Gelecek Aylara Ait Gelirlerin KDV’si

atellia

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ara 2010
Mesajlar
270
Konum
antalya
Tahakkuk esasının gereği olarak gelecek aylara ait gelirlerin kdv’si faturanın kesildiği ayın beyannamesinde beyan edilmesi gerekir. Bu tutarın beyannamenin ilave edilecek Kdv satırında, bu aya düşen kdv kısmının ise matrah bölümünde gösterilmesi doğru mudur ?
 
Sayın atellia,
Gelecek aylara ait gelirler hs. Parasını aldığınız Gelecek ayda ise mal veya hizmet teslimini gerçekleştireceğiniz giderler anlamını taşımaktadır.
Örneğin Spor salonu üyelik işletiyorsunuz. 1 Yıllık üyelik bedelini Kdv Dahil 1200 TL yi peşin olarak aldınız. Bu tutarın muhasebe kaydını
------------
100(b) 1.200 TL.
380(a) 1.200 TL.
------------

şekilde yapacaksınız. Kayıttanda anlaşılacağı gibi Kişinin üyelik süresini 380 Hesap altında takip edeceksiniz.

Fatura kesim işleminde ise ilgili mal veya hizmetin tamamını teslim etmediğinizden dolayı, Teslim ettiğiniz süre kadarına fatura kesmeniz gerekmektedir. Fatura eksimdeki işlem ise, İlk ay üyelik ücreti taahkuk ettiğinde

--------
380(b)100
600(a)84,75
391(a)15,25
---------

olarak taahkuk etmesi gerekmektedir.


Uzun lafın kısası, Gelecek aylarda teslim edilecek mal ve hizmet faturasını peşin olarak keserseniz 380 Hesabı kullanamazsınız. o Anında teslim sayılır ve 600 Hesaba almanız gerekmektedir. Kdv sini ise matrah satırında göstermeniz gerekmektedir.
olacaktır.
 
sayın ugurcadir, verdiğiniz örneğe göre 181 hesabı kullanmanız daha doğru olmaz mı?

Edit // örnek doğru :)

iyi akşamlar.
 
Son düzenleme:
Yapmassak ne olur ?

Yılık aidat bedel tutarını gelecek aylara ait gelir demeden direk 600 e atarsak ne olur ? direk gelir hesabına atmanın bi sakıncası var mı dönemsellik ve vergi açısından ?
 
Sayın merihs12,

Eğer Ödemesini peşin aldıysanız alınan avanstır, Ama gelecekte teslim olacak(taahkuk edecek) Bir gelirin faturasını erken kesmek doğru olmaz. Kestiysenizde 600 e almanız gerekiyor.
 
Üst