Gelir Vergisi Hakkında Sorularım Var.

Merhabalar arkadaşlar, gamesatış ve itemsatışta 2023'ten beri oyun hesap satışı yapıyordum. İtemsatışta toplam 33 satışım var ve sitede 3800 TL kazancım olduğu gözüküyor. Komisyondan bana kalan 3600 TL'dir. Benim düzenli satışım ve gelirim yok; bu parayı 1 seneye böldüğümüzde günde 10 TL'ye denk geliyor. Kazancım düzenli ve yüksek olmadığı için gelir vergisi ödemem aklıma hiç gelmemişti. O zamanlar 17 yaşındaydım, olayları tam bilmiyordum. Şahıs şirketi açmak için yaşım yetmiyordu bir de. Bu aralar aklıma takılıyor; eğer ödemem gerekiyorsa nasıl bir yol izlemem gerekir? 1-2 aydır korkudan siteye girmiyorum, artık satış yapmayacağım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Gamesatışta ise 1 senede toplam 145 satışım var. Kazancım maksimum 5-10k arasıdır. Benim hesabıma düşen toplam para 40k falan olabilir; fakat bu paranın %95'ini siteye geri yüklüyordum. O yüzden yüksek görünmesi yanlış anlaşılmaya müsait olabilir mi sizce? Örnek olarak, ben kendi hesabımı 100 TL'ye satıyorum, bana kalan para komisyonlardan 90 TL olarak kalıyor. Siteye tekrardan 90 TL yüklüyorum, gidip başka hesap alıp onu 110 TL'ye satıyordum. Buradan kazancım 20 TL mesela. Umarım yardımcı olursunuz, ileride başımın yanmasını istemiyorum. Eğer ödemem gereken vergiler varsa, ödemek isterim. Bazı arkadaşlar neden hesap satışı yaptın diyebilir; o zamanlar öğrenci olduğum için kendime harçlık çıkartıp test kitabı almak istiyordum. Yani şu an 18 yaşındayım, kökten bıraktım. Hesaplarımı da kapatmayı düşünüyorum.

Sayin elliotalderson74

Sosyal medya vergi muafiyeti şartları​

• YouTube, İnstagram, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayanlar ve mobil uygulama geliştiricilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnadır. İstisnadan faydalanabilmek için söz konusu kazançların toplamının 2024 yılı için 3.000.000.- TL'yi aşmaması şarttır.
  • Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm kazancın sadece bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.
  • Mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesinden İstisna Belgesi'ni almaları gerekmektedir. İstisna belgeleri, banka hesaplarının açılışında kullanılacaktır.
  • Bankada hesap açan veya hesaplarını bu amaçla kullanmaya başlayan mükelleflerin banka hesaplarıyla ilgili bilgileri (banka adı, banka şubesi, iban numarası) bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir.
  • İstisnadan sadece gelir vergisi mükellefleri faydalanabilmektedir. Kurumlar vergisi mükelleflerinin istisnadan faydalanmaları söz konusu değildir.
  • Mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyeti kapsamında sadece elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde edilen gelirler istisna edilmektedir. Bu platformlar üzerinden elde edilen; ücretli uygulama satış geliri, reklam geliri, uygulama içi satış geliri, sponsorluk geliri, ücretli abonelik geliri gibi gelirler istisna kapsamındadır.
Öte yandan, elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları haricinde elde edilen gelirler ise istisna kapsamında değildir.

BEYANNAME DURUMU
İstisna koşullarını taşıyan mükellefler, istisna kapsamındaki faaliyetleri sebebiyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermez. Diğer gelirleri sebebiyle beyanname verilmesi durumunda bu kazançlar beyannameye dâhil edilmez.

DEFTER TUTMA ZORUNLULUGU​

İstisnadan faydalanan mükelleflerin, yıl içindeki kazançları toplamının 2024 yılı için 3000.000 TL tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunlulukları yoktur.

İstisna Belgesi​

193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi (Bunu isyernizin, isyeri ev ise o yere bakan vergi dairesinden temin edebilirsiniz.

1727890359796.png

KAYNAK: ALOMALIYE

Son düzenleme:
Sayin elliotalderson74

Sosyal medya vergi muafiyeti şartları​

• YouTube, İnstagram, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayanlar ve mobil uygulama geliştiricilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnadır. İstisnadan faydalanabilmek için söz konusu kazançların toplamının 2024 yılı için 3.000.000.- TL'yi aşmaması şarttır.
  • Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm kazancın sadece bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.
  • Mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesinden İstisna Belgesi'ni almaları gerekmektedir. İstisna belgeleri, banka hesaplarının açılışında kullanılacaktır.
  • Bankada hesap açan veya hesaplarını bu amaçla kullanmaya başlayan mükelleflerin banka hesaplarıyla ilgili bilgileri (banka adı, banka şubesi, iban numarası) bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir.
  • İstisnadan sadece gelir vergisi mükellefleri faydalanabilmektedir. Kurumlar vergisi mükelleflerinin istisnadan faydalanmaları söz konusu değildir.
  • Mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyeti kapsamında sadece elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde edilen gelirler istisna edilmektedir. Bu platformlar üzerinden elde edilen; ücretli uygulama satış geliri, reklam geliri, uygulama içi satış geliri, sponsorluk geliri, ücretli abonelik geliri gibi gelirler istisna kapsamındadır.
Öte yandan, elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları haricinde elde edilen gelirler ise istisna kapsamında değildir.

• Sosyal içerik üreticiliği faaliyetinin sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden yapılmış olması nedeniyle

BEYANNAME DURUMU​

İstisna koşullarını taşıyan mükellefler, istisna kapsamındaki faaliyetleri sebebiyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermez. Diğer gelirleri sebebiyle beyanname verilmesi durumunda bu kazançlar beyannameye dâhil edilmez.

DEFTER TUTMA ZORUNLULUGU​

İstisnadan faydalanan mükelleflerin, yıl içindeki kazançları toplamının 2024 yılı için 3000.000 TL tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunlulukları yoktur.

İstisna Belgesi​

193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi (Bunu isyernizin, isyeri ev ise o yere bakan vergi dairesinden temin edebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 679

KAYNAK: ALOMALIYE
bilgiler için teşekkürler hocam fakat aklımda bir soru daha var ben payoneerden 76 euroluk bir çekim yaptım ve bankama geldi ileride tekrar bu meblağlara benzeyen para çeksem bir sorun oluşur mu? bu parayı hesap satışından kazanıyorum ve düzenli satış + gelirim yok yaşım 18(eğer devlete gelir vergisi ödemem gerekiyorsa ne yapmalıyım? şahıs şirketi açmalısın diyorlardı tam bilmiyorum)

Sayin elliot

Yukaridaki yazimi okumamissiniz belli. Esnaf muafligi belgesi aldiniz mi, zaten birsey odemezsiniz.

Bunlar sosyal medya kazanci olarak degerlendirilmiyor hocam, ayrica esnaf muafiyet de size vurmuyor. Meblalar kucuk oldugu muddetce sorun cikmaz ancak bunlarin ticari kazanc oldugu ve vergilendirilmesi gerektigi de bir gercek.

Hocam item, hesap, epin alım satımı doğrudan ticari kazanca giriyor. Güncel özelgeleri incelemiştim, ve bu işlerde de son düzenlemelerde kdv de netleşti, kdv de ödenmesi zorunlu. Arkadaşın alım satım yaptığı web siteleri ben biliyorum bunlar komisyon usulü çalışıyor alım satımlardan komisyon alıyorlar. Satış yapan kişiler kdv ve gelir vergisi mükellefi olmak zorunda ancak kimse bunu yapmıyor. Şu an pazaryerlerinde satış yapıp da vergi mükellefi olmayanlar izaha davet mektupları alıyor ve ciddi cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Oyuncu pazaryerlerinde alım satım yapanlar mutlaka şirket kurmaları gerekiyor, aksi halde tespitinde ciddi cezalar var.

Benim araştırmalarım bu yönde hocam.

Merhaba, konu üzerinden ilgili son tebliğde vergi dairesinden alınacak istisna belgesinin bankaya ibrazı ile birlikte gelen ödemelere ilişkin vergi kesintisinden bahsetmekte. Yanılıyormuyum..?
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranındagelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edipödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

Hocam item, hesap, epin alım satımı doğrudan ticari kazanca giriyor. Güncel özelgeleri incelemiştim, ve bu işlerde de son düzenlemelerde kdv de netleşti, kdv de ödenmesi zorunlu. Arkadaşın alım satım yaptığı web siteleri ben biliyorum bunlar komisyon usulü çalışıyor alım satımlardan komisyon alıyorlar. Satış yapan kişiler kdv ve gelir vergisi mükellefi olmak zorunda ancak kimse bunu yapmıyor. Şu an pazaryerlerinde satış yapıp da vergi mükellefi olmayanlar izaha davet mektupları alıyor ve ciddi cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Oyuncu pazaryerlerinde alım satım yapanlar mutlaka şirket kurmaları gerekiyor, aksi halde tespitinde ciddi cezalar var.

Benim araştırmalarım bu yönde hocam.
Oyuncu pazaryerlerinde alım satım yapanlar mutlaka şirket kurmaları gerekiyor, aksi halde tespitinde ciddi cezalar var. Eger boyleyse burada bir organizasyondan bahsedilir ve o zaman dedigin dogru.

Ancak site uzerinden yapiyorsa uygulama yukarida yazdigim gibi

YouTube, İnstagram, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayanlar ve mobil uygulama geliştiricilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnadır.

Eger kisi YouTube, İnstagram, Facebook gibi (burada gibi demekle diger sosyal aglarida kast ediyor bunlarin icerisine YouTube, İnstagram, Facebook bu siteler gibi gamesatış ve itemsatışt siteleri de var) satis platformlarindan gelir elde ediyorlarsa yukarida yazdigim sartlarda vergiden istisna sadece gelen paradan banka %15 kesip devlete odeyecek.

Tabi bu isi yapacak kimse vergi dairesine yukarida verdigim dilekceyi vererek muafiyet belgesi almasi lazim. Zaten muaf olmazsa vergi dairesi bu yaziyi vermeyecektir.

Oyuncu pazaryerlerinde alım satım yapanlar mutlaka şirket kurmaları gerekiyor, aksi halde tespitinde ciddi cezalar var. Eger boyleyse burada bir organizasyondan bahsedilir ve o zaman dedigin dogru.

Ancak site uzerinden yapiyorsa uygulama yukarida yazdigim gibi

YouTube, İnstagram, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayanlar ve mobil uygulama geliştiricilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnadır.

Eger kisi YouTube, İnstagram, Facebook gibi (burada gibi demekle diger sosyal aglarida kast ediyor bunlarin icerisine YouTube, İnstagram, Facebook bu siteler gibi gamesatış ve itemsatışt siteleri de var) satis platformlarindan gelir elde ediyorlarsa yukarida yazdigim sartlarda vergiden istisna sadece gelen paradan banka %15 kesip devlete odeyecek.

Tabi bu isi yapacak kimse vergi dairesine yukarida verdigim dilekceyi vererek muafiyet belgesi almasi lazim. Zaten muaf olmazsa vergi dairesi bu yaziyi vermeyecektir.

Hocam burada sosyal ağlardan kazanılan abonelik, reklam ve bağış adı altında alınan ödemeler. Mobil geliştiricilerde ise uygulama içi satışlar ve admob, adsense gibi reklam servislerinden elde edilen kazançlar bu kapsamda değerlendiriliyor. Bunlar dışındakilerde vergi müfettişleri çoğunlukla kabul etmiyor, birkaç forumda mağdurların yazılarını okumuştum.

En mantıklısı özelge talebinde bulunmak ve buna göre hareket etmek olacaktır.

Böyle olması da doğru çünkü burada ticari bir faaliyet yok, bir ürün alım satımı yok, sosyal medya şirketleri haricinde alınan ödemeler yok. Ancak sizin dediğiniz gibi sayarsak instagram üzerinden satış yapanların da buna dahil olması gerekir, oyuncu pazaryerleri bir hizmet sunuyor, bunlarıda mesafeli satış sözleşmelerinde de belirtiyorlar, taraflara düşen yükümlülükler belli, satıcı ve alıcı adı altında bu kişilere verilen hizmetten pay alınıyor. Yani sosyal medya dediğimiz durumla alakası yok bunların, tamamen trendyol, hepsiburada mantığında çalışan şirketler bunlar.