Gelir Vergisi Mükelleflerinde Şahsi Yemek Harc.Gider Yazılır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan konsav
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar

soracağım soru hakkında kati yanıtı bilen arkadaşlara danışmak isterim ki

şahsi mükellefiyetlerde kişi tek başına çalışıyorsa yani yanında sigortalı çalışanı yok ise, gün içinde şahsına ait almış olduğu yemek fişleri firmasında gider unsuru oluştururmu

şimdiden ilginize teşekkür ederim

ve de cevaba isabet eden kanun maddesini de belirtirseniz sevinirim

İstanbul Odasının düzenlediği İşkulelerinde bu konu gündeme geldiği zaman yazılamaz dendi.Bu konu özel olarak gündeme geldi.Ve dert yanıldı, haksızlık bu filan dendi.LTD ve A.Ş. lerde ailecek dışarda yenen yemeği bile çoğu arkadaş temsil gideri adı altında gider yazıyor.Halbuki biz Şişe Cam'da bu faturaların arkasına hangi firma ile yemek yenmişse onu bile yazıyorduk.Genelde bu Yurtdışından gelen firmalarda yapılıyordu.Hatta şuşu tarihte yolcu geldi kaldığı otel vs.not düşülüyordu.
1997 kadar böyleydi.

Gelir Vergisi Kanununda İndirilecek Giderler Madde 40
İndirilemiyecek giderler Madde 41 düzenlenmiştir

Yanında ssk.lı personel çalıştırırsa indirebilir.Ama bazıları indiriyor.
Denetimler yapılırsa o zaman ne yaparlar bilmiyorum.

Eğer SMMM olarak gider yazıp yazmamayı düşünüyorsanız ki şu sıralar İstanbul'da SMMM ler denetim altında tüm giderleri matrah artırımı yapmayanların incele altındaymış dikkatli olun derim.Birkaç arkadaş çağırılıp matrah artırımı yap uyarısı yapmıyorsan incelemeye alınacaksın denmiş

ben şahsen müşavirimizin söyledikleri doğrultusunda yıllardır gider olarak gösteriyoruz tüm firmalarda

merhaba ;

gelir vergisi kanunu yemek giderlerinin yazılamayacıgını hangi madde ile bağlamıştır...bilgi verirseniz sevinirim...iyi çalışmalar...

Kanunlar herşeyi tek tek sayıp belirtmezler. Bazı konularda kıyas yoluyla hareket edilebilir.
Bence işle ilgili olmak, orantılı olmak,iş günlerinde makul ölçüde olmak kaydıyla yazılabilir.

şimdi 189 a telefon ettim işle ilgili olduğu için gösterirsin dediler.

Ama İstanbul Odasının İş Kulelerinde verdiği seminerlerde bir arkadaşımız SMMM lerin kendi yediği yemeği gösterir mi ( elemanı yoksa)sorusu üzerine Veysi Seviğ gösteremezsin bu da çelişki demişti yanındaki Vergi Dairesi Yetkililerinden hiç ses gelmemişti.Biz de yediğimiz yemeği göstermiyorduk

Sn. Sinangil,

Size hak veriyorum.
Sn Seviğ benim arkadaşım, aynı okuldanız ve kendisine çok saygı duyarım. Bu konuda en çok takdir ettiğim kişilerden biridir.
Bunu böylece açıkladıktan sonra vergi yetkililerinin kendi işlerine geldiği gibi yorum yaptığını sanıyorum.
Yukarda da görüldüğü gibi bu konuda yasalarda tanımlanmış bir durum yok.
Ancak ben bunu işle igili olmak, makul ve açıklanabilir olmak kaydıyla indirebileceğimizi düşünüyorum.
Aksi için matrah farkı bulurlarsa dava konusu yapılır. Yasal platform da da rahatlıkla kazanılır.

Kolay gelsin . Önemli bir konu idi teşekkürler.

Çelişki yok;Sayın Veysi SEVİĞ kendisine ait yemek masrafları gider olarak gösterilmez diyor.Zaten genel kanıda bu yönde.Burda yapılabilecek ve herhangi bir zordurumla karşılaşmamak için yapılan giderlerin makul bir miktarla sınırlı olması ve yapılan yemek giderlerin işlen ilgili olduğunu söylemek ve bu şekilde kayıt etmek...

Kolay gele...

GVK.'nun Ticari Kazançlarla ilgili indirilebilecek giderler, 40. maddede zikredilmiştir.
GVK. 40.'ncı Madde 1.fıkrasında: Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler; denilmek suretiyle genelleme yapılmıştır. Bu maddenin açılımında ise; işletmenin bulunduğu konum ve işletme sahibinin yaşadığı çevre itibariyle yapılabilecek giderler farklılıklar gösterebilmektedir.
Örnek vermek gerekirse: İkamet ettiği yer işyerine 20 km. mesafede olan bir işverenin ulaşım giderleri işle ilgili yapılan gider mahiyetinde olacaktır. Nitekim çalışanlarla ilgili ulaşım ve servis giderlerinin indirilebilecek giderler arasında sayılmasının mantığınıda bu oluşturmaktadır. İşletmede çalışanlar için işyerinde verilen yemek nasıl gider olabiliyorsa, işveren açısından da aynı karakteristik özellikler var olduğundan dolayı gider unsuru olabilmektedir. Burada genel karine işin devamını sağlamaya yönelik olma amacını taşımasıdır. Buna karşılık keyfi harcamaların işin devamını sağlama amacı gütmediğinden dolayı gider olmasına imkan görülmemektedir.

sema sinangil' Alıntı:
Siz hangi madde ile gider yazılabileceğini yazabilir misiniz?

Sayın Sinangil,

Üstadım,

ben yemek giderlerinin gider yazılamayacağı konusunda herhangi bir metne rastlayamadım...

Bence yemek giderleri işletmenin genel giderleri arasındadır...makul olmak koşulu ile gider yazılabileceği kanısındayım...tabi herkes kendi yorumunu yapar hepsine saygımız var...

İyi Çalışmalar...

Sayın f_suzer,

Yazdıklarımı tam okumamışsınız 189 telefon ettim diye yazdığımı okumadınız herhalde.Ben Sayın Veysi Seviğ den edindiklerimden yola çıktımdı.Bu esnada vergi Dairesi ve deftarlık yetkilileri müdahale etmemişlerdi.

Şahıs mükellefleriniz gündüz işyerlerinde yemek yemeden çalışıp akşamın gelmesini mi bekliyorlar. Yani bir nevi zorunlu oruç, Elemanlar gündüz yemek yiyebiliyor , patronlar aç kalsın.
:oops:

Sayın Yavuz,
Dün 189 a telefon ettikten sonra büromun çok yakınından alınan yemek fişlerini 2007 den itibaren ortağıma işleyebilirsin dedim.Ben evimde yediğim için tabi ki sadece ortağımın yemeğini bundan sonra yazabilirsin demiştim.
Siz benden fazla vergici çıktınız.Benim mükelleflerime sizi tanıştırmak gerek bana kızıyorlardı vergi denetçimisin herşeyi engelliyorsun diye........
Hatta birini vergi rekortmeni yaptım Duvara asmış gittiğimde bunu sana vereyim git duvarına as demişti.Demek ki benden de sıkılar var........
Çok yaşayın

Sn . Yavuz;

Şaka bir yana siz maliye indirebilirsiniz dediği halde indirilmez diyosunuz. Yani Maliye idaresinin yanlış yaptığını iddia ediyorsunuz. Bunun gerekçesi hangi mantığa sığar sizce? Maliye yok ben bunu almıcam diyor. Siz hayır alacaksın ne münasebet olur mu canım illa ben vericam diyorsunuz.

"danıştay 4. dairesinin 24/01/1996 tarih ve E.1995/1907 K.1996/198 sayılı kararı" na göre;
işletmeyle ve işle ilgili olmayan ,ortakların kendilerine ait yemek ve benzeri giderleri ,işletmenin cirosu dikkate alınarak kabul edilebileceği yönündedir.

Sayın Yavuz,

189 maliyenin numarasıdır siz de sorabilirsiniz.Önceleri bende almıyordum ama 2007 den itibaren alacağım ,onlar yazabilirsin dediler

Merhaba,sayın yavuz'un yazısında geçen ''gözlük''kelimesi dikkatimi çekti.ASMMM'nun forum sayfasında çok değerli üstadımız Sayın Gökhan Dede'nin bir yazısını okumuştum.Meslek mensuplarının kullanmış olduğu gözlük bedellerini gider gösterip gösteremeyeceğimiz konusunda.Yine çok değerli hocamız Nusret Kurtoğlu ona cevap vermişti.Meslek mensupları, kullanmış oldukları gözlük bedellerini gider olarak gösterebilirler.Çünkü gözlük olmadan iş yapılamaz.denmişti.

Sn. Yavuz,

Sn Sinangil büyük bir açıklıkla yazmış . Maliye ye telefon edip sorduğunu. Benim şimdi anlayamadığım siz sn Sinangil'e mi inanmıyorsunuz. Yoksa Maliye memuruna mı inanmıyorsunuz.???????
Yoksa yukarda detayı da verilen Yüksek Mahkeme kararına mı itirazınız var anlayamadım doğrusu.