Gelir Vergisi mi Yoksa Kurumlar Vergisi mi..

aday21

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eki 2006
Mesajlar
182
gelir vergisi kanunu indirilmeyecek giderler

7. (3571 sayılı Kanunun 8'inci maddesiyle eklenen bent) Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklâm giderlerinin % 50'si (90/1081 sayılı B.K.K. ile (0) sıfır) (Bakanlar Kurulu, bu oranı % 100'e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir).

kurumlar vergisi kanunu indirilmeyecek giderler

) Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin % 50'si. Bakanlar Kurulu bu oranı % 100'e kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

işin içinden çıkamadım sizce hangisi.
 
Ynt: gelir vergisimi yoksa kurumlar vergisi mi..

1) KVK Geçici 1/4 uyarınca Bakanlar kurulu yeni karar alıncaya kadar, 5422 uyarınca Bakanlar kurulu tarafından alınan kararlar geçerliliğini korur.

2) 5422 sayılı Kanunu'nun 15/11 hükmü uyarınca Bakanlar kurulu bu yetkisini kullanmış ve bu oranı %0 olarak belirlemiştir. Nitekim bu oran GVK ile de uyumludur. Dolayısıyla bu ürünlere ilişkin reklam harcamaları gerek GVK gerekse yeni KVK uyarınca gider olarak indirilebilir.

3) Ancak Tütün Mamüllerinin zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu'nun 19.05.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş, buna ilişkin 2 nolu KVK GT yayınlanmış, bu tebliğde de hem alkol hem de tütün mamüllerine ilişkin ilan ve reklam giderlerinin 19.05.2008 tarihi itibariyle indirilemeyeceği belirtilmiştir.

4) Ancak bu seferde Danıştay devreye girmiş tebliğin alkole bakan yönününe ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Sonuç: 19.05.2008 öncesi her türlü alkol ve tütün mamülüne ilişkin reklam gideri indirim konusu yapılır.
19.05.2008 sonrası tütün ve tütün mamüllerine ilişkin reklam giderleri indirilemez, ancak alkolünkiler indirilir.
 
Ynt: gelir vergisimi yoksa kurumlar vergisi mi..

helal valla.. çok yardımcı oldun.

gvk 41 son cümle

Bu maddenin uygulanmasında, kollektif şirketlerin ortakları ile adi ve eshamlı komandit şirketlerin komandite ortakları teşebbüs sahibi sayılır.

buna ne yapmamız gerekiyor.
 
Ynt: gelir vergisimi yoksa kurumlar vergisi mi..

Bu soruyu tam anlayamadım. 41'inci maddede sürekli teşebbüs sahibi terimi geçiyor. Bunlarda teşebbüs sahibi sayılıyor. Örneğin kollektif şirketin ortağının kendisine araba alması 40/1 uyarınca KKEG.
 
Ynt: gelir vergisimi yoksa kurumlar vergisi mi..

üstad şimdi kvk şöyle diyor, kazancını gvk nu ticari kazancın hükümlerine göre tespit edeceksin diyor. gvk nu 41 de gider kabul edilmeyen ödemeler var, en son cümlesi de... Bu maddenin uygulanmasında, kollektif şirketlerin ortakları ile adi ve eshamlı komandit şirketlerin komandite ortakları teşebbüs sahibi sayılır.

yoksa ben mi yanlış anladım bilmiyorum...
 
Ynt: gelir vergisimi yoksa kurumlar vergisi mi..

Kollektif şirket, adi ortaklık ve eshamlı komadit şirketlerin komandite ortakları kurumlar vergisi mükellefleri değil. Dolayısıyla KVK hükümlerine hiç gitmemek gerekiyor. Yani X Kollektif Şirketinin kurumlar vergisi mükellefiyeti yoktur. Bu şirketlerin ortakları GVK 37'nin 2'nci fıkarı uyarınca ticari kazanç elde ederler. Bunlar sadece KDV, muhtasar mükellefiyeti tesis ettirirler.
 
Ynt: gelir vergisimi yoksa kurumlar vergisi mi..

eyv. üstad çok yardımcı oldun.
 
Üst