahakkuk işleminin önemli bir parçası olmakla beraber tek başına tahakkuku sağlamaz. Tahakkuktan söz edebilmek için, faturada yazılı malın teslim edilmiş veya hizmetin tamamlanmış olması da gerekir. Kaldı ki, fatura kesilmekle beraber bu faturanın konusunu teşkil eden mal veya hizmet, henüz oluşmamış, dolayısıyla ileride verilecek mal veya hizmet maliyeti de teşekkül etmemiş olabilir. Maliyetin sıfır veya eksik olduğu bir durumda hasılatın bu eksik maliyet düşülerek vergilemeye tabi tutulması, kazanç üzerinden alınan vergilere ilişkin genel prensiplere aykırıdır.
4.4. Sevk İrsaliyesi Açısından :
Bilindiği üzere sevk irsaliyesi taşınma esnasında mala eşlik eden ve malın cinsini, miktarını, göndericiyi, teslimatın yapılacağı kişiyi, yeri ve taşıma nedenini belirten belgedir.
Vergi Usul Kanununun 230/5 inci maddesine göre, faturada bulunması gereken unsurlardan biri olarak, malın teslim tarihinin ve irsaliye numarasının faturaya yazılması gerekmektedir.
Faturanın malın tesliminden önce düzenlenmesi halinde, bu faturada malın teslim tarihinin yer alması mümkün olmadığı gibi, henüz taşıma yapılmadığı dolayısıyla irsaliye düzenlenmediği için irsaliye numarasının gösterilmesi de mümkün değildir.
Bu durumda erken kesilmiş mal faturalarında “Bu faturada gösterilen mal daha sonra teslim edileceğinden teslim tarihi ve irsaliye numarası henüz belli değildir.” şeklinde bir ibareye yer verilmesinin isabetli olacağını düşünüyoruz. Ancak teslim tarihi ve irsaliye numarası, faturada bulunması gerekli bilgiler arasında olduğundan, daha sonra malın irsaliyesi düzenlenip teslimat gerçekleştiğinde teslim tarihinin ve irsaliye numarasının, alıcı ve satıcı tarafından, daha önce kesilmiş olan faturaya yazılması gerekir.
4.5.Yatırım İndirimi Açısından :
Gelir Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi kapsamındaki yatırım harcamaları % 40 oranında yatırım indirimine konu edilebilmektedir.
Ancak iç alımlar itibariyle yatırım harcamasından söz edebilmek için faturanın tek başına yeterli olmadığı faturanın yanı sıra fatura içeriği malın teslim alınmış olması veya hizmetin tamamlanmış olması gerektiği anlaşılmaktadır.
Buna göre, erken kesilmiş faturalar tek başına yatırım indiriminin dayanağını teşkil edemez. Yatırım indirimi hakkından söz edebilmek için malın teslimi veya hizmetin bitmesi, faturanın da kesilmiş olması gerekir.

----------------------

Faydalı olması dileğiyle....

Bugün verimli mi geçti verimsiz mi?


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Ahmet Şahin (---.dynamic85100248139.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 19:59

Yevmiye kaydı aktarımda bozuk çıkmış.
4.3 bölümndeki kayıt;
-----------//-----------------
120.............118
...........380.............100
...........391...............18
----------//------------------
Alıcı kaydı;
-----------//-----------------
180.............100
191...............18
................320.........118
----------//------------------


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Gürbüz AÇIKBAŞ (---.dial-in.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 21:30

Sayın Kurdoğlu,

Son açıklamanızla, konu aydınlığa kavuşmıştur.
Sn. Ekici'nin mükellefinin durumu, yazınızın tırnak içine aldığım;

"Bu yol seçildiğinde, kesilen fatura gelir olarak kaydedilir. Satışın maliyeti de aynı dönemde oluşturulur. Ama bu maliyet oluşumunda iki olasılık vardır.
Mal elinizdedir, yani alımı yapılmış, maliyeti belirlenmiştir. Bu durumda, satışların maliyetine stoktan aktarmayı yaparsınız, sattığınız ama teslim etmediğiniz malı stoktan düşersiniz. Deponuzda duran bu mal sizin değil, müşterinindir. Teslimatı yaparken irsaliyeye daha önce kesilen faturayı kaydedersiniz."

kısmına girmektedir.

Satılan mal, işletmede artık "emanet mallar" gibi durmaktadır,
vakit saat geldiğinde müteri gelip, alacaktır.

Satış 2005 de 600 ve 391 gibi işlenecek, maliyeti stoklardan düşülmüş olmakla satılan mal maliyetinde yerini alacaktır. Ve, bu mal 31/12/2005 tarihli envantere eklenmeyecektir.

Bu emanet mal, artık Nazım olarak takip edilebilir.

Saygılar,


Bu Mesajı Cevapla


Re: 380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER
Yazan Kişi: Mustafa Kemal EKİCİ (---.dynamic812159954.ttnet.net.tr)
Tarih: 01-23-06 22:16

Sayın Kurdoğlu,

Evet ortada satılan malın birde kar'ı var hernekadar Üstad Mehmet Maç'ın görüşleride 380 hesabın kullanılması yönünde olsada oda bu tür durumlarda hukuki sorunlar yaşanabileceğini belirtmiş.

En uygun yol şimdi 373 hesabı kullanmak olabilir.

Sayın Açıkbaş, mal henüz alınmadı sıkıntı buradan doğuyor.

Bende alınmayan bir malın faturasının kesilmesini doğru bulmuyorum.Ancak karşınızdaki Resmi bir kurum ve mesele şu bu kurum ödeneğim geri gitmesin diye gerekli yasal yollardan ihalesini yapmış, ancak aldığı Kalorifer Yakıtını koyacağı deposu yok yani teslimin 2006 yılında yapılmasını istiyor.Bu mal Petrol Ofisinden alınıyor.Tabi benim müşterim oradan alıyor, ama dertleşirlken anlatıyor piyasada atık yağları karıştıranlar her türlü belge sahtekarlığı yapanlarmı arasınız.Müşteriminde daha teslim etmeyeceği malı alıp tankerde bekletmesi bir külfet idare ne zaman istedi getirip dökecek durumda.

Kladıki 12/2005 dönemi müşterimin yüklüce KDV ödemeside var ve bir kısmıda bu peşin kesilen faturadan kaynaklanıyor.Yani KDV açısından sorun yok.Beyan ettik ödeyeceğiz.Sorun henüz alınmamış yani maliyeti oluşmamış satışın hasılatmı-gelecek aylara ait gelir olarakmı kaydedileceği.

Sayın Dönmez,
İçiniz rahat olsun, Fatura naylon değil tam aksine piyasada yapıldığı gibi bu açığı müşterimin naylon fatura ile kapatmasına kesin bir biçimde karşı durmamın sonucu bu sorun yaşanıyor.Tabi bu tür naylon faturalar güya düzenleyen firma tarafından beyan ediliyor ama ben kabul etmiyorum.Fakat az kaldı bana ne demek üzereyim.Tabi banane dediğim anda artık muhasebesini kim tutar beyannamelerini kim düzenler oda onun sorunu.

Akaryakıt piyasası öyle berbatlaştıki bunu akaryakıt işi yapan müşteriye sahip her meslektaş bilir.

Aynı müşterim bir firmaya araçlarını tamir ettirmiş o firma bir başka firmaların faturasını göndermiş hemde kat kat fazlası ile geri çevirdim, bu civarda herkese kesmişler biz herkes değiliz dedim müşterime bir iki yıl sonra kokusunun çıkacağını güzelce anlattım oda anladı.Hemde yüksek KDV'sinin çıktığı bu dönemde.

İki akaryakıt firmam var her ikiside kuruldu kurulalı ödemediği kadar KDV ödediler busene.Fakat her ikiside geçen yıl incelemeden 180 YTL civarında bir Usulsüzlük cezası ile çıktılar.Bu firma yıl ortasında geldi, perişan bir halde önce ben inceledim ve ek beyannameler verdirdim Pişmanlıkla hatırı sayılır tutarda KDV ödedi,sonra incelemeye girdi ve 180 YTL civarında bir ceza ödedi.Evveliyatı ise çok ciddi cezalarla dolu zaten o nedenle geldiler fakat çıpa daraldı, böyle giderse doğru yoldan ödedikleri eğri yoldan ödediklerini aşacak benimlede yolları ayrılacak ve bunu büyük ihtimalle ben yapacağım.

Şişirme fatura ayıklamak "herkes böyle sen niye kabul etmiyorsun" demeleri artık biraz fazlaca yoruyor beni.

Ve dahası haklılar.Bir örnekle kapatayım bu sene birçok ihaleyi alamadılar çünkü yapılan kırımlar %8'in üzerinde ve bu oaranın üzerine çıkamamlarının sebebi benim yüzümden ödedikleri yüksek KDV'ler.

Ne yapalım sağlık olsun Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.

Saygılarımla.
Mustafa Kemal EKİCİ-SMMM
 
SN. kahveci
bir soru sordunuz elimizden geldiğince yorumlamaya çalışıyoruz sn. kurdoğlunun değerli katkılarından dolayı da teşekkür ediyorum
sn kahveci sorunuzu ilk önce okurken bazı detaylar gözümden kaçmıştı faturayı kestiğinizi farketmedim
eğer fatura kesilmiş ise faturayı beyan etmek zorundasınız ve bunun yasal bir engeli de bulunmuyor ve bu tür durumlar pratikte sıkça karşılaşılan olaylardan biridir.
üstadlar ne der bilmiyorum ama bu durumda gelecek aylara ait gelir olmaz sadece makbuz karşılığı bir ödeme almamış olsaydınız gelir kayıt ederdiniz fatura karşılığında bir cari hesap borçlandırmışsın ve o cari hesaptan banka havalesi ya da dekontla tahsilat yapmışsınız. fatura bedeli ve kdv beyan edilecek daha sonra sevk irsaliyesinde şu tarihte fatura edilmiştir şeklinde bir not düşmelisin.
sn. kahveci geçen gün bir arkadaş bir başlık açmış forum=muhasebe okulu, kimsenin burda maddi bir beklentisi yok herkes bir katkıda bulunmaya çalışıyor yorumumu bitirmeme fırsat verseydin tam olarak ne demek istediğimi anlayacaktın konuşulanları anlamayacak kadar da kıt değilim.
üslubumdan dolayı değerli meslektaşlarımdan ve üstadlatımdan özür diliyorum.
 
Üst